Ho ha dit Miquel Estelrich fa uns dies: "Es tracta d´una de les obres per a piano i orquestra més interessants del segle XX".

Parlam de Noches en los jardines de España de Manuel de Falla i que el pianista mallorquí interpretarà anit acompanyat de la nostra Orquestra Simfònica (Auditòrium de Palma, 20h) en l´onzè concert de l´actual temporada.

Els entorns florals del Generalife (de l´Alhambra de Granada), de la Sierra cordovesa i un tercer entorn sense especificar són les fonts d´inspiració que va rebre el compositor gadità a l´hora d´escriure aquest concert a principis de la dècada de 1910. Pensat inicialment com un grapat de peces per a piano sol, va esdevenir concert per orquestra i solista a partir d´unes recomanacions de Ricard Vinyes, el pianista català amic i divulgador de les obres de Ravel, Debussy i, és clar, Falla.

Si Don Manuel hagués datat la composició vint i cinc anys més tard, tal vegada aquest indret no identificable hauria pogut ser illenc. El compositor passà temporades a Mallorca en la dècada dels anys trenta amb la seva germana i amb un cicerone impagable: Joan M. Thomàs. D´aquesta relació sortí el sempre recomanable llibre Manuel de Falla en la isla, tan ple d´història com de poesia. Un volum imprescindible per múltiples motius.

A més d´aquesta obra de Falla el concert d´avui vespre inclou la demoníaca Una nit a la Muntanya Pelada del compositor rus Modest Mússorgski (l´única obra orquestral de l´autor de Quadres d´una exposició, obra, aquesta, escrita originàriament per a piano i orquestrada per Ravel) i la més alegre Cinquena Simfonia del txec Antonin Dvorak. El titular de la formació, Josep Vicent, dirigirà tot el programa.