El gener costerut o les vaques magres de gener no eren termes gaires utilitzats pel poble senzill, acostumat a una certa austeritat crònica, que no feia notables diferències entre un mes i l'altre. Fos per aquest motiu o per una certa saviesa dietètica popular, després de festes -gairebé un mes de disbauxa- es tornava al camí d'una cuina més sana, més equilibrada i sempre de proximitat; en paraules més actuals, de quilòmetre zero. Era ideal per a l'economia poder aprofitar productes silvestres.
Ingredients
per a les sopes:
Sopes, bledes, col, grells, cames-roges, tomàtigues de ramellet (o seques a l'hivern), julivert, alls, pebre bord, oli d'oliva, aigua i sal.
Preparació
de les sopes:
— Dins una olla de test hi abocarem aigua suficient amb totes les verdures netes i tallades, amb uns alls aixafats, pebre bord dolç, sal i dues cullerades d'oli d'oliva. (Abans, si al gener ja no es disposava de tomàtigues de ramellet, s'hi afegien tomàtigues seques trossejades).
— Després de bullir un moment -el plat serà millor si les verdures són un poc grenyals- escaldarem les sopes.
— Aquestes sopes es coneixen com a d'olivar i també com a solleriques.
Ingredients per a les raoles
de bleda boscana i grell:
Bledes (poden ser silvestres, abundants al mes de gener), grells tendres, all, farina, un ou, llet, oli, sal i carbonat. Oli per fregir.
Preparació de les raoles:
— Netejarem les bledes i n'eliminarem els tronxos.
— Les tallarem molt finetes. Farem el mateix amb els grells o cebetes tendres i ho ajuntarem. Hi afegirem un all ben picat.
— Per fer lligar la massa hi posarem un ou, així com una cullerada de farina i un poc de llet, una espipellada de carbonat i sal.
— Posarem la paella al foc amb oli calent, però no massa, i hi anirem escampant cullerades amb la pasta de les bledes -tot en cru- i les aplanarem una mica, de manera que siguin com a petites coques.
— En estar daurades, les posarem a degotar damunt un paper de cuina.
Les podem servir amb patata fregida o ensalada. Ideal l'ensalada de cames-roges