Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Calor per Sant Miquel, calor del cel

Comença la tardor

I amb ella un nou cicle agrícola amb la feina de la sembra, bàsic per a la subsistència, quan el treball, la diversió, el descans, el ritme de la vida depenia fonamentalment de l´esdevenir de les estacions. Fixau-vos com hem perdut aquest referent, sobretot la gent jove: té unes altres motivacions, unes formes que res no tenen a veure amb els cicles naturals; i és que la natura ha deixat de compondre els batecs de la nostra vida, com si poguéssim viure sense tenir-la en compte. Tal vegada, tots, ens hem tornat una mica massa inconscients. També comença el cicle de les Fires de Tardor, amb la de Llucmajor encapçalant-lo.

El cel de la tardor

Diuen que els estels "es muden" i, per tant, el panorama celeste és ben diferent als dels temps calorosos. Ara és bon temps per a treure´n averanys i fer deduccions d´acord amb les conveniències de cadascú. També surten dels seus amagatalls els éssers més diversos i fantàstics que durant les nits lluminoses del bon temps perden poder i s´amaguen; d´aquí que la gent poruga o els infants no volguessin passar per llocs deserts o solitaris quan es feia fosc, i si ho havien de fer procuraven fer renou, o cantar, per allunyar-los.

Avui és Santa Tecla

Es va convertir al cristianisme en escoltar les paraules de Sant Pau, el qual havia anat a predicar a la ciutat on vivia. Un governador romà se´n va enamorar i insistia a fer-la renegar de la seva religió. La fermesa de la santa el va fer desesperar i, finalment, la va fer agafar i la va sotmetre a diversos turments fins a la mort. És considerada la primera dona màrtir. Era la patrona dels moribunds, perquè donàs una mort dolça, i advocada contra les malalties oculars. Se la representa lligada a una estaca, un lleó o un toro, a la foguera, amb serps enroscades als braços, devora sant Pau. És la patrona de Biniamar del municipi de Selva. La festivitat de Santa Tecla esdevé un element més de la mecànica difusora del culte de sants orientals cap a Occident a base de duplicacions en els sinaxaris; una de les vies de penetració d´aquests cultes passava precisament per l´Alvèrnia, d´on és capital Clarmont; al segle XVII un vicari de Clermont-Ferrant va reconèixer les relíquies que es conservaven a l´altar de sant Pardult: "Aquí es troben les relíquies de la beata Tecla, verge i màrtir ´que Hiconie oriunda fuit´".

Sant Miquel (29)

I Sant Gabriel i Sant Rafel. Se celebrava pel maig i pel setembre commemorant amb això dues de les aparicions de l´arcàngel. Aquestes dues dates (8 de maig i 29 de setembre) han estat preses pel calendari tradicional com a dues fites d´un període clau: l´inici i el final dels treballs de l´estiu. Avui es commemora l´aparició de l´arcàngel al segle VIII a Mont-Saint-Michel (Normandia). El seu nom és d´origen hebreu i significa "Qui com Déu?". És el protector dels comerciants, mestres d´armes i d´esgrima, dels adolescents, dels cecs, i era invocat per assolir una mort cristiana. El seu culte era només a Orient, però a finals del s. V es va difondre per Europa amb la seva aparició a la muntanya Gàrgano. És citat a la Bíblia en el Llibre de Daniel com el primer dels prínceps i guardians del poble d´Israel. En el Nou Testament se´l defineix com a arcàngel a la Carta de Judas, mentre que al Llibre de l´Apocalipsi Miquel és l´àngel que va conduir els altres àngels a la batalla contra el drac que representa el dimoni, i va aconseguir fer-lo fugir.

Recomanacions

Un llibre recomanat: Capítols dolços de cuina mallorquina, d´Antoni Contreras Mas; ja ens hi te acostumats: els seus llibres esdevenen veritables joies històriques de la nostra cuina; des dels congrets o madritxos de Sant Jeroni, doblegats, formatjades, xerafins, gelats, quartos, crespells, rubiols, codonyats, cuscussó, confits... amb la història de cada un d´ells; una veritable història "dolça". Enhorabona!

Un llibre recomanat: Els aucells a les Rondalles Mallorquines i al Cançoner, de Miquel Rayó i dibuixos d´Andrew Pinder; un recull exquisit dels aucells a la nostra terra amb les referències a les Rondalles i al Cançoner. Enhorabona!

Avui és el Dia Mundial contra el tràfic de blanques. Dimarts (24) és la Mare de Déu de la Mercè, patrona de les presons; també és el Dia marítim mundial. Dimecres (26) és Sant Cosme i Sant Damià, patrons de Pina; també és el Dia Europeu de les Llengües. Dijous (27) és el Dia Mundial del Turisme. Divendres (28) és el Dia Mundial de la Ràbia. Dissabte (29) festa gran a Calonge amb el patró Sant Miquel.

Compartir el artículo

stats