Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Novembre humit et farà ric

Avui és sant Albert Magne i demà (16) santa Gertrudis

Va conèixer sant Tomàs d’Aquino, del qual fou mestre i amic. Va viure al s. XIII. És un dels més grans pensadors medievals. Va ingressar a l’orde dels dominics; intel·ligent i profund, va ensenyar a diferents universitats europees. No se sap per quina raó, a partir del s. XV se’l comença a invocar contra els terratrèmols, juntament amb santa Àgata. És venerat com a sant per l’Església Catòlica, l’anglicana i la luterana i ha estat proclamat sant patró de les ciències i els científics. Santa Gertrudis va morir rosegada per les rates després de vint anys de suportar-les pacientment. Per aquesta raó se la invocava contra aquests rosegadors i d’altres bestioles del bosc que destrueixen els conreus. Hi havia indrets on, per espantar-les, el dia d’avui encenien una foguera de rostolls verds al camp i en cremaven una de viva; creien que el fum de la foguera amb l’olor de rata socarrimada arribava als caus de les seves germanes i fugien esparverades.

Entra la lluna nova  

Sembla que la tardor ja ha entrat de bon de veres: els arbres perden les fulles, fa fred -sobretot durant la nit-, els camps agafen els colors marrons, el dia es va escurçant i fa ganes d’estar devora la llar de foc. Abans, en aquestes vetlades, es passava el rosari, o es contaven rondalles o històries als infants. És l’hora d’exsecallar els ametlers, garrofers i tota casta d’arbres, fins al gener. A l’hort es poden sembrar raves i pastanagó, espinacs i bledes. És el mes dels moniatos, torrats o bullits, i amb una mica de sucre són mel; i de proveir el rebost de fruites de temporada: atzeroles, serves, magranes, enfilolls de pomes. Antigament, en aquestes diades, s’escampaven els fems, i llavors es feia el guaret, i s’eixermaven les voreres. Sant Martí va obrir el calendari matancer -amb les restriccions obligades!- que acabarà, aquest any, amb la Fira de sant Tomàs, per tal de tenir porquim al llarg de les festes de Nadal. És bo que plogui durant aquest mes, sense fer desastres, i faci sol, ja que comportarà que les llavors arrelin i brostin amb força.

Santa Isabel d’Hongria (17) 

Era filla del rei d’Hongria. Tot i la seva educació aristocràtica i cortesana, era humil i bondadosa i va fer moltes obres de caritat. La seva commiseració esplèndida envers els necessitats va fer que, quan el ser espòs, el príncep de Turíngia va morir, fos acusada de malbaratar la fortuna de la Corona i fou expulsada del palau. Abandonada per tothom, es va fer monja i va menar una vida exemplar fins a la seva mort. 

Presentació de Maria (21)  

La Presentació de Maria és una festa litúrgica celebrada per les esglésies catòlica i ortodoxa. Es tracta de la Presentació de Nostra Senyora en el Temple de Jerusalem on, segons el Protoevangeli de Jaume, la Verge Maria fou duita a l’edat de tres anys, per part dels seus pares sant Joaquim i santa Anna, amb la participació de les autoritats de Jerusalem; aquest acte es considera com un oferiment a Déu. Avui, a la basílica de Santa Maria Nova, construïda l’any 543 a prop del temple de Jerusalem en temps de l’emperador Justinià en record de la Presentació, celebren juntament amb els cristians orientals, la “dedicació” que la Verge Maria va fer de si mateixa a Déu, moguda per l’Esperit Sant. Al segle XIV, la festa va passar a Occident, on la seva commemoració litúrgica es va fixar el 21 de novembre. A Llucmajor, les rajoles de la capella de santa Anna, mostren, entre d’altres temes, aquesta Presentació; són ceràmiques de procedència valenciana de la segona meitat del s. XVIII. 

Els pagesos converteixen la vida en aliment, ordenen el paisatge i saben més del que es pensen

decoration

Els nostres refranys (XXIII)  

Antoni Llull, home savi i bonhomiós, ens parla d’un refrany kurd que diu: “En un país pla, un turó sembla talment una muntanya”, la idea que expressa és similar a la del nostre que diu: “En el país dels cecs, un tort és el rei”; o com diuen a Ghana: “Si no hi hagués elefants dins la jungla, el búfal seria un gran animal”. Un refrany maorí -Nova Zelanda- diu: “Gira la cara cap al sol i l’ombra et quedarà a l’esquena”, cal encarar els problemes amb optimisme, veure el caire millor de les coses, deixant els pensaments obscurs a darrere nostre. Un refrany polonès diu: “Les paraules han de ser sospesades, no comptades”, poques paraules, ben meditades i ben dites és la millor forma de mostrar una veritat de forma convincent; com el nostre “val més tenir la boca tancada que no dir beneitures”.

Sabíeu que...?  

Avui és el Dia sense alcohol. Dilluns (16) és el Dia Mundial de la Tolerància. Dimarts (17) és el Dia Mundial de la Malaltia Pulmonar. Dimecres (18) és el Dia per a l’ús prudent dels antibiòtics. Dijous (19) és el Dia Mundial de les Víctimes d’Accidents; també el Dia Mundial de la Filosofia. Divendres (20) és el Dia Mundial de la Infància. Dissabte (21) és el Dia Mundial de la Televisió.

Els pagesos converteixen la vida en aliment, ordenen el paisatge, fan de pont entre natura i ciutat; i saben més del que es pensen. El món rural tradicional s’ha creat amb centúries d’esforç i enginy.

Compartir el artículo

stats