Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Pluja d'octubre, ni una gota perduda

Demà (21) és santa Úrsula -les fadrines velles la invocaven perquè els guardàs la puresa i les mantengués allunyades de seductors...

Avui és la revetla de les Verges i temps de bunyols.

Les Verges

Demà (21) és santa Úrsula -les fadrines velles la invocaven perquè els guardàs la puresa i les mantengués allunyades de seductors i saltamargers-, i avui és la revetla de les Verges. L'any 1106 varen trobar les relíquies d'onze mil verges que foren martiritzades pels huns devers l'any 453, quan tornaven d'un pelegrinatge a Roma; encara que segurament només eren onze. Els joves solen sortir a cantar, menjar bunyols i beure vi dolç; solien deixar un brot de murtra penjat a la baula de la porta de l'estimada (la murtra, en les cultures tradicionals, era símbol d'amor encès). A Búger i Pina hi havia la tradició d'anar a cercar cossiols de les cases i dur-les enmig de la plaça; també a segons quins pobles es posaven canyes verdes i flors als portals de les cases on hi havia jovençanes; a d'altres es demanava "es penjoi", un grup de fruits, flors o raïms que pengen: "Tots són persones externes/ de Son Servera i d'Artà/ es penjoi mos heu de dar,/ anit, perquè són les Verges". Però són els bunyols que se'n duen la Palma: 250g de farina, 500g de patata i moniato bullit fet puré, dos ous amb el blanc pujat, llevat de pa; amb tots els ingredients feis la pasta i deixau-la tovar una hora. Agafar la pasta, fer el forat i tirar-la dins la paella amb oli bullent, ja és una altra cosa, gairebé un art.

La lluna d'octubre

Es creu que la lluna d'octubre és la més brillant de tot l'any, per l'estil de la de gener, i que té el domini damunt les set llunes següents, és a dir, que durant les set que segueixen hi haurà les mateixes característiques climàtiques que hi hagi en el seu curs. Si la lluna surt rodejada de niguls blanquinosos i prims, la sembra serà profitosa i les collites ben bones; si està entelada, és senyal de raons i bregues entre els homes; si surt lleganyosa i molt mesclada, s'interpreta com que les collites seran dolents, es morirà el bestiar i serà un any de fam i pesta. La gent solia jurar per la lluna d'octubre -o la de gener-. Si no es complia el jurament, la lluna castigava la persona que l'havia posada en fals testimoni i se l'enduia i l'exposava a la vergonya de tothom. Per això molta gent creia veure en el relleu de la lluna la figura d'un home amb l'objecte o circumstància motiu del seu perjuri. Es creia que mirar la lluna feia tornar leprós -excepte durant el mes d'octubre-; i molts de pastors sempre duien una gorra quan sortien al vespre ja que la lluna els podia entrar dins el cap i tornar llunàtics. Al llarg d'aquest mes, les bruixes tenen molta més força i presència.

Els nostres refranys (III)

El mestre Cosme Aguiló ens segueix instruint i ens conta que quan un esdeveniment "no dura de Nadal a sant Esteve", és perquè la festa d'aquest sant és l'endemà de Nadal. En dir que un habitacle "put com a carn de vas" cal que sapiguem que la paraula 'vas' a Mallorca tenia el significat de 'tomba', 'fossa', 'lloc on enterraven els morts'. De la mateixa manera, cal que tinguem present que "tirar una cosa en el carnatge", 'eliminar-la definitivament' remet al costum que tenien a les grans possessions, sobretot a les que limitaven amb la mar, de llançar els animals morts sempre en el mateix indret. Els llocs sobrenaturals de la religió també fan acte de presència en la fraseologia i la imaginació popular sobrepassa amb escreix la de la predicació en afirmar que "un dia en l'any el dimoni jeu amb sa mare", que equival a dir que "allò que no passa en un any passa en un dia" i costa de creure que dalt de les trones s'hagués parlat mai de la dona que va engendrar l'àngel de les tenebres. Els frens i tabús manejats pels clergues no impediren que l'erotisme tragués l'ull en el llenguatge prefabricat.

Els animals prediuen el temps

I les catàstrofes naturals. Els mateixos animals de companyia de vegades es comporten d'una manera estranya quan el temps ha de canviar; i les mosques -van rabioses-, les ovelles -es posen més nirvioses-, les formigues -acaramullen terra a l'entrada dels formiguers- en són un petit exemple. El govern de Xina ha constatat que hores abans d'un terratrèmol, les vibracions del qual eren imperceptibles pels sentits humans, les vaques, ovelles, mules i cavalls es resistien a entrar als seus estables i corrals; les rates fugien esmaperdudes i corrien en cercles; les serps i altres animals que hivernaven abandonaven els seus llocs; els coloms volaven compulsivament; els ocells casolans remenaven les ales i colpejaven la gàbia; els conills corrien desorientats en totes direccions i ensopegaven; els cans lladraven llastimosament. A l'illa de Sri Lanka, una de les més afectades pel tsunami (finals del 2004), en el Parc Nacional de Yala, la major reserva natural de l'antic Ceilan, no s'hi trobaren cadàvers d'animals, ja que s'havien refugiat en les zones altes allunyades de la costa; el tsunami va causar més de 40.000 víctimes.

Recomanacions

Dilluns (21) és el Dia Mundial de l'estalvi energètic. Dijous (24) és el Dia de les Nacions Unides; també és el Dia Mundial del Desenvolupament.

Avui és la Primera Fira d'Inca. A Consell i Santanyí, la Fira de Tardor; i a Felanitx la Fira del Pebre Bord. Dijous (24) és la Fira de Campos, i divendres (25) el Firó.

La publicació del Full parroquial de Porreres, 'Semilla. Bona Llavor', un exemple de l'església arrelada en el sentir del poble on es troba, que entén els moments difícils que passen els creients; amb una informació apropada i digna. Enhorabona al Consell Parroquial!

Compartir el artículo

stats