Catalunya: una destinació per assaborir la vida

Descobreix la riquesa enogastronòmica del territori amb experiències úniques i sostenibles com tasts de vi, restaurants centenaris o rutes per la natura

Aula Gastronòmica de l'Empordà.

Aula Gastronòmica de l'Empordà. / Lluís Català - Aula Gastronòmica de l'Empordà|ACT

Catalunya és revela com un paradís per als amants de la gastronomia i l’enoturisme. A través de paisatges que combinen vinyes, oliveres, mar i muntanya, el territori ofereix experiències úniques que no només sedueixen el paladar, sinó que també connecten amb l’esperit d’una cultura rica i mediterrània. És un lloc on assaborir la vida adquireix un nou significat, gràcies a les iniciatives que promouen el producte local, la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient.

Un viatge gastronòmic amb sabor mediterrani

Les opcions són infinites. Els visitants poden recórrer cellers familiars, agrobotigues i restaurants centenaris, allotjar-se en cases rurals i participar en activitats tan diverses com maridatges, vinoteràpia o tallers de cuina tradicional. Catalunya s’erigeix com un escenari ideal per al moviment Slow Food, on la cuina de proximitat i el respecte pels ingredients són els protagonistes.

Tast de vins a peu de tines de la vall del Flequer a la DO Pla de Bages.

Tast de vins a peu de tines de la vall del Flequer a la DO Pla de Bages. / Marc Castellet|ACT

Propostes d’experiències enogastronòmiques a Catalunya

Des de fa anys, Catalunya ha destacat com a destinació de referència en enoturisme i gastronomia, i ho ha fet promovent valors com la sostenibilitat, el respecte pel producte local i la connexió amb el territori. Això es reflecteix en una oferta molt variada d’experiències que abracen des de la tradició més arrelada fins a les propostes més innovadores.

Entre les propostes més innovadores trobem experiències com la d’ElixSea, que permet endinsar-se en el món de l’enologia marina a Barcelona i la Costa Brava. Aquesta activitat ofereix la possibilitat de tastar vins envellits al fons del mar, un procés que altera subtilment les seves característiques i que només es pot descobrir a bord d’un catamarà o un iot, de la mà d’un sommelier expert. D’altra banda, hi ha propostes que celebren la història i el legat culinari, com el restaurant Casa Marieta, al cor del barri antic de Girona. Fundat el 1892, aquest establiment transporta els comensals al passat amb un ambient acollidor i una oferta culinària que inclou grans clàssics catalans, com l’ànec amb peres, el pollastre amb escamarlans o el suquet de peix.

En contacte amb la natura

La proximitat amb la natura és un altre dels grans atractius de Catalunya. Situada a la Serra de Collserola, Can Galopa és una finca gestionada per l’Olivera i també és la última vinya de Barcelona on elaboren vins i olis urbans. Aquest espai combina el cultiu de vinya amb una masia tradicional del segle XVI i ofereix esmorzars de pagès envoltats d’un paisatge incomparable. Les experiències a la natura també es troben al Penedès, una de les regions vinícoles més emblemàtiques del país, on es pot gaudir de maridatges de formatges i vins en cellers amb gran tradició.

Però l’enoturisme a Catalunya no es limita als tastos. També hi ha propostes centrades en el benestar i la relaxació, com la vinoteràpia que ofereix l’Hotel Neptuno de Calella, a Costa Barcelona. Aquí, els amants del vi poden experimentar els beneficis terapèutics del raïm i el vi en massatges i tractaments exclusius. Aquest tipus d’activitats demostren com la gastronomia catalana no només busca alimentar el cos, sinó també l’esperit.

Famí.lia assaborint ostres i musclos al Musclarium de la Ràpita, a les Terres de l’Ebre

Famí.lia assaborint ostres i musclos al Musclarium de la Ràpita, a les Terres de l’Ebre / Rafael López-Monné|ACT

Una gran varietat de Rutes del Vi

Les 9 rutes del vi són un altre dels grans atractius de Catalunya, amb opcions per a tots els gustos. Es poden recórrer denominacions d’origen com la DOQ Priorat, la DO Terra Alta, la DO Empordà o la DO Penedès, cadascuna amb la seva identitat pròpia. Aquestes rutes permeten explorar no només els vins, sinó també els paisatges que defineixen el territori, amb vinyes que s’estenen per turons, planes i valls, sempre acompanyades de l’hospitalitat de les famílies que en tenen cura.

Més enllà del vi, l’oli d’oliva és un altre dels tresors gastronòmics catalans. A Mura, a Paisatges Barcelona, per exemple, es pot viure una experiència única que combina la degustació d’olis i vins locals amb una immersió en la tradició agrícola de la zona i en la DO Pla de Bages. Pere, l’amfitrió d’aquesta experiència, obre les portes del seu antic molí, convertit avui en un museu, per explicar d’una manera amena com aquests productes han marcat la història i la prosperitat de la comarca.

Activitats per a totes les edats

Les famílies que visiten Catalunya també poden gaudir de propostes pensades per als més petits. Als Pirineus catalans, per exemple, es poden conèixer projectes de ramaderia extensiva, on els infants poden aprendre a cuidar i alimentar animals, o descobrir iniciatives socials com la de la Fageda Fundació, que combina producció agrícola amb inclusió laboral.

Tot això fa de Catalunya una destinació enogastronòmica única, on tradició i innovació es donen la mà. Ja sigui tastant ostres i musclos al Musclarium de la Ràpita a les Terres de l’Ebre, aprenent a desgorjar una ampolla de cava al Castell de Grabuac a Costa Barcelona, recorrent les aules gastronòmiques de l’Empordà o gaudint d’un esmorzar de forquilla maridat amb vins del Priorat a l’Hotel-Hostal Sport de Falset a Costa Daurada, el viatge per aquesta terra és una celebració constant de la seva riquesa i diversitat.

Catalunya convida a viure a un altre ritme, a gaudir del moviment Slow Food, a connectar amb el paisatge i amb les persones que treballen per preservar el patrimoni enogastronòmic. És un destí on cada àpat, cada copa de vi i cada passeig ens recorden que el plaer és la millor manera de descobrir un territori. Assaboreix la vida a Catalunya i deixa’t seduir pels seus infinits encants.

Ingredients per fer una picada amb mà de morter.

Ingredients per fer una picada amb mà de morter. / Pere Pons|ACT

Tracking Pixel Contents