Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Comença la setmana dels barbuts

Per la setmana dels barbuts governen els tres germans: tos, moquina i amagamans. Comença amb sant Pau ermità, llavors sant Maure...

Les beneïdes de Muro són les més vistoses per Sant Antoni. b. ramon

Demà és sant Hilari

Aquest sant havia estat invocat per la gent del camp contra les serps. Hi ha la creença estesa que, en orinar al camp, les dones corrien el risc que els entràs una serp al cos i se'ls inflàs el ventre fins al punt de semblar que estaven gràvides. Per això, les dones que es trobaven en la necessitat d'orinar entre les herbes recitaven una oració per allunyar les serps, la qual deia així: "Serp, serpònia, vés a la terra de Babilònia; si no te'n vas et rebentaràs". El sant va ensenyar a matar les serps de dues maneres: l'una, agafar la serp pel cap i sacsejar-la; l'altra, colpejar-la amb una canya verda. Tal dia com avui fou el baptisme de Jesús.

La setmana dels barbuts

Per la setmana dels barbuts governen els tres germans: tos, moquina i amagamans. Comença amb sant Pau ermità, llavors sant Maure, i segueix amb sant Antoni. Són dies de foguerons, de torrades, de simbombades i cançons, de beure vi. Mallorca és tota una fogueró la vigília de sant Antoni: Alaró, Artà, Muro, Pollença, Son Servera, Mancor, Alcúdia, sa Pobla, Petra, etc. I Algaida viu la nit de foc i torrades la vigília de sant Honorat, dia 15. Antigament també es feia molta gresca al voltant d'un pi que clavaven al mig d'un rotlle: bevien i cantaven, i s'acabava amb danses orgiàstiques; cosa d'això hi ha en els nostres foguerons. Són, també, la representació simbòlica de la vella lluita del bé contra el mal, la mort, l'hivern...

Sant Antoni (17)

"Dels sants de gener, sant Antoni és el primer". Es viu intensament la revetla i el dia de la festa, amb les beneïdes d'animals domèstics, que desfilen en processó. La vida del sant és prou documentada. Va viure al baix Egipte durant la segona meitat del s. III. En morir els seus pares, heretà una considerable fortuna, però decidí seguir els ensenyaments de l'evangeli i ho donà tot als pobres. Es dedicà a una vida eremítica plena de dejunis, pregàries i mortificacions. Se'l representa com un home vell, de llarga barba blanca i rostre bonhomiós, amb un llibre a les mans, un bastó amb una campaneta i un porquet a la vora.

Patró dels animals

La devoció al sant arriba amb la conquesta catalana de l'illa (1229) i l'establiment posterior de frares hospitalaris de sant Antoni. Així i tot, la festa cristiana dedicada al sant ha estat el punt de confluència on s'han trobat diversos ritus i creences que tenen un origen pagà i que es corresponen amb la celebració del solstici d'hivern i de les festes de Carnaval; les temptacions del dimoni, disfressat i transvestit, són pinzellades d'aquesta celebració. Se li diu "del porquet" perquè en la seva estada a Barcelona se li va apropar una truja perquè guarís el seu porquet cec i esguerrat, i així ho feu; d'aquí que el porquet, agraït, no el va deixar mai: es diu que el porquet va enterrar el sant quan va morir, i que va pujar al cel amb ell. El porc és un animal totèmic, antiga representació de l'esperit del gra: la seva carn és prescrita en l'àpat de Nadal, un dels quatre "ordes mendicants". Curiosament, sant Antoni i sant Martí, patrons dels porcs i dels cansaladers, són invocats contra els dimonis (també el porc ha estat tengut com a símbol del Dimoni). Sant Antoni és invocat com a protector del bestiar, i guaridor de malalties gangrenoses de la pell de l'herpes zòster o "foc sagrat" o "foc de sant Antoni".

Els nostres refranys (XI)

Es poden inventar els refranys? És clar que sí, el que passa és que no arrelen amb la mateixa facilitat. El nostre mestre, Antoni Llull Martí, ens en dona uns quants d'exemples que no necessiten cap explicació afegida, referits a la salut. "A malaltia del cor, l'esforç físic no li és bo"; "Amb l'aire condicionat alerta a un constipat"; "Ben net i cuit, el marisc, no deixa de ser un risc"; "Diverteix-te si vols, fill, però evita el perill"; "Fan pujar, cafè i sal, la tensió arterial"; "Les drogues eixuguen el cervell i la butxaca"; "Menjar fruita cada dia allunya la malaltia"; "No beguis res enllaunat si el pot no has netejat"; "Qui d'anorèxia pateix, està magre i no ho coneix"; "Sense casc i el cap ben clar, a cap moto no has de pujar"; "Si has sortit d'un infart, cuida't tot, no sols en part"; "Si vols evitar la sida, pren precaucions fora mida"; "Ves, si vols l'aigua més pura, a la font de més altura". "Si estimes el teu dentat, conserva'l ben netejat"; "Quan d'alcohol has abusat, deixa el cotxe aparcat".

Recomanacions

· Avui a Son Servera se celebra el Fironet santantonier, una fira agrícola i artesanal, els dies previs a sant Antoni.

· A la revetla de sant Antoni, ballen els caparrots a sa Pobla després de Completes; a Muro els dimonis fan el ball dels tres tombs; a Manacor ballen els dimonis; a Artà el Dimoni Gros arreplega les joies per les beneïdes; a Artà i Capdepera es llegeix l'Argument; a Muro i Manacor les beneïdes i les carrosses la diada del sant; a Pollença la davallada del pi de Ternelles; a Mancor i Son Servera la davallada del corb...

· El llibre Diguem Visca Sant Antoni! (segona edició revisada i ampliada), de Francesc Vicens Vidal; paga la pena llegir-lo per entendre la festa! Enhorabona!

Compartir el artículo

stats