Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Per l´octubre és bo podar, però l´alzina no l´has de tocar

Per l´octubre és bo podar, però l´alzina no l´has de tocar diario de mallorca

Entra el creixent

Devers santa Teresa es poden començar a sembrar faves i pèsols, i la darrera setmana l´ordi. És tradició sembrar francesilles per santa Teresa. Se segueixen collint nous, codonys, atzeroles, gínjols i nesples: "Per sant Lluc nesples apelluc". Com que ha plogut, ja es troben blaves, i picornells, i gírgoles. Dissabte (20) pensau a fer bunyols i a cantar, i anar cercar cossiols i dur-los enmig de la plaça, i beure vi dolç: és el dissabte de les Verges. I ja sabeu la cançó: "Fadrina que va pel món/, que és eixerida i llesta:/ quantes n´hi ha que fan festa/ per les Verges i no ho són!".

Santa Teresa (15)

Se la representa amb l´hàbit de les carmelites: un cor inflamat; un àngel que li clava una sageta encesa al cor; un colom i un fus; i un llibre. Va viure al s. XVI, fou doctora de l´Església, reformadora de l´Orde carmelita i fundadora de les carmelites descalces. És invocada per al consol de les ànimes del purgatori i contra les malalties del cor. Fou canonitzada l´any 1622, quaranta anys després de la seva mort. Un glosador, que segurament no va arribar mai a l´èxtasi de la santa d´Àvila ni l´havia llegida mai, va parafrasejar uns versos seus: "Viure sense tu no és viure/ i viure amb tu és morir;/ val més estar amb tu i no viure/ que estar sense tu i morir".

La feina de llaurar

Abans de sembrar, la terra s´ha de llaurar intensament per tal de remoure-la i que s´airegi i s´assolelli bé. En temps molt reculats, per sembrar, l´home removia la terra amb un bastó, tal com fan encara algunes cultures primitives. La utilització d´animals per al conreu va significar un avenç per a l´agricultura i va permetre fer servir l´arada: l´arada de fusta o romana, l´arada de mantí o braços, l´arada d´una i de dues pales, l´arada prima, l´arada amb rodes. Es creia que les rodes -circulars, com el Sol- fertilitzaven la terra. Una tradició diu que el primer llaurador va ser Nostre Senyor, i que va ensenyar-ne a Adam, el primer home.

Sant Lluc (18)

El nom, d´origen llatí (lucius), significa "lluminós". Va viure al s. I, a Antioquia. És el protector de cirurgians, metges, vidriers, miniaturistes, notaris, escriptors i pintors. Se´l representa mentre escriu l´Evangeli o pinta la Verge; entre els seus atributs: el llibre i el bou alat, símbol que li varen dedicar els exegetes -estudiosos de la Bíblia- del s. III, ja que el seu Evangeli comença amb el sacrifici de Zacaries. És l´autor del tercer Evangeli, escrit devers l´any 70, i dels Fets dels Apòstols. Fou deixeble i col·laborador de sant Pau a qui acompanyà en alguns viatges. Segurament era metge, i/o pintor: sembla que va realitzar el primer retrat de la Verge, difós als s. XV i XVI en l´art flamenc. Es conserven diversos quadres de la Verge -a l´església de Sant Agustí, de Roma-, atribuïts a l´Evangelista.

Les vaques (1)

Pere de Son Pons -Pere Torrens-, ens conta com eren d´important les vaques per les famílies mallorquines, sobretot per la llet i per dur netes les voreres i els camps. La vaca sol viure entre catorze i quinze anys, dels quals produeix llet uns deu. A les vaques estabulades els cremen les banyes al mes de néixer, per evitar que es facin ferides. Hi ha diferents races de vaques, però abans del primer embaràs, les vaques són denominades braves. La vaca brava ha de prendre el brau entre l´any i mig i els dos anys i nou mesos, després parirà un vedell o una vedella (el període de gestació és al voltant dels nou mesos, ja que depèn de la raça, l´edat...). Molt excepcionalment sortia més d´un vedell en cada embaràs. Una vegada nascut el vedell es torna a donar el brau als tres mesos, però es continua munyint durant sis mesos. A la segona vegada que la brava ha pres el brau, passa a denominar-se vaca. Els dos darrers mesos de l´embaràs no es muny, per tal de reforçar el vedell que encara no ha nascut. La producció de llet està directament relacionada amb el cicle d´embarassos de la vaca.

Recomanacions

Dilluns (15), és el Dia Internacional de les Dones Rurals. Dimarts (16) és el Dia Mundial de l´Alimentació. Dimecres (17) és el Dia Mundial de l´Eradicació de la Pobresa. Dijous (18) és el Dia mundial de la menopausa i contra el dolor. Divendres (19) és els Dia Mundial contra el càncer de mama. Dissabte (20) és el Dia Mundial de l´Osteroposi.

Compartir el artículo

stats