Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Per sant Andreu i santa Rita, fa menys nit que dia

Per sant Andreu i santa Rita, fa menys nit que dia

Entra la lluna plena

Ja es comencen a segar les faves i l'ordi -molt magre, enguany-. A l'hort es poden trasplantar moniatos i collir patates, raves i pastanagues, i ja sabeu que el millor herbicida és una bona entrecavada; i al jardí roses místiques, petúnies, sols coronats, clavellers de moro, palometes i alfabegueres; és el temps de collir violes, geranis, margalides, sabates del Bon Jesús, vaumes pensamenteres. Aquesta és bona lluna per arreglar els tarongers. Si fan saons al llarg d'aquest mes les abelles faran millor mel. Per saber si plourà s'ha de mirar la lluna: si la lluna nova té les banyes i la corona fosca; si la lluna plena té un o dos cercles foscos; si la lluna presenta un cercle o faixa de color macilent i lànguid; si els ocells aquàtics es renten contínuament; si les abelles no s'allunyen dels ruscs; si les mosques es posen més pesades que de costum i es posen per les parets amb el cap per avall.

La mel de maig

Aquest és el moment més florit de l'any i quan les flors són més plenes de nèctar. Les abelles ho saben i és quan treballen millor. La mel de maig és la més bona de l'any i la més beneficiosa per a la nostra salut. Abans del sucre, la mel era el condiment endolcidor dels menjars. És símbol de la Terra Promesa "que regalima llet i mel"; per això les postres de mel i mató són un menjar paradisíac, d'àngels, semblant tal vegada a l'ambrosia de l'Olimp grec. La mel és expressió de dolç: "Dolç com la mel"; el primer temps de casats és la "lluna de mel"; menjar mel és un estímul amorós.

Oracions

A l'Edat Mitjana, moltes dones foren acusades de bruixeria pel sol fet de dir una oració a santa Elena, que servia per saber notícies i fer prediccions, o l'oració a sant Antoni, que serveix per trobar un tresor o un objecte; o l'oració a santa Marta, per casar la filla; l'oració de sant Joan, per saber amb qui es casaria la filla. Sovint tenien figures de cera o exvots de sant Joan i de sant Josep, i espelmes per posar als sants. Segons l'encanteri, la bruixa resava una oració i la repetia fins a nou vegades. Oracions com: "Damunt fulla, davall fulla, davall la copa de Déu". "Oli d'oliva que tots es mals esquives, oli de sant Martí que tot mal fa fugir". La Santa Inquisició va empresonar moltes dones acusades per persones afectades pels encanteris, o bé per enveges dels acusadors.

Dilluns, (20) sant Bernadí de Siena

Aquest sant va ser un gran predicador i tenia un gran ascendent en tot el món cristià del seu temps. El varen compartir com a patró els vidriers i els esparters; però quan varen sorgir diferències entre tots dos oficis, els esparters el varen continuar venerant, mentre que els vidriers es varen encomanar a l'arcàngel Sant Miquel. També el tenien com a patró els fabricants de cartes de joc.

Dimecres (22) és santa Rita

Hipocorístic de Margalida. Se la representa vestida amb l'hàbit dels agustins; una espina al front; unes roses i un eixam d'abelles -les "abelles de santa Rita": de petita les abelles entraven i sortien de la seva boca sense fer-li mal, es creia que hi dipositaven la seva mel; encara avui existeixen aquesta casta d'insectes que viuen al mur del monestir on visqué santa Rita-. Era una dona obedient, massa: per obediència no va seguir la vocació religiosa i per obediència es va casar molt jove amb un canalla que la maltractava. Ella aguantava i callava, fins que en poc temps es va quedar sense pares, sense espòs i, encara, s'havia de quedar sense fills. Com que havia perdut tots els lligams amb el món, va entrar al monestir de les agustines i allà va poder continuar fent el que més sabia: obeir. Fins que un dia, resant davant el crucifix, va sentir una fiblada al front, va tocar-se'l i era una espina de la corona de Crist que se li havia anat a clavar. Tot d'una una gran llaga purulenta i una fortor pestilent, fet que va provocar que fos segregada de els altres germanes fins a la mort. Era advocada de tota casta de malalties, ferides, problemes matrimonials, i de les causes desesperades, i per això, també, dels impossibles. La devoció a santa Rita a Mallorca és comparable a l'altra gran devoció, la de la Sang, a l'església de l'Anunciació; l'església de Ntra. Sra. del Socors de Palma és coneguda per l'església de Santa Rita; entre els actes religiosos d'avui hi ha la Solemne Novena dedicada a la santa. Lleó XIII la canonitzà l'any 1900.

Recomanacions

Dilluns (20) és el Dia Mundial de la Diversitat Cultural. Dimarts (21) és el de la Diversitat Biològica. Dijous (23) és el Dia Europeu de les Aus i Parcs Naturals. Divendres (24) és el Dia de la solidaritat; i el de l'Àfrica; i el de l'orgull friki. Avui és la Fira de Maig de Sencelles; i el Mercat Medieval de Capdepera. També es la XIX Fira del Caragol a Sant Jordi. El llibre "Forn i pastisseria sense gluten" d'Antònia Suñer, que ja va publicar el receptari "Cuina per a celíacs"; El llibre "Paraules i expressions del Cançoner Popular de Mallorca", de Gabriel Ferrer Llabrés. Una obra per gaudir!

Compartir el artículo

stats