Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Lluna setembrina, set llunes afina

Lluna setembrina, set llunes afina

Comença el setembre

Quan l'any començava pel març, per la primavera, aquest era el setè mes: september. Temps de collir figues, ametlles, garrofes, codonys... però sobretot, temps de verema i de festes del vi. Després, la Mare Terra reposa tot esperant la sembra i el recomençament del cicle de la natura. Antigament els soldats en guerra feien treva i es retiraven fins al bon temps, és a dir, fins al març -dedicat a Mart, déu de la guerra-; també per als mariners començava el temps desfavorable i acabava la temporada de navegar. Temps de xàfecs.

El dia va minvant. Ve el temps de llaurar. Vendrà la Mare de Déu de Consolació, i les Marededéus Trobades o Mare de Déu de Setembre (8), Sant Mateu (21), Santa Tecla (23), la Mare de déu de la Mercè (24) i la de la Misericòrdia (25), els sants metges de Pina, Sant Cosme i Sant Damià (26). L'altra gran festa és Sant Miquel de Setembre (29), celebració popular de l'equinocci de tardor, i Sant Jeroni (30), que tancarà el mes.

El mes de la verema

A mitjan mes, a l'entorn de la Santa Creu de Setembre (14), anomenada també "Santa Creu de les veremes" per diferenciar-la de la Creu de Maig i Sant Miquel (29). La verema ha conservat fins avui aspectes d'un costumari ancestral format per ritus mil·lenaris comuns en els diversos pobles mediterranis. Convé tallar i trepitjar en lluna creixent, ja que els raïms donen més vi. "Agost i veremar, cada dia no es fa" (les coses extraordinàries no s'han de prodigar); "Verema en temps eixut, i colliràs vi pur"; "A Sant Mateu, verema arreu".

La lluna de setembre

Setembre és un mes lunar, és a dir, un més en el qual la lluna compta, o comptava i molt, en les tasques de l'home del camp i de la mar. Ara és el moment final d'un cicle agrícola i l'inici d'un altre, la idea rítmica i ininterrompuda de mort i naixement que suggereix la naturalesa està estretament relacionada amb el ritme lunar. Es creia que fer les coses conforme la lluna de setembre comporta més profit.

Santa Regina (7)

És festa a Fornalutx. Santa Regina era filla d'una família noble de la Borgonya. En morir la seva mare, la va educar una institutriu cristiana, que la va iniciar en aquesta relació. Tot d'una es mostrà creient i virtuosa. Un cònsol romà se'n va enamorar, però santa Regina el va refusar, adduint el seu cristianisme.

El cònsol, per despit, la va fer martiritzar cruelment, per acabar tallant-li el cap. Es creu que cada any, el dia d'avui, al punt de les dotze del migdia, Nostre Senyor fa sonar la trompeta del judici final per tal de provar-la i que estigui a punt per quan arribi el dia. Els qui tenen bona oïda, si hi posen atenció, la senten, encara que molt llunyana. També es creu que tal dia com avui va néixer Judes: per això es diu que tot allò que es comenci o es faci avui serà desventurat i no arribarà a bon terme.

Creences errònies

Moltes persones es preocupen perquè pensen que retenen líquids i no volen beure aigua. Però una persona sana no reté líquids, l'organisme manté l'equilibri i si hi ha excés de líquid augmenta l'eliminació per orina.

És el contrari, la "manca de líquid", el que ens ha de preocupar, ja que és més que probable que com a conseqüència patim restrenyiment i més problemes articulars i tendinosos, la pell sembli més arrugada i expulsem l'orina més concentrada i densa, cosa que afavoreix la formació de càlculs, arenes i fins a infeccions urinàries.

Només en cas de malalties renals, hepàtiques, cardíaques o varius molt desenvolupades es pot, per indicació mèdica, disminuir la ingesta de líquids. Un altre error freqüent és anar a la sauna per reduir pes. A la sauna es perd únicament i exclusivament líquid que s'ha de reposar immediatament. A més, mitjançant aquest líquid es perden també electròlits i sals que hem de reposar.

El millor per a això és el suc de fruites, especialment el de taronja. No s'han de prendre diürètics per perdre pes. Els diürètics no es poden ingerir sense la indicació expressa del metge, ja que provoquen efectes secundaris que s'han de controlar. L'aigua no engreixa: el seu excés s'elimina.

Però, a més, heu pensat que la ingerim a 14 graus i l'eliminam a 37 graus i que això suposa que hem utilitzat molta energia per escalfar-la? Així idò, cal pensar que l'aigua no només no engreixa, sinó que aprima.

Recomanacions

Avui és la processó de la Beata, festa gran a Santa Margalida. Dilluns (2) és el Dia Internacional del voltor. Dimarts (3) és Sant Gregori el Gran, patró dels musicòlegs. Dijous (5) és el Dia Internacional de la beneficència. Dissabte, 7 de setembre, la Festa del Sequer a Lloret de Vistalegre.

Compartir el artículo

stats