Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Setembre fruiter, alegre i fester

Setembre fruiter, alegre i fester

Entra la lluna nova

Amb el mes de setembre es pren consciència que l'estiu s'acaba; les hores de sol ja s'han escurçat, les temperatures comencen a baixar, els colors canvien, i la flaire del camp. La vida torna a prendre el camí de la rutina i de la roda quotidiana. Ja hem comentar que és el moment final d'un cicle agrícola i l'inici d'un altre, i la idea ininterrompuda de mort-naixement que suggereix la naturalesa està estretament associada al ritme lunar, observat des de l'antigor per l'home. A l'hort es pot sembrar farratge, favó, alfals de primavera i xítxeros primerencs, i trasplantar lletugues i carxofes; i seguim collint mongetes, tomàtigues, pebres, albergínies; i trasplantar les cols de cabdell i de pinya de col, lletugues, endívies, bledes. Podem començar a fer planters de flors, com són els pensaments, llevamans, etc. Convé collir les garroves, i figues, encara. Comencen les fruites de tardor: pomes, codonys, magranes, caquis, que, a poc a poc van canviant de color.

La Mare de Déu de Lluc (12)

Lluc

És la patrona de Mallorca. És una de les verges morenetes del catolicisme (com la Mare de Déu de Montserrat) i es troba dins la basílica del monestir de Lluc, lloc de peregrinació de tots els mallorquins. És una imatge medieval, d'uns 60 cm de llargària. El 10 d'agost de l'any 1833 fou coronada la Verge de Lluc. L'any 1908 el bisbe Pere Joan Campins, gran devot de la Verge, celebrà el vint-i-cinquè aniversari: hi ha l'estàtua del bisbe agenollat mirant cap a l'entrada de la basílica.

L'exaltació de la Santa Creu (14)

Avui l'Església celebra litúrgicament l'exaltació de la Santa Creu de Crist, o la Vera Creu. Aquesta festa va ser establerta per commemorar la recuperació, per part de l'emperador Heracli, d'un bocí de la Creu de Crist del qual s'havia apoderat l'emperador persa Cosroes. Aquesta festivitat és coneguda popularment com "Sant Creu de Setembre", per diferenciar-la de la Santa Creu de Maig (3). Aquestes dues festes cristianes, reforçades per altres, com les de sant Miquel -8 de maig i 29 de setembre-, obren i tanquen un període anual ben definit, caracteritzat per la plenitud de la naturalesa i el bon temps, molt celebrat des de l'antiguitat. Avui havia estat el dia de començar la verema, els anys en què les collites es presentaven normals; per això també era conegut per "Santa Creu de les veremes".

Mare de Déu dels Dolors (15)

Aquesta advocació mariana prové de la figura de la Mare de Jesús dreta al peu de la creu, després amb el cos del Fill a la falda, participant íntimament en la passió. La iconografia la imagina endolada, amb un llarg mantell, el cor al descobert amb set espasetes clavades -els set dolors-, segons la profecia de Simeó en la infantesa de Jesús: "A tu mateixa, una espasa et travessarà l'ànima" (Lc 2, 35). A la primavera entorn de la Passió de Jesús, la litúrgia cristiana commemora els Set Dolors de la Mare de Déu i, al segle XVII, l'orde dels Servites estengué a tota l'Església la celebració, a mitjan setembre, dels Set Dolors Gloriosos. L'any 1814 fou incorporada al calendari romà.

El nostre camp

Pere de Son Pons -Pere Torrens- ens conta que a les possessions mallorquines, en la lluna nova del juliol es començava a fer guaret. Passat sant Bernat se sembrava un cementer de civada, i amb l'arribada de les pluges començaven les pastures per a les ovelles. Cada quatre anys es deixava reposar un any la terra; llavors, per Tots Sants s'hi sembraven les faves, més endavant, ja a mitjans novembre, el blat. Per la Immaculada era temps de sembrar la civada i l'ordi; pel febrer o març se sembrava una tanca de ciurons. El segon any, allà on hi havien sembrat les faves, s'hi sembrava el blat, i el tercer era el torn de la civada, per acabar, el quart, amb l'ordi. Una vegada passat aquest cicle es tornava a deixar descansar la terra.

Recomanacions

Dilluns (10) és el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi.

Dijous (13) comença la Setmana europea contra el càncer de pulmó.

Dissabte (15) és el Dia Internacional de la Democràcia.

Avui és la Fira Agrícola i Ramadera d'Artà.

Dilluns (10) és sant Nicolau de Tolentí, festa gran a Cas Concos.

S'hi celebrarà un acte d'homenatge al professor Antoni Artigues que comptarà amb la participació dels Glosadors de Mallorca.

Compartir el artículo

stats