Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari

A mitjan octubre prou llampuga

A mitjan octubre prou llampuga

La Mare de Déu del Remei (13)

La Mare de Déu del Remei, Verge del Remei, Nostra Senyora del Remei o simplement el Remei és una advocació mariana commemorada en el calendari litúrgic catòlic el segon diumenge d'octubre. Aquest dia l'Església commemora l'advocació de la Mare de Déu del Remei; Ella, més que cap altra persona celestial, és especialment invocada per demanar-li la gràcia del remei en tota classe de malalties i dolors; per això hi ha tantes imatges marianes venerades sota l'advocació del Remei i de la Salut. Era invocada perquè afavorís el part: moltes de les imatges de la Mare de Déu del Remei duien una cinta de seda de colors, i si la posaven damunt el cos de la partera deien que ajudava a infantar. Com que aquestes cintes tenien molta demanda, finalment es va acabar venent cintes amb virtut remeiera a les ermites i capelles advocades al Remei. Hi havia dones que duien elles mateixes la cinta, la qual creien que prenia virtut en tocar la imatge de la Mare de Déu.

Santa Teresa de Jesús (15)

Els seus atributs són: l'hàbit de les carmelites; un cor inflamat; un àngel que li clava una sageta encesa al cor; un colom i un fus; un llibre. És l'advocada dels somnis i per aquest motiu s'encomanaven a la Santa tots aquells que es dedicaven a la interpretació dels somnis (oneiromància). Va viure l'època de la reacció a les reformes (1577) i fou acusada pel mateix nunci papal de ser una dona "contumaç, desobedient, que contravé les ordres del Concili de Trento ensenyant com a mestra en oposició al que prohibí sant Pau, que les dones ensenyassin". Finalment, però, se'n va sortir. Des del primer d'octubre al dia 4 va patir una lenta agonia i, mentrestant, va semblar que el temps es retenia per deixar-se anar elàsticament després de la mort. Perquè l'endemà no va ser el 5, sinó el 15: entrava en vigor la reforma gregoriana del calendari. Si avui sembrau julivert no espigarà.

Sant Lluc (18)

És el patró dels artistes plàstics, pintors, metges i estudiants. Lluc l'Evangelista fou deixeble de Pau de Tars i autor de l'Evangeli segons Lluc i dels Fets dels Apòstols, escrits tots dos als voltants de l'any 70. El seu símbol és un bou. Aquesta data marca el calendari de les fires més importants del bestiar i del porquim. Antany era motiu de concentració de ramaders i tractants de bestiar en totes les fires, així com la compra d'ormejos per a les matances. A Inca comencen les fires el diumenge després de sant Lluc (diumenge que ve, dia 20) i en fan tres; queda un diumenge buit i el següent dijous és el Dijous Bo. Quan sant Lluc cau en diumenge, es passa al diumenge següent. "Per sant Lluc, nesples apelluc!"

Entra la lluna plena (13)

És un bon moment per exsecallar els arbres que ja han fet l'esplet; també es poden sembrar arbres fruiters com el cirerer, la perera, la pomera, i les figueres. S'acaben de collir les garroves. Es poden trasplantar lletugues rodones o de cabdell i lletugues llargues, endívies, bledes, cols i pinyes de col, ceba de planter i ceba porrera, alls, porros, etc. I podeu sembrar les flors de cabeça: francesilles fassèssies, tulipes, iris, narcisos, lliris, etc., i es trasplanten els llevamans, pensaments, consolides. També podeu fer esqueixos de totes les plantes aromàtiques: sàlvia, camamil·la, romaní, donzell blanc; convé mantenir els esqueixos en un lloc arrecerat i visible. És bo que faci fred per matar els polls, la mosca, i tots els insectes que ataquen els arbres fruiters.

Els nostres refranys (II)

Cosme Aguiló, savi i amb el seny d'una bístia vella, ens conta que són molt llunyans els temps anteriors a l'arribada dels mistos. Els qui fumaven encenien la pipa amb esca, sobre la qual feien caure una espera brostada del frec del foguer amb la pedra foguera. Però a les llars, tant rurals com urbanes, deixaven foc colgat dins el cendrer, una espècie d'enfonyall de la cuina. L'endemà, acostant un lluquet al caliu es feia brostar de bell nou la flama. Un lluquet no era altra cosa que un tros de caramuixa amb un dels caps ensofrat. D'aquí, prenen el sentit les frases "anar més encès que un lluquet", 'anar molt enfadat', o "li poden encendre un lluquet a la cara", a un que és molt rabiós. I quan, parlant de qualsevol cosa, explicitam que "hi ha foc colgat" ens referim al fet que no tot el que se'n sap està a la vista. El paper que va tenir l'Església en el passat és molt patent en nombroses frases i locucions. Per expressar que de la mala sort d'una persona una altra en treu un profit es diu que "de la desgràcia de Judes, sant Macià en va tenir ventures". Cal saber, en aquest cas, que Judes, per haver traït Jesús, fou suplantat per sant Macià com a apòstol.

Recomanacions

Avui és el Dia Mundial de la Trombosi; també és el Dia Mundial de la Visió. Dimarts (15) es el Dia Internacional de les Dones Rurals. Dimecres (16) és el Dia Mundial de l'Alimentació. Dijous (17) és el Dia Mundial de l'Erradicació de la Pobresa. Divendres (18) és el Dia Mundial de la Menopausa i contra el dolor. Dissabte (19) és el Dia Mundial contra el Càncer de mama.

.Avui se celebra la Mostra de la Llampuga, a Capdepera; a Escorca la Fira de la Serra de Tramuntana; i a Llucmajor la Darrera Fira -i demà el Firó-.

Compartir el artículo

stats