Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Per Sant Agustí, ni berenar ni dormir

Per Sant Agustí, ni berenar ni dormir

Avui és Sant Juníper Serra

Nasqué a Petra el 1713 i morí a Califòrnia(EE UU) el 1784. Fou un frare franciscà que fundà la missió de l'Alta Califòrnia. Als setze anys d'edat es canvià de nom i passà a anomenar-se Juníper en honor a sant Juníper, seguidor de sant Francesc d'Assís. El 13 d'abril de 1749 abandonà Mallorca rumb a les possessions espanyoles a Amèrica. Fundà camps de treball per a nadius, on els ensenyava a teixir i s'interessà per la llengua materna dels amerindis, per tal que poder-los impartir la catequesi i l'eucaristia en una llengua que entenguessin. Fundà vint-i-una missions. Paga la pena visitar la Casa Museu de Petra per conèixer la seva vida i obra. La Fundació Amics de Juníper Serra (1955) té cura de l'actual Museu i del Centre d'Estudis Juniperians.i.

Sant Agustí (28)

Era originari de Sagaste (Numídia, 354-430). La gran fe de la seva mare, Santa Mònica -ahir (27), fou santa Mònica-, li va fer abandonar la vida llicenciosa que duia de jove. Home de gran intel·ligència, va convertir-se en un dels més grans pensadors i defensors de la fe cristiana. Es considera que sant Agustí actua de pont entre l'edat antiga i la medieval en filosofia. L'Orde de Sant Agustí és un orde mendicant fundat pel papa Innocenci IV l'any 1244 per tal d'unificar diverses comunitats de monjos que seguien les directrius conegudes com la Regla de Sant Agustí. La presència dels Pares Agustins a les Balears es remunta al s. XIII, després de la conquesta de Mallorca per part del rei Jaume I. La primera fundació agustiniana fou a Formentera (1258). Avui és festa grossa a Felanitx, Cas Concos i s'Arracó.

Sant Joan Degollat (29)

L'església celebra el martiri, la degollació, de Sant Joan Baptista. I com que li varen tallar el cap, es creu que els vegetals que són tallats avui no tornen a brotar. És, idò, el pitjor dia de l'any per podar els arbres. En canvi, és el millor dia per arrancar les herbes dolentes, ja que no tornen a créixer. També la gent, avui, no anava al barber, ni a la perruqueria i, en canvi, aprofitava per anar al callista i treure's els ulls de poll i les durícies; per això també es coneix el sant d'avui com "sant Joan dels ulls de poll". A Sant Joan, al final de la missa solemne, es canta l'himne del poble compost per Josep Rosselló Ordines l'any 1913: "Al bell mig de l'illa aimada/ on la calma i ditxa estan,/ seus, oh terra consagrada,/ oh vila de Sant Joan!" També és festa a Estellencs..

Auguris de l'anyada agrícola

Rafel Perelló ens conta alguns exemples ja oblidats sobre auguris de l'anyada agrícola referits a la sembra, com aquell que assegurava que si el vespre de Nadal la lluna era plena, l'anyada seria esplèndida. També: "Any d'albons, any de cavallons", tot recordant que un cavalló eren deu garbes. Un pronòstic supersticiós ens diu que si el dia de Nadal esdevé en dijous, l'anyada serà pèssima: "Si Nadal cau en dijous, penja s'arada i ven els bous"; en canvi: "Nadal en divendres, sembra fins ses cendres". Si per sant Pau està ennuvolat, l'anyada serà dolenta. Si el fonoll neix amb força, aleshores l'anyada serà bona. Si les figues de la senyora o martinenques fruiten més enllà del seu temps habitual, l'anyada serà bona

Compartir el artículo

stats