Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

Pagant, Sant Pere Canta

Pagant, Sant Pere Canta

Avui és Sant Joan

Al Magrib, tant berbers com àrabs, també la celebren. Fan fogueres i hi cremen herbes aromàtiques, i la gent s'hi fumiga, i els infants, i el bestiar, les cases i els camps. En realitat, és la pervivència d'una festa solar mediterrània anterior a l'islam, de calendari lunar; en la lluna plena més propera al solstici d'estiu, commemoren el naixement del profeta Mahoma, com la Cristiandat celebra el naixement del profeta Joan Baptista: "A la nit de sant Joan/ tot és festa i alegria:/ fan festa els cristians/ i els moros de moreria".

Sant Pere i Sant Pau (29)

Es deia Simó i Jesús el va fer "pescador d'homes" i li va posar de nom "Kefa" (pedra, en arameu: d'aquí Pere); donar un nom nou té un sentit de destí, encomana una missió: la pedra o fonament de l'Església. Fou un dels deixebles predilectes i príncep dels apòstols, primer papa de Roma. Capaç de grans heroïcitats i grans covardies i mancaments; va negar tres vegades el Mestre i, com Jesús li havia predit, al punt va cantar el gall perquè se'n temés. Uns trets de la seva vida l'han fet popularment entranyable: el seu plor de penediment; la seva proverbial candidesa i espontaneïtat: llançar-se a caminar sobre les onades, com si fos Nostre Senyor; malgrat no haver pescat res, tornar a calar les xarxes fent cas al Mestre i treure-les plenes; no deixar-se rentar els peus per Jesús al Sant Sopar; tallar l'orella de Malcus, soldat romà, quan va anar a prendre Jesús; i la humilitat de demanar ser clavat cap per avall a la creu a què fou condemnat, no sentint-se mereixedor de ser igual que el Mestre. És conegut per moltes rondalles, acudits i moralitats de "quan Nostre Senyor i sant Pere anaven pel món". Se celebra sant Pere i sant Pau, apòstols, perquè la tradició situa el seu martiri el mateix dia; o per raons de lideratge eclesial, compartit i sovint enfrontat.

Costums i refranyer

"Sant Pere és a vint-i-nou/ i sant Marçal és a trenta,/ i l'endemà ja mos entra/ el primer de juliol". Així ens ho recorda el nostre cançoner. Sant Pere apòstol, patró dels pescadors, fan festa els pobles de vorera de mar: port d'Alcúdia, port d'Andratx, Colònia de sant Pere, s'Estanyol, port de Sóller, port de Pollença, però també a Esporles, Alaró, Escorca, Búger. "Per sant Joan l'espiga segada, per sant Pere, a l'era"; "Sant Joan combrega el blat, sant Pere l'extremuncia i sant Jaume l'enterra"; "Abans de sant Joan, no alabis la collita"; "Tronades per sant Pere, molta pesca darrere"; "Sant Joan, un pas endavant, sant Pere, un pas endarrere" (el dia comença a minvar); "Per sant Joan, l'ou endavant" (les polles nascudes de les llocades de febrer ja comencen a pondre). Aquest dia no és bo pescar ni banyar-se, només banyar-se els peus: "Cada any, sant Pere un se'n queda" (es diu així als qui gosen banyar-se o anar a pescar; sembla que és com un càstig o com un tribut per aplacar la divinitat)

Recomanacions

Avui és el Dia de la gent de la mar. Dilluns (25) és el Dia contra les drogues. Dimarts (26) és el Dia de les Víctimes de la Tortura. Dijous (28) és el Dia mundial de l’arbre.

Compartir el artículo

stats