Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Ventades calentes de febrer fan ric el metge i el fosser

Ventades calentes de febrer fan ric el metge i el fosser

Avui és sant Blai

Pensau a beneir caramels avui, que són bons per la gargamella; antany s'hi duien tota casta de fruites, també. La seva santedat es va manifestar en nombrosos miracles: es diu que va salvar la vida d'un nin que s'havia escanyat amb una espina de peix i que la seva mare ja li va dur mort; per això és considerat l'advocat del mal de coll. En una altra ocasió, sant Blai digué a un llop que deixàs un porc que estava atacant. El llop li va fer cas i l'amo del porc, en agraïment va donar menjar a sant Blai, que estava reclòs sense poder menjar. A Campos hi ha l'Oratori de Sant Blai, que fou la primera parròquia de Campos; una butlla del papa Innocenci IV, de 1248, esmenta aquesta parròquia amb el nom de Sancti Juliani de Campos.

Santa Àgueda (5)

Aquest nom en grec significa "bona", tal vegada per assimilació a la divinitat pagana Agathé Thea, la Bona Deessa llatina, venerada a Enna com a deessa de la fecunditat. Era siciliana i la varen turmentar arrancant-li els pits amb unes tenalles; per aquesta raó se la invoca contra el mal de pits i per afavorir la lactància dels infants. També era requerida contra els incendis i els perills del foc, ja que fou enviada a la foguera, però, miraculosament, les flames no la tocaren i anaren darrera els seus botxins. També havia estat patrona de les campanes i dels campaners, els quals avui feien una gran repicada de campanes al seu gust i albir. Però també havia estat patrona de les dones, la qual cosa pot recordar temps llunyans del matriarcat. Aquest dia eren les dones les que manaven i podien provocar qualsevol home, i eren elles les que duien la iniciativa en tot.

Temps d'alfàbrega i ous

El dia d'avui hi havia hagut el costum entre les dones de posar-se brots d'alfàbrega al pit i entre el cabell. La creença popular diu que aquesta planta cura el mal de cor, fa minvar les penes de l'ànima i crida el goig i l'alegria. Es creu que també afavoreix l'amor i atreu els estimats. També és el moment de l'any que és tengut com molt bo per a la posta de l'aviram, quan ja començava a minvar la fredorada hivernenca. La gent del mar té aquest dia com molt perillós perquè es poden topar amb "l'illa de les dones", i cap home que hi arriba no en pot sortir viu per mor de les carícies i moixaines de les dones. La imaginació sempre ha estat bona companyera!

Santa Apol·lònia (9)

El nom d'Apol·lònia està vinculat al culte del déu Apol·lo. En una carta escrita pel bisbe Fabià d'Antioquia es descriuen les persecucions contra els cristians quan manava l'emperador Filippo l'Àrab: a Apol·lònia li arrabassaren les dents i li romperen la mandíbula; la tragueren de la ciutat i l'obligaren a pronunciar frases blasfemes, sota l'amenaça de cremar-la viva. Ella demanà un moment de reflexió, s'alliberà de les cordes i es tirà al foc. Era invocada contra els mals de dents i queixals, per raons òbvies, i patrona de les dones maltractades. L'amenaçaren de tirar-la a una foguera, però ella mateixa s'hi llançà. Se la representa verge i màrtir amb la palma de la victòria en una mà i a l'altra unes tenalles amb una dent.

Les figueres (i II)

Pere de Son Pons (Pere Torrens) el pagès de Búger que viu a Pollença, ens parla dels noms de les figues que eren per als porcs, que no eren "figues de casta": ull de perdiu, roja, rogisca, de la caseta, porquenya, alacantina, rueca... La figuera roja té dos esplets, el primer és per sant Pere -"Per sant Pere enrevolten la figuera", o "Per sant Joan la figa flor és madura"-; el segon esplet era per l'agost, quan ja treia la figa roja. Al mes d'agost, la bordissot blanca i negra, la coll de dama blanca i negra, verdal, martinenca, paratjal. La martinenca i la forastera, tot i venir al mateix temps, són més resistents i poden arribar fins al mes de novembre, fet impensable per una figa bordissot, que és més delicada i es bada ràpidament.

Recomanacions

Avui és la Fira de Flor d'Ametler, a Son Servera. I la Fira de Sant Blai, a Campos; heu de tastar els panets de Sant Blai.

.Dimarts (5) fan festa a Sencelles, per santa Àgueda; heu de tastar les mamelletes de santa Àgueda, un pastisset exquisit.

Dilluns (4) és santa Verònica, patrona dels fotògrafs; i el Dia Internacional contra el Càncer; també avui és el Dia de l'orgull zombi. Dimecres (6) és santa Dorotea, patrona dels floristes; i el Dia contra la mutilació genital femenina. Encara es poden sembrar alls i podar els ceps i parres. Per santa Àgueda es feien els planters de tomatiguera i alfabeguera.

Compartir el artículo

stats