Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

Dijous Bo: la Fira de Mallorca

Dijous Bo: la Fira de Mallorca

Avui és sant Martí

Va néixer a Hongria, però de ben petit es va traslladar a Itàlia, on el seu pare era tribú militar. Es va fer cristià de ben jovenet i va entrar a la legió romana. La seva vida de soldat el va dur a la Gàl·lia, on, per la seva bondat i pels miracles que feia, va arribar a ser bisbe de Tours. Sant Martí del Canigó és un dels nombrosos monestirs que les tropes franques varen dedicar al sant. Per mor de la gran devoció que havia despertat va ser convertit en patró de molts gremis i oficis. Sant Martí és representat muntat a cavall i vestit de soldat i, per això, fou patró de la cavalleria -abans que ho fos sant Jordi-, també del bestiar de ferradura i de peu rodó. Els moliners l’havien tengut per patró, perquè segons la tradició, aquest sant havia estat moliner, com el seu pare, abans de ser soldat. L’havien venerat els forjadors i ferrers, els subhastadors, camisers, cotoners, femeters, relligadors, pelegrins, avars i usurers. Havia estat costum, també, demanar-li que duardàs de les males arts del dimoni. “Si vols casa sense fi, talla la fusta per Sant Martí”.

Sant Martí i les ferradures

Tenia fama de ser un expert burlador del diable, i per això la gent li demanava ajut. Com que era advocat del bestiar de ferradura, es va creure que les ferradures dels cavalls protegien del diable. D’aquí ve que es pengin ferradures darrera les portes -costum que fins fa ben poc encara era ben viu aquí- per tal d’evitar el diable i els endimoniaments. La creença del poder màgic de les ferradures és d’origen antiquíssim i sembla que respon a un acte de selenolatria, en establir-se una relació de semblança entre la ferradura i la mitja lluna. Una vegada més, el cristianisme va incorporar hàbilment aquesta arrelada creença a la seva tradició.

Altres creences

Es creia que si avui plovia i després sortia l’arc de Sant Martí era signe de gran prosperitat i felicitat per a tothom. També es creia que ferrar els cavalls, muls i ases avui, els guardava de qualsevol mal. La gent de la costa qualificava els cavallets de mar de cavalls de sant Martí; pescar-ne el dia d’avui era signe de bon averanys. Es creia que si es posava un cavallet d’aquests en el folre de la gorra curava demigranyes i mals de cap, i treien les manies. Avui els pagesos lliuraven el porc engreixat a l’amo de les terres.

Inca, Dijous Bo, la FiraI)

Aquest dijous (15) és la Fira de Mallorca, el dijous més festiu i esperat de tots. Molta de gent ha dit que en aquella cançó popular “Tres dijous hi ha a l’any/ que llueixen més que el Sol...” n’hi haurien d’afegir un altre: el Dijous Bo, i la veritat, tenen raó. Ja fa unes setmanes que es viu la festa, amb un encertat programa d’activitats, on nins, joves i majors troben el seu espai i el seu temps. Una fira no és una rememoració del passat: una fira és l’exposició del present i del futur, un mostrari de tot el que és capaç de fer avinent a la societat d’avui les persones d’un lloc. I l’Ajuntament d’Inca demostra que sap copsar el tarannà d’aquesta iniciativa on la imaginació i la funcionalitat es conjuguen d’una manera exemplar i en una mateixa acció. Enhorabona a tots els inquers! Ah, i bona fira! .

Les bèsties (II)

Pere de Son Pons (Pere Torrens), el pagès de Búger que viu a Pollença, ens conta més coses sobre aquests animals. Si donen el cavall a la somera el resultat és un mul somerí o una mula somerina, que són els més forts i alts, alguns arriben a fer nou palms i mig. Aquestes bèsties són les més adequades per treballar al camp ja que són animals forts i poden fer feines intenses. Els muls somerins són resistents i és coneguda aquesta característica perquè també es manifesta en les seves accions: és difícil fer-los recular per enganxar el carro; d’aquí que surtin, també, moltes dies fent referencia a la seva tenacitat: “He hagut de fer un viatge somerí per dut tot això”; “L’has tirada somerina” , es diu a algú que ha donat una resposta o ha llançat una dita molt grossera. Si els progenitors són l’ase i l’egua el resultat és un mul o mula eguina. Les característiques d’aquest encreuament és un animal més petit i més fàcil de manejar.

Recomanacions

A Pollença se celebra la Fira Artesana; a Muro la Fira de la Carabassa; i a Capdellà, la Fira de les Feines de Tardor.

Dilluns (12) és el Dia Mundial contra la Pneumònia. Dimecres (14) és el Dia Mundial de la Diabetis. Dijous és sant Albert el Magne, patró dels científics; també és el Dia sense alcohol. Divendres (16) és el Dia Mundial de la Tolerància. Dissabte (17) és el dia Mundial de la Malaltia Pulmonar.

Compartir el artículo

stats