Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

Novembre humit, et fara ric

Novembre humit, et fara ric

Ha entrat el creixent

S'acaben de collir les olives i ja s'han duit al trull per fer oli; també es poden salar per al consum de tot l'any. Aquest mes es mengen moniatos torrats o bullits, magranes madures, nesples confitades i murtons i qualque arboça. Abans es proveïa el rebost de fruites hivernenques: atzeroles, serves, enfilolls de pomes, peres, magranes i raïms. S'eixermen les voreres i es caven les llobades per llevar les herbes i els rebrots dels arbres. Diuen que després del Dijous Bo ja poden començar a sembrar blat; d'altres diuen que un bon dia per començar és dia 13 (sant Dídac). Aquest mes també se sembren patates, i també es poden sembrar raves i pastanagó, espinacs i bledes, i fer el planter de julivert.És temps d'estar devora la foganya, menjar un botifarró i beure un tassó de vi, i xerrar, contar històries i repassar l'any amb els familiars. La collita d'esclata-sangs ha estat espectacular: feia molts d'anys que no se'n trobaven tants! Enguany ha plogut molt, i el refranyer ens diu que això pot ser un bon senyal: "Si el novembre trona, la collita serà bona"; "Pluges de novembre omplen els barrals i curen tots els mals"; però de vegades pareix que "la pluja no sap ploure" al nostre terrer.

Santa Cecília (22)

Va viure al s. III, a Roma. El seu nom està associat a "cel" i "assutzena" -Cieli lilia-. Una variant del nom és també Cèlia: significa "el camí dels cecs". És la protectora de músics, poetes i cantaires. Se la representa amb la túnica i els mantells romans. Durant més de mil anys ha estat una de les màrtirs més venerades pels cristians. Al s. V es va construir a Roma una basílica sota la seva advocació. Tanmateix, la seva vida es perd entre la llegenda, la fe i la història. Fins al Renaixement el seu únic atribut era la corona de flors; des del s. XIV se la representa amb instruments musicals, principalment l'orgue, fet aquest que, segurament, deriva d'una errada de transcripció del text de la Passió en la litúrgia de la santa amb la triple repetició de canticus organis, que es refereix a la música de la festa del seu casori, que Cecília no escoltava, ja que estava disposada a oferir a Déu la seva virginitat. Santa Cecília també era invocada contra els embruixaments i tota casta de malures donades pel diable i les bruixes. A Pollença, Alcúdia, Llucmajor, Palma, i també les corals i bandes de música d'altres pobles, celebren concerts de música. A la Seu de Mallorca tenia dedicada l'actual capella del Davallament.

Patrona dels músics

Es diu que mentre moria a causa del martiri, pregava a Déu tot cantant-li. Però no fou fins al s. XV que es va relacionar amb la música, i el papa Gregori XIII (1594) va proclamar-la patrona de la música i el dia del seu naixement (22 de novembre), va ser considerat el Dia de la Música. Aquest dia es feia una festa solemne: processó i música pels carrers i places Fins fa poc eren molt mal vistos, els músics, i, per això, no se'ls solia pagar -només quan sobraven doblers-, i s'havien de conformar amb el menjar i dormir de franc. Segurament, però, aquesta desconsideració era motivada pel fet que la música i el teatre havien estat molt practicats per jueus i àrabs, i la gent, molt susceptible en qüestions de religió, ho tenia present.

Les bèsties (i III)

APere de Son Pons (Pere Torrens), pagès savi i bon comunicador, ens diu que l'encreuament més senzill i obvi és entre un ase i una somera, on el resultat és un ase o una somera; i entre el cavall i l'egua, que el resultat és un cavall o una egua. Si repassam les bèsties que hem esmentat podem reparar que ho hem fet esment a la mula, i és perquè aquesta casta de bèstia és un dels pocs exemplars femella del món que no cria i, per tant, no es pot reproduir. El període de gestació de totes les espècies que hem detallat són dotze mesos, aproximadament, i l'esperança de vida és d'uns 30 anys. A les possessions hi solia haver muls o mules somerins per a poder optimitzar les tasques de treball del camp. Recordem que no fa tants d'anys, aquests animals eren els tractors i cotxes d'avui i per això se'ls tenia en tanta consideració.

Recomanacions

AAvui és la Fira de l'Oliva a Caimari; i la Fira de la Mel a Llubí; a sa Pobla se celebra la fira de Lutiers. Dissabte (24) és la Festa del Vi Novell, a Santa Maria. Avui també és el Dia per l'ús prudent d'antibiòtics. Dilluns (19) és el Dia Mundial de les Víctimes d'Accidents; també és el Dia mundial de la filosofia. Dimarts (20) és el Dia Mundial de la Infància. Dimecres (21) és el Dia Mundial de la Televisió. Divendres (23) és el Dia europeu dels 'sense sostre'.

Compartir el artículo

stats