Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Cuinat de bessons de fava

El cuinat de bessons, propi del temps de primavera, és un plat exquisit. Que les faves siguin ben tendres, sense celles, és el secret.

Bessons de fava. antoni tugores

Les faves, un llegum conegut des de molt abans del cristianisme, eren molt consumides a la cultura egípcia i a altres d’Orient Mitjà. A la nostra terra es va considerar un aliment de segona, que serví per alleugerir la fam tant a l’antigor, com a la postguerra. Els nostres padrins es varen afartar tant de menjar-ne que en feien cançons: “En vint dies vaig menjar seixanta vegades faves...” tan tips n’anaven. No passava el mateix amb el plat primaveral de cuinat de bessons, un plat especialment bo les primeres setmanes de primavera, quan els bessonets són molt tendres.

Ingredients:

l Bessons de fava, talladons de xulla, camallot o botifarró, sobrassada, pèsols, ceba, tomàtiga, bledes, carabassa, mongetes tendres, un manat de fonoll i d’herba-sana, oli, aigua i sal.

Preparació:

Donarem un bull als bessons, que han de ser tendres, però no d’allò més menut. Han de ser grossos, però sense haver posat encara la cella negra.

Quan siguin gairebé cuits, hi afegirem una grapada de pèsols esbajocats, que couran en molts pocs minuts.

A part, dins un colador hi trossejarem un bocí de carabassa, les bledes i les mongetes tendres. -Dins una greixonera o calderó hi sofregirem, amb oli, talladons de xulla en abundància.

Quan els talladons comencin a daurar-se, hi afegirem les tallades ben trossejades de camallot o bé rodanxes de botifarró. Només pegarem unes quantes girades.

Afegirem al sofregit ceba tallada fina. La courem a poc foc fins que sigui morta.

Tot seguit hi afegirem unes tomàtigues de ramellet, pelades i picades, així com la sobrassada, ben esbocinada. Apujarem una mica el foc.

Minuts després -pocs- ajuntarem les faves i els pèsols (amb l’aigua de bullir), dins el sofregit o viceversa. Si no basta l’aigua, n’hi afegirem. Corregirem de sal. No hi posarem pebre bo per les espècies que ja duen tant el camallot (o botifarrons) com la sobrassada.

Abans que agafi el bull, introduirem els dos manats: el d’herba-sana i el de fonoll, especialment tendre i perfumat aquestes setmanes d’abril. O en farem un sol manat.

Deixarem que la carabassa, les bledes i les mongetes coguin el temps necessari, però no més. Traurem les herbes aromàtiques i podrem servir.

Compartir el artículo

stats