Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Febrer, mes mentider, un dia dolent i l'altre també

Febrer, mes mentider, un dia dolent i l'altre també

Demà, la Mare de Déu de Lourdes (11)

Avui l'Església commemora l'aparició de la Mare de Déu a la jove Bernardette Soubirous, a la cova de Masabièla, prop de la vila gascona de Lorda. Aquestes aparicions, reconegudes per les autoritats eclesiàstiques franceses i per les del Vaticà, varen convertir aquesta petita població del departament dels Alts Pirineus en un centre de pelegrinatge mundial, que anualment visiten milers de persones, moltes d'elles malaltes i que cerquen el guariment dels seus mals. Recordem que hi ha unes catorze aparicions marianes acceptades per l'Església.

Els miracles

Un miracle (del llatí miraculum) és una intervenció sobrenatural en el món físic de manera que es produeix una acció perceptible pels sentits humans, no explicable per causes ordinàries. Es diferencia de la màgia perquè el miracle és una acció que es produeix en un context religiós on el taumaturg (persona que fa miracles) utilitza la intercessió de Déu perquè es produeixin. És un concepte religiós present als cultes monoteistes. Els miracles s'accepten per la fe, ja que escapen a la racionalitat. Venen a ser infraccions de les lleis naturals per part d'una divinitat per tal d'afavorir un adepte seu. En una situació difícil, especialment relativa a la salut, quan tot sembla perdut, el fidel acut a la divinitat i li demana el seu guariment o la d'un ésser estimat. La sol·licitud del miracle se sol acompanyar d'un petit obsequi -un ciri, una almoina, una prometença-, per tal d'animar el sant o la Mare de Déu a fer-lo. Si es produeix, una de les maneres més comunes de mostrar-se agraït és fer pública la seva acció miraculosa mitjançant l'ofrena d'exvots (cames de cera, orelles, caps, braços, mans, vestits, fotografies, aparells ortopèdics etc.).

Sant Valentí (14)

Diu la tradició que va tornar la vista a una filla del jutge que l'havia condemnat, el qual davant el miracle va abraçar la nova fe. Tot i així, el nou cristià no va poder convèncer la multitud que volia la mort del sant. Sant Valentí fou assotat i tancat en una masmorra carregat de cadenes. El sant era reclamat tant per fer ploure com perquè ho deixàs de fer. També l'invocaven perquè ajudàs en els parts difícils. Les dones majors, encara fadrines o viudes, li resaven perquè els donàs un bon espòs. Però, segurament per efectes comercials, sant Valentí és considerat com el dia dels enamorats; i també el tenien per advocat els estafadors, malpagadors, tramposos... Probablement el costum galant té un origen màgico-religiós encaminat a provocar el renaixement de la natura, anunciat en aquesta època de l'any.

Entre la nova i el creixent

La lluna nova entrà el dia 3 i dia 11 entra el creixent. En aquesta darrera lluna podeu plantar llorers, heures i murtes; trasplantar les vinyes de dos o tres anys de planter, tarongers, llimoneres. Cavau la vinya entre mitjan gener i mitjan febrer i així es complirà l'adagi: "Si mon senyor me poda de desembre o de gener i me cava de febrer, vergonya serà si no li umpl el celler". Es poden empeltar les pereres, pomeres, pruneres, cirerers i codonyers. es poden començar a fer els planters d'hortalissa i guardar-los a lloc arrecerat i assolellat: albergínies, tomàtigues, pebres, lletugues, porros, api, ruca, bledes, carabassó, cogombres, melons, síndries, alfabeguera. Al camp és bon temps per collir cames-roges, i espàrrecs.

La cabra (I)

Pere de Son Pons, que sap el dimoni on es colga, ens diu que aquest animal fou domesticat fa més de 8000 anys; el mascle és conegut com a boc i la femella cabra. La cabra mallorquina la podem trobar en guarda, menades per un cabrer; aquestes cabres poden tenir banyes o bé poden ser sulles (que no en tenen). En les possessions hi solia haver una guarda de cabres i de la llet se'n solia fer un formatge molt apreciat. El període de gestació de la cabra són cinc mesos, i sol fer un o dos cabrits, i als dos mesos es retiren de la mare per donar-li dos mens acabats de néixer. Aquesta acció de surar altres animals que no hagin gestat directament,es pot repetir fins un total de cinc o sis nou nats. La cabra pot produir llet per alletar i pel consum humà fins a deu mesos seguits, o bé fins que s'aboqueix, acció en què el boc pren la cabra. La producció de llet és de fins a 2 ½ al dia.

Recomanacions

Dilluns (11) és el Dia del Malalt; també el Dia Internacional d'Internet segut. Dimarts (12) és el Dia de la Independència de Xile. Dimecres (13) és el Dia Mundial de la Ràdio; i el Dia Mundial del Fadrí. Dijous (14) és el Dia europeu de la salut sexual. Divendres (15) és é Dia Internacional de la Infància amb càncer.

Compartir el artículo

stats