Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Febreret curt, pitjor que el turc!

Febreret curt, pitjor que el turc!

Sant Tomàs d'Aquino (28)

Va viure entre el 1225 i el 1274 a Itàlia -va néixer a Nàpols-, París i Colònia. És anomenat "Doctor Angèlic"; la seva família estava emparentada amb l'emperador Frederic II. Es va fer de l'orde dels dominics i va estudiar a Colònia amb sant Albert el Gran. La seva síntesi de la teologia amb els fonaments filosòfics d'Aristòtil va significar la consolidació de la doctrina cristiana. Sant Tomàs és el patró dels estudiants i avui tancaven les aules per poder celebrar la festa amb tota solemnitat. Era invocat, també, contra els perills i les temptacions del sexe. El reclamaven especialment els seminaristes per tal que els deslliuràs de la luxúria. Fou canonitzat l'any 1323, i la seva devoció ha estat sempre molt celebrada pel seu orde.

Comença el febrer

El nom deriva del llatí "februarius", que vol dir mes de les purificacions. Era el desè mes dels romans, el mes dels morts i dels sacrificis expiatoris, un temps amb una influència considerada com a nefasta. Era un més tengut com a dolent i negatiu, per això els romans trobaren que amb vint-i-vuit dies ja n'hi havia prou -o vint-i-nou-. És un mes fred i ventós. Al camp es poden esporgar els ceps, les oliveres i altres arbres: "Per la lluna nova de febrer esporga l'oliver".

La Purificació o Candelera (2)

Es commemora la Presentació de Maria al Temple o Purificació, la primera festa mariana de l'any. A l'ofici d'avui es reparteixen candeles que representen la llum i la claredat de Jesús i són fetes amb cera verge, per tal de simbolitzar la puresa de Maria. Hi havia llocs on al final de l'ofici s'organitzaven processons amb candeles enceses. Es creu que aquesta processó de llums és la pervivència d'un ritu precristià relacionat amb el guiatge de les ànimes que se celebrava a Roma per aquestes dates. Avui es consideren acabades les festes del cicle de Nadal -ja han passat quaranta dies, és a dir, la Purificació de Maria quaranta dies després del part-, que començaren amb la Puríssima (8 de desembre).

Els colomins i la Candelera

La Mare de Déu va oferir dos colomins per a la cerimònia de la Purificació. D'aquí ve que el dia d'avui la gent acostumàs a menjar colomins com a prova de devoció. Era considerada una ofensa greu a la Mare de Déu si avui algun caçador matava tórtores o colomins. També es donaven diverses aplicacions a les candeles beneïdes: per allunyar les tempestes i calabruixades, per espantar bruixes, i per tornar la salut a algun malalt o al bestiar. Aquesta festivitat fou introduïda a la litúrgia cristiana pel papa Gelasi l'any 496, per tal de contrarestar les paganes Parentalia, Lupercalia i Matronalia romanes.

Ha entrat el minvant

En aquesta lluna convé sembrar la patata primerenca i anglesa. Es poden trasplantar tarongers i llimoneres, i sembrar magraners i llorers. També es poden fer empelts de prunera i cirerer. Els arbres de fulla caduca encara dormen i, per això, encara som a temps per empeltar-los, exsecallar-los o trasplantar-los. En aquesta lluna també es poden tallar canyes per fer caseres, covos o paners. És bon temps per anar a collir cames-roges: són bones per la circulació de la sang (un temps deien que "feien neta la sang"); una mica de vinagre i sal i són exquisides per acompanyar qualsevol menjar.

Les figueres (I)

Pere de Son Pons (Pere Torrens), ens diu que les figueres se sembraven d'un bordall -rebrot que surt a la part inferior de la soca- o bé d'una branca. El bordall era arrencat i el sembraven on es desitjava que creixés la nova figuera; donava la mateixa casta de figa que la figuera i no calia que s'empeltàs. Per sembrar la figuera d'una branca es feia un clot (set pams de fondo per set pans d'amplada) i s'enterraven tots els brancons dirigits cap a ponent, i se'n deixava un a fora; en aquest cas sí que era necessari empeltar-la amb la casta de figa desitjada, ja que era una figuera borda. En Pere ens diu que antany no es coneixien tantes castes de figues: les que eren bones per menjar i guardar i les que es daven als animals.

Recomanacions

El pronòstic Santjoaner 2019, del Col·lectiu Teranyines, una publicació feta amb seny i cura; inclou el santoral, el resum agrícola, l'hort del padrí, a més a més d'interessantíssims estudis sobre "sa comare Carritxona", la família Gayà, la motorització del camp, sa Cooperativa, etc. Enhorabona!

Dilluns (28) és el Dia europeu de la protecció de dades. Dijous (31) és sant Joan Bosco, patró del cinema; i el Dia Escolar de la No Violència. Divendres (1) és santa Brígida, advocada de les dones velles.

Compartir el artículo

stats