Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Cuina amb memòria

Aguiat de bacallà

Dimecres que ve comença la quaresma. La tradicional abstinència de carn al llarg de quaranta dies, més que una privació de carn esdevé una oportunitat

La qualitat del bacallà és molt important per a l'èxit del plat. ingimage

Ales portes de la primavera -climatològicament hi som fa setmanes-, dimecres de cendra, 26 de febrer, comença la quaresma. La tradició catòlica, manava prescindir de carn al llarg d'aquest període, però els animals marins, els mol·luscs, els ous i la llet no estaven inclosos dins la prohibició. La nostra gent va fer de la necessitat virtut i convertí la privació en una oportunitat per a desenvolupar una cuina basada en els productes del camp -pletòrics en aquests mesos- alhora que els pobles allunyats de la mar creaven una cuina exquisida en torn del bacallà i l'arengada.

Ingredients:

Bacallà, 4 ous bullits, 1 ceba, 6 tomàtigues de ramellet, 8 patates mitjanceres, 8 ulls de colflori, 4 carxofes, 1 manat d'espinacs, 250 g de pèsols, 2 alls, uns brots de julivert, oli, farina, pebre bord dolç, brou de peix (aigua) i sal.

Preparació:

— Seleccionarem uns bons lloms de bacallà que tallarem en bocins de ració o de mitja. Els posarem a dessalar en aigua freda de 36 a 48 hores, canviant-la cada 8 hores.

— Una vegada dessalades, eixugarem les tallades, les passarem per farina i fregirem en oli. Perquè no s'esmicoli, primer fregirem la part sense pell.

— Colarem aquest oli i hi començarem un sofregit de ceba i minuts després, de tomàtiga abundant, pelada i picada.

— Feta la salsa, afegirem les patates tallades a cantons grossos i hi pegarem quatre girades.

— Afegirem, tot seguit, els espinacs esbocinats i els pèsols. Continuarem girant. Salarem amb coneixement, ja que el bacallà aporta un grau de sal important.

— Agregarem una picada d'all i julivert, al gust, girarem de bell nou i ficarem el brou de peix calent (o aigua) i ho girarem tot plegat.

— Quan haurà pegat un bull, incorporarem els cors de les carxofes, xapats en dues o quatre parts.

— Tot seguit hi distribuirem les tallades de bacallà fregides i els brots de colflori.

— Quasi al final introduirem els ous xapats per la meitat amb el tall cap amunt, empolsimats amb pebre bord dolç. Deixarem que doni un bull curt i ens assegurarem que les patates siguin cuites. Podrem servir.

— Aquest aguiat es pot fer al llarg de tot l'any. En temps de bolets, hi són molt bons els esclata-sangs, que incorporaríem abans de les patates.

Compartir el artículo

stats