Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

De tard o de lluny, Corpus pel juny

De tard o de lluny, Corpus pel juny

Avui és el Corpus

El "Corpus Christi", el 'cos de Crist', és una festa de l'església Catòlica destinada a venerar l'Eucaristia ja que es commemora la institució de la Santa Eucaristia del Dijous Sant; és una festa mòbil dins el calendari litúrgic ja que s'esdevé el diumenge -abans el dijous- següent al de la Santíssima Trinitat -l'octava de Pentecosta-.

Es representaven entremesos. A Artà sortia un estol de nins vestits de sants; a Manacor sortien els "santets"; a Santanyí l'Arca de l'Aliança i el rei David; a s'Alqueria Blanca, les reines, ben enjoiades, a Pollença les Àguiles i sant Joan Pelós... i a Ciutat la Lledània. És la darrera festa de la primavera abans de l'estiu, per això els domassos pengen dels balcons i les flors omplen de flaire els carrers.

Es considerava un pecat greu treballar avui, ja que era considerat com una de les tres festes religioses més solemnes, junt amb Nadal i Pasqua, i com un dels tres dijous més resplendents: "Tres dijous mos du cada any/ que brillem molt més que el Sol:/ el Dijous Sant i el Corpus/ i el dia de l'Ascensió".

Quan es va instituir

La festa va ser instituïda l'any 1246 pel bisbe de Lieja; va ser estesa a tota l'Església pel papa Urbà IV, l'any 1264, i celebrada popularment a partir de 1317. La processó consisteix a passejar solemnement la custòdia. Formaven el seguici tots els estaments ciutadans: les autoritats municipals, governamentals i eclesiàstiques, els ordes religiosos, els gremis, les confraries i les agrupacions, amb els seus uniformes i estendards (les processons del Corpus són l'antecedent de les actuals cercaviles).

Amb la idea d'instruir el poble en la veritat cristiana, durant la processó es representaven quadres de la Història Sagrada i d'altres de la simbologia popular, com el clàssic enfrontament entre el Bé i el Mal, protagonitzat per les figures de Sant Jordi o Sant Miquel i el drac, però s'arribaren a prohibir pel caràcter irreverent que havien pres.

Sagrat Cor (8)

La festa del Sagrat Cor és dedicada a l'exaltació del Cor de Jesús. Però la seva popularitat es deu a la religiosa santa Margarida Maria Alacoque, que en Paray-le-Monial, el dia 16 de juny de l'any 1675, va tenir una visió de Jesucrist ensenyant-li el seu cor i demanant-li que l'Església instituís la festa del Sagrat Cor, el divendres després de Corpus. Més que adorar el cor de Jesús, l'Església vol fer ressaltar la seva humanitat i sobretot el seu amor.

Lluna plena (fins dia 6)

Si voleu fer empelts de garrover els heu de lligar fluix, en canvi els d'olivera s'estrenyen ben fort. Pensau a vigilar els empelts, ja que basta un caragol per fer-lo mal bé; si escampau una mica de sulfat de ferro al voltant de l'arbre no hi pujaran, o cendra eixuta, o arena.

Ja podem començar a preparar les herbes, dolces i seques, per beure pel sequer del mes de setembre. Podeu collir fulles de camamil·la i d'herba cossiada. Al jardí és un goig veure els geranis ja florits, els rosers, les petúnies, els ibiscus, les clavellines, les vaumes pensamenteres, les hortènsies.

El sol dóna energia i força a tots els vegetals.

El jornal del camí

Rafel Perelló, el pellucador del nostre costumari viu ens conta aquest fet. Empernats en la nostra dèria, prenguérem el bon demble d'anar a fer la grèmola a persones d'avançada edat per tal de rebordonir costums i pràctiques de temps no massa pretèrits, com era la tasca que a molts pobles encara es duia a terme als anys cinquanta del segle passat, coneguda popularment com 'es jornal des camí', obligació irrefusable que tenien els homes que havien complert el servei militar, de treballar de franc per a l'ajuntament del seu poble, tot arranjant camades i camins, netejant torrents, etc.

Cada home del poble efectuava aquesta imposada feina durant sis dies repartits entre tot l'any. De bon matí, els guàrdies o policies municipals passaven llista dels homes triats per a aquell dia. Si un dels treballadors era un poc ja-jà o estava afectat de vessa o puput, els 'monicipals' elaboraven l'informe corresponent. 'Es jornal des camí' prenia altres denominacions.

A Manacor es deia 'sa feixina'; a Petra, 'es jornal personal', i a Santa Margalida es deia 'sa fàbrica', entre altres noms.

Recomanacions

Biniali celebra la Fira dels Jocs tradicionals. Lloseta la Fira de la Sabata.

Avui és el Dia dels Donants d'Òrgan. Dilluns (4) és el Dia dels Nins Víctimes de l'Agressió.

Dimarts (5) és el Dia Mundial del Medi Ambient. Dimecres (6) és el Dia Mundial dels transports. Divendres (8) és el Dia Mundial dels Oceans.

Compartir el artículo

stats