Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Arròs sec de pop

Farem un viatge pel territori de la memòria, com deia Josep Pla, per evocar un arròs sec que preparaven els pescadors de la badia d'Alcúdia

Arròs sec de pop

El pop (octo-pus, vuit potes) és el germà pobre dels cefalòpodes, en part perquè se li atribueix dificultat en trobar el punt de cocció, quan aquest no té gaire secrets. El seu preu va en relació amb la grossària. Els d'aquí són més petits i més barats. A l'actualitat es consumeix majoritàriament pop de l'Atlàntic fet a l'estil gallec. El mallorquí no té una demanda com les sèpies o els calamars, però dins la cuina d'abans s'hi troben plats gustosos com pop en ensalada, amb allioli, amb ceba, en pilotetes, en un frit de verdures o en arròs sec. Aquest, per cert, deliciós.

Ingredients:

— 400 g d'arròs, mitja ceba, 4 tomàtigues de ramellet, 2 carxofes, 8 brots de colflori, 100 g de mongeta tendra, trinxes de pebre vermell torrat, 100 g de pèsols, 2 alls, 50 ml de vi negre, oli, 1 L de brou de peix o de bullir el pop, sal i pebre bo.

Preparació:

— En una paellera sofregirem carxofes tallades en grells, mongetes i la colflori. Ho salpebrarem, traurem i reservarem.

— Sofregirem, dins el mateix oli, el pop prèviament bullit i tallat.

— Cinc minuts després hi afegirem la ceba i els alls, tallat tot ben fi. Deu minuts després agregarem la tomàtiga pelada i capolada. Remenarem 3 minuts i hi abocarem el vi negre.

— Evaporat el vi -ho coneixerem per l'aroma- hi tirarem l'arròs. Remourem uns 3 minuts, fins que el gra s'hagi recobert del greix. Hi afegirem la verdura reservada.

— Hi posarem els pèsols i hi abocarem, aproximadament, un litre de brou de peix bullent o bé brou de bullir el pop.

— Deixarem coure entre 15 i 18 minuts.

— Corregirem de sal. Hi distribuirem unes quantes trinxes de pebre vermell torrat. És opcional una picada d'all i julivert. Ho deixarem reposar.

— La recepta està basada en una que ens oferí, molt més austera i senzilla, el pescador Venanci Sànchez Cifre (Alcúdia, 1929).

— Per coure el pop encalentirem aigua; quan bulli, hi submergirem el pop i el traurem pocs segons després. Quan l'aigua torni bullir, farem el mateix, fins a tres vegades. A la tercera, hi deixarem el pop, que bullirà uns 45/50 minuts o fins que comprovem que és cuit i tendre.

Compartir el artículo

stats