Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

Per l'octubre, moltes històries i males memòries

Per l'octubre, moltes històries i males memòries

Avui és la Mare de Déu del Roser

També se sol celebrar el primer o segon diumenge de maig. Es commemora l'advocació de la Mare de Déu del Roser. És una festa instituïda pel papa Pius V, en commemoració de la victòria naval aconseguida contra Turquia en el golf de Lepant, el 7 d'octubre de 1571, per la Lliga Santa, formada per Espanya, els Estats Pontificis i Venècia, guanyada gràcies a la intervenció de la Mare de Déu, i a partir d'aquesta data es varen estendre les confraries del Roser.

Entra la lluna nova

És un bon moment per exsecallar els arbres que ja han fet l'esplet; també es poden sembrar arbres fruiters com el cirerer, la perera, la pomera, i les figueres. S'acaben de collir les garroves. Es poden trasplantar lletugues rodones o de cabdell i lletugues llargues, endívies, bledes, cols i pinyes de col, ceba de planter i ceba porrera, alls, porros, etc. I podeu sembrar les flors de cabeça: francesilles fassèssies, tulipes, iris, narcisos, lliris, etc., i es trasplanten els llevamans, pensaments, consolides. També podeu fer esqueixos de totes les plantes aromàtiques: sàlvia, camamil·la, romaní, donzell blanc; convé mantenir els esqueixos en un lloc arrecerat i visible. Les gallines acaben de mudar les plomes i, per això, ben aviat tornaran a pondre. Es comencen a sobrealimentar els conills reproductors i les conilles es duen al mascle. És bo que faci fred per matar els polls, la mosca, i tots els insectes que ataquen els arbres fruiters.

L'encanteri de la Lluna

La Lluna marca el ritme de setmanes i mesos, i el Sol, les estacions i els anys. Era "l'espòs i senyor de les dones", i quan el patriarcat es va imposar al matriarcat, la Lluna va prendre caràcter femení i el Sol masculí. La Lluna exerceix una influència real sobre la Terra, i sobre el caràcter de les persones: un llunàtic és aquell que canvia sovint de parer, i sol ser un poc estrany. El dilluns és el dia de la Lluna, molt adequat per fer encanteris relacionats amb l'agricultura, els animals, la fertilitat. Els antics llunaris intentaven predir el futur per les llunes, i també el refranyer popular es fixa en les llunes de les principals festivitats de l'any. La visió apocalíptica de la fi del món diu que "el Sol es va tornar negre com sac de pèl i la Lluna tota com sang" (Ap. 6, 12).

La Mare de Déu del Remei (10)

Advocada de les parteres. A més de demanar-li bon consell i remei en casos de malaltia, també se la reclama en tota classe de tribulacions i trasbalsos. Moltes de les imatges seves duien una cinta de seda de colors, de l'alçada de la imatge, la qual, posada damunt el cos de la partera, deien que ajudava a infantar. Com que tenien molta demanda -les cintes- es va acabar venent-les a les ermites i capelles advocades al Remei. També es tenien per virtuosos els mantells i els rosaris que duien les imatges, els quals es podien llogar als santuaris mitjançant una almoina. Els vells saludadors, adobadors, oracionaires, salmaires i tots aquells que es dedicaven a guarir per art i sense ciència, tenien per patrona la Mare de Déu del Remei. A Pollença, l'any 1561, la Verge sagrari, fou la figura principal de la parròquia, i el títol que se li dóna és "Mare de Déu del Remei" (avui al Museu Parroquial).

Feines a les possessions

Pere de Son Pons (Pere Torrens), bon observador de les tasques camperoles, ens conta la feina del dia a dia i de temporada de les possessions. A mitjans de juliol ja havien acabat fer les garbes als sementers i començava la feina de llaurar: es feia el guaret, és a dir, preparar la terra per tal que el sol li pegui i fer-la més fèrtil. Els missatges que no llauraven, eixermaven els marges i les bardisses, i els baixos dels garrovers per tenir la zona neta abans de collir les garroves. El dilluns de la Mare de Déu d'Agost començava la collita d'ametles, a continuació les figues i finalment les garroves. Generalment es contractaven homes i dones per fer aquestes feines -figueralers i figueraleres-. La temporada de collita acabava el 29 de setembre, i les botes estaven plenes de figues seques per tenir bon menjar per als porcs durant l'hivern. A les possessions de muntanya ja es preparaven per a la collita d'oliva.

Recomanacions

Avui és la Fira Dolça d'Esporles; a Llucmajor, la segona Fira; a Alcúdia, la Fira de Tardor; i a Alaró la Fira d'Artesans. Avui és el Dia Mundial de l'Agricultura. Dimarts (9) és el Dia Mundial del Correu. Dimecres (10) és el Dia Mundial de la Salut Mental. Divendres (12) és la Mare de Déu del Pilar.

Compartir el artículo

stats