Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Comença la Setmana Santa

Comença la Setmana Santa

Avui, Diumenge de Rams

I la benedicció de rams i palmes que es col·loquen darrere portes o finestres per protegir de tempestes, bruixes i dimonis. Es cremaven al foc de la llar els rams i fulles beneïdes el Diumenge de Rams de l'any anterior. Es creia que el fum també tenia virtuts protectores i se'l deixava entrar per tota la casa. La diada té el vessant alegre i festiu del matí -l'entrada de Jesús a Jerusalem, amb rams i palmes-, i la de l'horabaixa, que es commemora l'avalot contra Jesús amb la funció dels "Dotze Sermons", representació de la Via Sacra del Calvari. Es considera un mal averany que s'esquinci una branca del palmó abans de beneir-lo, ja que, segons la tradició, Judes, el deixeble, duia el palmó mig romput quan va rebre Jesús.

Creences

Es creu que aquesta festa pot recordar antigues cerimònies relacionades amb el culte als esperits de la vegetació -culte dendrolàtic; dendròfor era el qui en les processons de les festes en honor de Dionís i Demèter duia plantes o branques d'arbres sagrats.-, el qual havia estat molt arrelat i estès arreu d'Europa. En aquest cas, els rams vendrien a simbolitzar la fecunditat i la multiplicació de la floració i la joia per la proximitat de la fructificació. Era costum estrenar, aquest dia, alguna peça de roba: "Pel Diumenge de Rams, qui no estrena no té mans", igual que per Nadal, es creu que si s'estrena avui perjudica molt el dimoni.

La Setmana Santa

Els cicles de Nadal i Pasqua són els que comporten més tradicions, ja que representen el fonament del cristianisme: el naixement i la mort de Jesús., col·locats. Dijous Sant es commemora la institució de l'Eucaristia, i, tant avui com demà, per tal de donar-los més dignitat, eren dies festius, i estava prohibit treballar, per tal de "no pertorbar el dolç son de Jesús". Tampoc no poden tocar les campanes; al seu lloc, les matraques de fusta, amb un so més opac. Es creu que el millor dia per morir és divendres de la Passió (19); aquests estan en gràcia de poder ressuscitar per poc ajut que rebin, ja que segons la tradició, avui, Jesús va obrar el miracle de ressuscitar Llàtzer, per això la gent deia que qui es moria avui només es mig moria i que només es moria del tot a partir del Divendres Sant. També es creu que és el millor dia de l'any per a preparar remeis de fer retornar, bàlsams, cordials i altres pocions semblants. Al Dissabte de Passió (20) hi havia el costum de tapar tots els sants amb un vel negre, com també les imatges casolanes que tenien damunt les calaixeres i als capçals del llit, especialment les del Sant Crist. Entre les diferents interpretacions que es donava al fet de tapar els sants, hi havia qui deia que era perquè no veiessin els mals cristians que encara no havien anat a confessar-se per Quaresma.

El salpàs

Una de les tradicions de Setmana Santa havia estat el salpàs. Consistia en la benedicció de sal i aigua que el capellà practicava a totes les cases de la parròquia. La sal la posaven els veïnats, el capellà la beneïa, la tirava dins la caldereta de l'aigua beneïda i, després de treure-la, l'encastava a les llindes de les portes d'entrada i de les finestres. Es creia que aquesta benedicció guardava la casa de bruixes, dimonis i tota casta de mals esperits. Se solien donar ous al capellà -la menja dels quals era prohibida en la Quaresma-. D'aquí la cantarella dels escolanets que s'avançava a la comitiva: "Picau sal i preparau les espelmes!".

Entra la lluna plena (20)

I ja sabeu que Pasqua sempre és el primer diumenge de lluna plena de la primavera, i per això, Pasqua, és diumenge (21). Ara és temps de carxofes, fonoll i grells, xítxeros i bessons de fava: el condiment exquisit per fer el frit de Pasqua. També és el millor temps per sembrar melons, síndries i mongetes, al voltant d'aquesta lluna. Altres creences que fan referència als dies finals de Setmana Santa: la farigola collida aquests dies té virtuts especials; les escaroles es faran més atapeïdes; les ortigues no piquen; el julivert sembrat creixerà ben ufanós; els alls sortiran més coents. Es diu que la llet que produeixen les ovelles és la millor de l'any; els brossats i formatges tendres són boníssims per als pastissos de Pasqua.

Recomanacions

Avui és el Dia de les Amèriques. Dilluns (15) és el Dia internacional dels ciclistes. Dimarts (16) és el Dia Mundial contra l'esclavitud infantil. Dimecres (17) és el Dia Mundial de l'hemofília. Dijous (18) és el Dia europeu dels drets dels pacients. Divendres (19) és el Dia de la llengua xinesa. El llibre "Viatges, turistes i tribulacions", de Cristòfol-Miquel Sbert, un recull d'històries de viatgers basades en fets reals; un caramull d'experiències vitals ben contades. Enhorabona! La celebració de les II Jornades de Cultura Popular i Tradicional (dimecres, 17) a l'IES Antoni Maura, amb més de 17 tallers per a gaudir i aprendre!

Compartir el artículo

stats