Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Si plou per l'Ascenció, es perd la ceba i el meló

Si plou per l'Ascenció, es perd la ceba i el meló

Avui se celebra l'Ascensió del Senyor

Tot i que la festa és dijous (30), se celebra avui. És un dels tres dijous que abans era de gran solemnitat ("Tres dijous hi ha a l'any/ que llueixen més que el sol: Dijous Sant, dia del Corpus/ i el dia de l'Ascensió"), i avui, curiosament, cap dels tres és festiu. Era tan solemne que si qualcú treballava aquest dia es tenia per gran pecat: "Qui treballa per l'Ascensió, mai no farà res de bo". És una festa cristiana que se celebra quaranta dies després del diumenge de Pasqua; així, sempre cau en dijous. Es commemora l'Ascensió de Jesús al cel quaranta dies després de la seva resurrecció. La tradició jueva mantenia el símbol que el cel era com la morada de Déu, simbologia que fou adoptada pel cristianisme. Per això, l'Ascensió al cel és el símbol que Jesús és amarat de la divinitat de Déu.

Creences al seu voltant

L'Ascensió era considerat el primer dia de l'estiu ja que es produïen alteracions climatològiques que, juntament amb les variacions en el comportament dels animals, ha estat vist per l'església com a conseqüència del fet que el cristianisme situa exactament al punt del migdia d'aquest dia la pujada de Jesús al Cel. La tradició explica que abans de fer aquest darrer viatge, Jesucrist va beneir tots els animals perillosos. La saviesa popular diu també que el dia de l'Ascensió és el millor de l'any per sembrar i per plantar, i també per a elaborar els olis i els remeis casolans fets amb herbes. Tot aquest conjunt de situacions especials i de fets meravellosos que s'associen al dia de l'Ascensió ha generat un gran nombre de refranys i dites associades a aquesta data: "Si plou per l'Ascensió, es perd la ceba i el meló"; "Quan plou per l'Ascensió, plouen quaranta dies més; un dia sí, un dia no"; "Per l'Ascensió, ni ametlla ni ametlló".

Ha començat el juny

El nom d'aquest mes deriva de la deessa romana Juno. En el món rural mediterrani, basat en els cultius cerealistes, aquest mes marca un dels moments més importants de l'any, ja que és el temps de la sega del blat, el temps de les messes. "Maig ventós i juny calent, fan bon vi i bon forment". Som als darrers dies de primavera -el 21 entra l'estiu- i tot mostra la joia i l'alegria per la proximitat d'una bonança que, si es produeix, serà un bon senyat. "Juny brillant, any abundant". La ginesta floreix, els bladars són rossos i les roselles ben vermelles. És el mes de les cireres, prunes, albercocs, préssecs, peres de sant Joan, i d'empeltar els fruiters. "D'empelts de juny, fruita com el puny". Juny és el mes de sant Joan Baptista (24), i acaba amb sant Pere i sant Pau (29), quan ja enrevolten la figuera. Maig i juny són l'"estació de l'amor".

Curiositats del mes

Dimecres (5) se celebrava la "temptació d'Eva", ja que es creia que tal dia com avui Eva va temptar Adam oferint-li la poma. D'aquí ve la creença que a partir d'avui i en un període de tres mesos, els plaers carnals tenen males conseqüències i perjudiquen la salut: "Juny, juliol i agost, ni dones, ni carn, ni most". També es creia que al llarg d'aquest mes les fonts rajaven; record que quan era nin per tot el pla de Mallorca sortien albellons, amb una aigua ben fresca i bona; hi ha creences populars que manifesten un gran respecte per l'aigua de les fonts i que, en el fons, amaguen un cert culte als seus genis. Es creu que qui escup o orina en una font es condemna; i qui es renta els peus o les parts íntimes en una font considerada com a remeiera no tan sols no es guareix, sinó que li surt mal a les parts banyades. També es creu que els amants que es fan una besada davant una font no s'arriben a casar; i que a certes fonts, s'hi ha de tirar una pedreta o una moneda després de beure'n l'aigua perquè aquesta tengui els efectes propiciadors desitjats.

Entra la lluna nova (3)

Aquest mes madura el blat i per al dia de sant Joan ja ha d'estar segat. Ara és bon temps per fer empelts d'escutet als tarongers, figueres, oliveres, ametllers, llorers, garrofers (els empelts de garrofer es lliguen fluix, en canvi els d'olivera s'estrenyen mentre es pugui). Si plou, les saons de juny són bones per les oliveres, garrofers i figueres de moro; però les boires no ho són per a les oliveres que es comencen a congriar. S'han de batre les faves; convé buidar el sementer com més prest millor per tal de poder fer guaret dins el juny. Aquest guaret serà el més adient per sembrar el blat de l'any que ve. Es poden seguir eliminant els capirols de la vinya i les parres i aclarir el pàmpol per tal que el raïm vegi el sol. Arriba el temps de la fruita: cireres, peres de sant Joan, albercocs, nespres... és el moment de menjar la fruita madura, de color intens.

Recomanacions

Avui és la Fira de la Sabata a Lloseta; i a Biniali, la Fira dels Jocs Tradicionals. Dilluns és el Dia dels Donants d'Òrgan. Dimarts, dels Nins Víctimes de l'Agressió. Dimecres, el del Medi Ambient. Dijous, dels transports. Dissabte dels Oceans.

Compartir el artículo

stats