diariodemallorca.es »

Xesca Ensenyat. Palma.
Blancs i negres
Aquests dies passats, ha sortit al diari un article d´en Bernat Joan  on hi conta una anècdota d´en Guillem d´Efak que me n´ha fet reverdir una altra del mateix estil, només que relacionada amb la família del poeta del port de Pollença Toni Seguí Bennàsser, al cel sia, que és també la meva pròpia família. El poeta era cosí germà de mumare.
En Bernat Joan, per demostrar que no demanam papers a ningú que parli mallorquí ni els tenim per enemics ni quantimés per externs i tot, conta d´una vegada, fa devers quaranta anys, que en Guillem va demanar un cafè amb llet en un bar de poble i el cambrer se l´havia mirat d´alt a baix i li havia dit: ´si no fos que parlau mallorquí, diria que sou negre´. Realment és una anècdota preciosa.
Idò bé: encara fa més temps, les barques de bou dels Tacons (´els tacons van p´enterra´, solia dir l´oncle Toni. I una vegada que una senyora se´ns havia presentat com de can Cama, li etzibà: ´Noltros som de més avall!´) feien la temporada de no sé quin peix a Alger, i un pic quan salpaven per tornar varen veure que un negret petit que s´havia fet amic de la barcada, plorava. Aviat aclariren que no tenia pare ni mare i el dugueren cap aquí. És l´oncle negre que tantes vegades em va fer voltar el cap. I de quina manera!
Don Bartomeu Torres Gost, el lletraferit hagiògraf de Costa i Llobera, en la vessant pietosa, tot d´una va batejar aquell nin Manuel Ramon Llull. És un dels ´Caídos´ que surt a la creu de Sant Jordi, a Pollença. Em pens que va ser l´any 1938, que una o més bales que no anaven dirigides a ell, ans al cap dels sublevats, va abatre aquell pescador de Pollença mobilitzat per força, el qual, a causa del seu aspecte, fou assignat a la ´Guardia Mora´. Als àlbums de fotografies, emmascarat i amb aquell barret fastuós, em sobtava com el rei Baltasar a la cavalcada de Nadal.
Però jo només volia contar que quan l´oncle Manuel era al·lot, que els altres nins li diguessin Negret! Negret! exaltava tant sa mare, que no l´hi veia, que aquella pobra dona començava a repartir espardenyades a tort i a dret. Com podia ser mai negre un fill seu, si ella, a més a més, era de ca na Blanca?

Servicios

Club Diario de Mallorca

Club Diario de Mallorca

Consulte los actos más recientes y las próximas conferencias de nuestro club.

 
Circulo 10

Círculo 10

Entradas de cine gratis con la tarjeta del subscriptor Círculo 10.

CLASIFICADOS

Clasificados

Clasificados

Ya puedes insertar tu anuncio clasificado en Diario de Mallorca.