Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

De Santa Catalina a Nadal, un mes cabal

De Santa Catalina a Nadal, un mes cabal

Ha entrat la lluna plena i comença l'Advent

L'escurçament dels dies i l'arribada del fred conviden a quedar-se a casa. Abans de la televisió, al voltant de la llar de foc, les hores s'ocupaven a filar, cosir, fer senalletes i objectes amb garballó o vimet; i el foc afavoria la conversa. Els majors contaven les seves experiències de vida als més joves, i aprenien i discutien, i sentien rondalles i llegendes i cançons. Començarà l'Advent, temps de vent, segons la dita; temps de preparació espiritual i corporal per a la celebració de la festa més important de la cristiandat; abans havia estat un període de rigorós dejuni i penitència. Ja s'acaben de collir les olives i se salen per al consum de tot l'any. S'eixermen les voreres i es caven les llobades per llevar les herbes i els rebrots dels arbres.

Avui és santa Catalina

D'Alexandria, ja que al nostre santoral també celebram santa Catalina de Siena (29 d'abril) i la nostra santa Catalina Tomàs (28 de juliol). El seu nom deriva del grec "kataros", que significa "pur". Se la representa com una al·lota jove, sovint amb una corona, una roda -instrument del seu martiri-, una palma -atribut de màrtir-, l'espasa -amb la qual fou decapitada-, l'anell del seu desposori místic, i un colom que li donà la inspiració en la seva discussió amb els filòsofs. Es creu que els qui neixen avui tenen gravada al paladar la roda de santa Caterina, i tenen el do de curar; en altres llocs tenen el do d'apagar els incendis amb una bufada i curar les cremades just tocant-les. La gent de mar creu que apareix un nigul, set dies abans o després d'avui, de forma circular anomenat "roda de santa Caterina" que s'escampa pel cel i desencadena tempestes terribles.

Origen llegendari

El seu origen és llegendari. Segons la Llegenda Daurada, era una al·lota molt bella, única filla del rei Costo, i que rebutjà casar-se amb l'emperador Majenci, ja que com a cristiana volia consagrar-se a Crist. Com que l'emperador no pogué convèncer-la, feu venir els filòsofs més savis -53- perquè la dissuadissin de la seva fe. Però Catalina va discutir tan bé que els va convèncer a ells; l'emperador els feu cremar, i ella condemnada a presó sense rebre cap tipus d'aliment -un colom li duia aliments-. L'emperador la torturà amb la roda dentada, però gràcies a la intervenció divina es va rompre; finalment fou decapitada, moment en què va brollar llet del seu coll. Era la protectora dels oradors, filòsofs, notaris, sastres i dides -o mares que alleten els infants- en referència a la llet que va sorgir quan fou decapitada. Era la protectora dels oradors, filòsofs, notaris, sastres, modistes, dides. Era invocada per als lactants, els nàufrags i contra la migranya. La difusió del seu culte es remunta al s. IX quan es creu que els àngels traslladaren el se cos damunt la muntanya Sinaí. A Mallorca era la patrona de les al·lotes fadrines i dels estudiants, i s'encenien foguerons, reminiscència de les grans fogueres que s'encenien en temps de les grans epidèmies per tal de purificar l'aire i conjurar el mal. Bunyola, Campos i ses Salines celebren aquesta festa.

Els ametlers (I)

Pere de Son Pons -Pere Torrens-, el nostre pagès de capçalera, ens parla d'aquest arbre. Va ser cultivat a Pèrsia, Síria i Palestina; el patriarca Abraham n'utilitzava la fusta, i el bastó d'Aaró era de fusta d'ametler. A la Bíblia simbolitza la vigilància i el bon fruit. Els grecs difongueren l'arbre per la Mediterrània; els missioners franciscans -entre ells sant Juníper Serra, els dugueren a Califòrnia. Antigament, aquest arbre de secà, se sembrava quan la tardor ja mirava l'hivern: novembre i desembre són els dos millors mesos per sembrar-ne, o bé empeltar-los, quan l'arbre té dos o tres anys; el fruit, però, no arriba fins passats els quatre anys des del moment en què se sembrava. Els més primerencs floreixen durant el mes de gener, tot i que és conegut que aquest no era un bon moment, tal i com diu el refrany: "Flor de gener no omple el paner". L'autèntica flor, i de la qual els pagesos projectaven una collita més profitosa era la que apareixia durant el mes de febrer.

Recomanacions

Avui és la Fira de sa Pobla; també la Fira de l'Esclata-sang a Mancor; i la Fira de Santa Catalina, a Bunyola. Continua la Festa del Vi Novell a Santa Maria.

Dimarts (27) és la festa del Beat Ramon Llull. Dimecres (28) és el Dia de no comprar res (Buy Nothing Day). Dijous (29) és el Dia Internacional de la Solidaritat amb el Poble Palestí. Divendres és sant Andreu, patró dels peixaters. Dissabte (1) és el Dia Mundial contra la SIDA.

Compartir el artículo

stats