Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

De llunes, la de gener, i la d´octubre també

De llunes, la de gener, i la d´octubre també

Avui és sant Jeroni

Els seus atributs són: una calavera i una espelma -símbol de la vanitat i la meditació sobre la mort-, lleons al seu costat -segons la llegenda va curar un lleó ferit per una espina i llavors, el lleó, no el deixà mai -es considera el símbol de la força bruta guanyada per la pietat- , un llibre -va revisar la traducció de la Bíblia, al s. IV- i robes d´ermità; sovint se´l representa despullat. El seu nom en grec significa "nom sant". És el protector d´estudiants, arqueòlegs, llibreters, pelegrins, bibliotecaris, traductors i intel·lectuals, i era invocat pels curts de vista. Com que fou secretari particular del papa Damas I, havia de ser cardenal -segons la interpretació medieval recollida a la Llegenda Daurada-, i així apareix en la iconografia.

Comença l´octubre

Aquest és un mes trist i pobre de costums festius de l´any. Ara bé, per a la vida del camp, era un moment d´importància excepcional, ja que és el moment de la sembra: "Quan l´octubre és arribat, sembra l´ordi i el blat". Aquest mes s´obre la caça -conills, guàtleres, perdius; la cega i el tord han d´esperar un poc més-; és un mes dolent per a la pesca: acostumen a bufar vents contraris per a la mar -el xaloc i el migjorn- que solen dur pluges i temporals: "Xaloc i migjorn, la fi del món". El temps convida a fer més vida casolana que de carrer.

Entra el minvant

Maduren les darreres fruites de l´any: magranes, caquis, codonys, gínjols, serves i nesples; es cullen les nous i els pinyons. Els arbres de secà agraeixen molt el treball de la terra i la fertilització orgànica i mineral, especialment si plou prou, com pertoca, ja que d´aquesta manera ajuda a la dissolució de les substàncies minerals i així es posaran a l´abast de les plantes. Al llarg del mes les gallines acaben de mudar les plomes i, per això, ben aviat tornaran a pondre. La lluna d´octubre tambe cobreix altres llunes, per això era molt reparada: "La lluna d´octubre en cobreix set, i si plou, nou".

Sant Francesc (4), sant Plàcid (5) i sant Bru (6)

Sant Francesc d´Assís, cridat per Déu es va desprendre de tots els seus béns i va viure en la pobresa més absoluta; l´any 1209 va fundar l´orde mendicant dels franciscans. Referent a sant Plàcid, conta la tradició que el pirata Manuca va desembarcar a Sicília i va entrar al convent on vivia el sant. Va turmentar els monjos per fer-los desistir de la seva fe; sant Plàcid li digué que no aconseguiria res ja que la seva fe era l´única vertadera i va començar a predicar davant el pirata i davant la multitud que presenciava l´escena. El pirata va manar que li rompessin totes les dents i li desfessin la boca amb una pedra; però el sant va continuar predicant. Llavors li va fer tallar la llengua, però el sant, amb veu més clara i forta, va continuar proclamant la doctrina de Crist. Finalment el pirata li va fer tallar el cap. La seva prèdica miraculosa, però, va convertir molta gent. Sant Bru, de família noble, va tenir una bona formació que li permeté accedir a alts càrrecs eclesiàstics de ben jove; home de gran honestedat, es va desenganyar davant les intrigues de la cúria i va decidir retirar-se del món i dedicar-se a una rigorosa vida d´austeritat i penitència: per això va fundar l´orde de la Cartoixa.

Les nostres possessions

Pere de Son Pons -Pere Torrens- bon pagès i conrador de Búger establert a Pollença, ens explica l´estatus d´una possessió, ara que hem passat sant Miquel i que es renovaven els contractes, o bé es pagava el lloguer, si era el cas. Ens diu que en les grans possessions de Mallorca hi havia l´amo, el majoral, el llogater, un pareller major, un pastor, un porquer i quatre o cinc missatges. Hi vivien nou o deu famílies. L´amo era qui manava i dava les instruccions de les feines a fer; tenia benefici directe sobre els guanys de la possessió -de fet, hi hagué amos que varen comprar la possessió-. El majoral estava jeràrquicament al mateix nivell que l´amo, però aquest rebia un sou per la seva feina i anava mantingut ell i la seva família. El pastor i el porquer també rebien un sou; els missatges estaven a les ordres del pareller major, i el seu nombre oscil·lava depenent de les tasques del camp. Els canvis d´amos tant podien ser per sant Miquel -29 de setembre- com per la Mare de Déu de setembre. Avui, generalment, una persona tota sola s´encarrega de la sembra i recollida dels cereals.

Recomanacions

Dilluns (1) és el Dia Internacional de la Gent Gran; també és el Dia Internacional dels sords. Dimarts (2) és el Dia Internacional de la No Violència; també és la Festa de la Policia. Dijous (4) és el Dia Mundial de l´hàbitat; també és el dia Mundial dels animals. Divendres (5) és el Dia del professorat; també és el Dia Europeu de la depressió. Finalment, dissabte (6) és el Dia Mundial del somriure; també se celebra la Fira Gastronòmica d´Estellencs, tampoc hi faltaran les actuacions musicals i activitats infantils.

Compartir el artículo

stats