Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Coca de pasta d'ensaïmada amb carabassat

El proper dijous, 20 de febrer, és el Dijous Llarder o Gras. Llard a voler abans que comenci l'austeritat de la cuina quaresmal

Coca de pasta d'ensaïmada amb carabassat

Tot i que a molts d'indrets de Mallorca pronunciam "Dijous Jarder", la paraula deriva de "llard" o "greix". Una festa reeixida els darrers anys a l'illa degut al carnaval, rues i ruetes. Però cal no oblidar el costumari gastronòmic que envolta les festes populars, vigent fins fa molts pocs anys. Aquesta festa, situada tot just abans del temps ascètic de la quaresma, ple de privacions carnals de tot tipus (si no hi havia bul·la papal), era una explosió de colors -disfresses- i de sabors greixosos de carn, abans que esdevinguessin prohibits dies després. Aquesta coca n'és un exemple.

Ingredients per a la pasta:

Un tassó de llet, tres ous, dues tassetes de sucre, una cullerada curulla de saïm (el volum d'un ou de gallina), uns 20 grams de llevat i la farina de força que es begui. Pel farcit: carabassat i sobrassada.

Preparació:

l Dins un ribellet començarem fonent el llevat amb un glop de llet tèbia.

l Quan el llevat s'hagi fus del tot, anirem introduint el sucre, els ous, la resta de la llet i la farina de força que es begui. En definitiva, tots els ingredients menys el saïm.

l Tendrem a mà una tassa petita amb oli tan sols per netejar-nos les mans i les voreres del ribellet.

l Pastarem fins que tots els ingredients s'hagin integrat per complet, el sucre s'hagi totalment fus i la pasta estigui ben treballada.

l Deixarem tovar la pasta fins que haurà augmentat el doble el seu volum.

l Passada l'estona de la fermentació, prendrem la pasta i la tuparem. Aquesta vegada, però, li afegirem una bona cullerada de saïm i, encara que sigui mal composta, sense mirar massa prim, la posarem dins un motlo rodó o rectangular que sigui una mica alt.

l Deixarem que faci un segon tou.

l Quan s'hagi estufat degut a la fermentació, hi escamparem pilotets de sobrassada i bocinets de carabassat aquí i allà i l'introduírem al forn fins que la coca serà ben cuita. Aleshores l'empolsimarem amb sucre fi abans de servir.

l A la coca del Dijous Llarder també s'hi podran afegir pebres torrats.

l En altres moments de l'any, a l'estiu, es pot fer la mateixa coca amb sobrassada i albercocs xapats per la meitat i amb sucre dins el clotet del pinyol.

Compartir el artículo

stats