Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

La pluja de tardor sempre fa bona saó

La pluja de tardor sempre fa bona saó

Entra el creixent

El creixent entra dilluns (17). Convé llaurar i preparar la terra per a la sembra; antany es treien els fems i es posaven a munts per llavors escampar-los. Es pot començar la sembra de civada, ordi i faves primerenques. A l´hort es pot sembrar farratge, favó, alfals de primavera i xítxeros primerencs, i trasplantar lletugues i carxofes.

Es diu que si se sembra julivert el dia de les Llagues de sant Francesc (17) no espiga el primer any. El protagonista d´aquest mes, però, és la vinya, que enguany han començat la verema molt més prest, sense esperar sant Mateu.

Enguany serà un any excel·lent per als bons vins mallorquins; això farà enaltir encara més la seva qualitat.

I comença la tardor, les darreres tempestes ja ens ho han anunciat. L´equinocci de tardor, que molts fan coincidir amb sant Mateu, assenyala el començament d´un nou cicle agrícola. Enguany les garrofes han pujat una mica el preu, però encara és massa baix.

Sant Mateu (21)

Festa grossa a Bunyola i a Sant Mateu d´Albarca a Eivissa. Sant Mateu era conegut amb el nom de Leví, nom amb què és anomenat en els evangelis de Lluc o de Marc.

Treballava de cobrador d´impostos, càrrec mal vist perquè era considerat un col·laboracionista amb els invasors. Segurament per això, entre d´altres raons, quan Jesús li digué: "Segueix-me", ho va deixar tot i es va convertir en cronista de la vida del seu Mestre. El seu Evangeli encapçala el conjunt de textos del Nou Testament; l´escrigué en arameu, encara que fou traduït al grec, i precisament perquè escrivia per als jueus de Palestina, bons coneixedors de les santes escriptures.

Llegendes sobre sant Mateu

No se sap on va predicar la Bona Nova, segons on es consulti sortirà: Etiòpia, Pèrsia, Macedònia o Síria, fins i tot Irlanda. L´opció d´Etiòpia ve reforçada per la llegenda d´Ifigènia, la filla del rei ressuscitada per Mateu: mort el seu pare, el successor va enamorar-se d´ella i va demanar a Mateu que l´ajudàs a aconseguir-la. Naturalment, Mateu va fer tot el contrari i va refermar la fe de l´al·lota en la virginitat.

Es diu que Mateu va morir executat en aquest episodi. No es coneix el lloc ni el temps de la seva mort, però és tradició que les seves despulles varen anar a parar a Paestum, devers el s. X i que quedaren en custòdia a Salern.

Com a apòstol, evangelista i recaptador té moltes representacions i atributs; és l´únic evangelista, però, que pren simbologia humana: Marc ve simbolitzat pel lleó alat, Lluc per un anyell, Joan per una àguila, i Mateu per un àngel. Era el patró dels canvistes, cobradors, comptables i duaners.

El vi en la nostra cultura

La devoció judaica cap al vi és omnipresent en la seva llei i en la seva literatura. Per als jueus no existeix comunitat, religió ni família sense vi.

El primer miracle de Jesús, a Canà, va consistir a destacar la necessitat del vi en un banquet de noces. Jesús ordenà als criats que duguessin sis botes d´aigua del pou i, a mesura que l´anaven servint, rajava vi, segons sembla més bon que el que havien servit abans. Pocs elements de la nostra cultura mediterrània tenen una càrrega simbòlica tan definida i d´un abast tan ample. A la Bíblia s´esmenta el vi unes cinc-centes vegades. Cada vegada que se celebra l´Eucaristia es realitza la transformació sagrada del cos i la sang de Jesucrist en pa i vi.

Refranys i dites al voltant del vi

"Amb pa i vi es fa el camí"; "El vi és el brou dels pobres"; "El vi és la llet dels vells"; "El vi vol coixí"; "El vi vell, la dona jove"; "La taula que no té pa fa plorar, i la que no té vi, fa patir"; "El vi entra dolcet i surt amarguet".

"Vespres de vi, matines d´aigua"; "Bon pa i bon vi escurcen el camí"; "El vi és la millor medecina"; "Vi poc és bo, molt és verí"; "El vi és bon mosso, però mal amo".

Compartir el artículo

stats