Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Pel juny, la falç al puny!

Pel juny, la falç al puny!

Avui és la Santíssima Trinitat

La Santíssima Trinitat és Déu: és una sola substància que existeix simultàniament en tres persones distintes: el Pare, el Fill i l'Esperit Sant. Per exemplificar la doctrina de la Santíssima Trinitat es va crear a l'Edat Mitjana un símbol que complia les regles de l'heràldica: l'Escut de la Trinitat. Consisteix en un cercle central, amb el nom de Déu, que s'enllaça amb tres cercles (Pare, Fill i Esperit Sant) amb barres en què es pot llegir "és i no és", per significar que són i no són la mateixa entitat.

Aquests cercles formen un triangle, símbol tradicional de la divinitat. Cada vegada que feim el senyal de la Creu sobre el nostre cos recordam el misteri de la Santíssima Trinitat (front, pit i espatlla dreta i esquerra).

Festa de la Visitació de Maria (31)

A l'Evangeli de sant Lluc se'ns conta la visita de Maria a la seva cosina Isabel: quan l'àngel anuncià a Maria el misteri de l'Encarnació, li digué també que Isabel havia concebut un fill en la seva vellesa, i ja estava de sis mesos. Avui (dimarts) es commemora, idò, la vista que féu la Verge Maria, embarassada de Jesús, a santa Isabel, embarassada de sant Joan Baptista.

Quan Isabel la va veure li digué: "Beneïda sigues entre totes les dones perquè has complit allò que el Senyor et va manar. Qui som jo perquè la Mare del meu Salvador em visiti? Per als cristians representa un exemple de servei i lliurament cap als altres, ja que prenen com a model la Verge Maria.

És una de les festes marianes importants, ja que es considera el misteri de la Visitació com un preludi de la missió del Salvador.

Comença el juny

El nom d'aquest més deriva de la deessa romana Juno. És el sisè mes en el calendari actual, quart per als antics romans.

En el món rural mediterrani, basat en els cultius cerealistes, aquest mes marca un dels moments més importants de l'any, ja que és el temps de la sega del blat, el temps de les messes. "Maig ventós i juny calent, fan bon vi i bon forment".

Som als darrers dies de primavera -el 21 entra l'estiu- i tot mostra la joia i l'alegria per la proximitat d'una bonança que, si es produeix, serà un bon senyat. "Juny brillant, any abundant". La ginesta floreix, els bladars són rossos i les roselles ben vermelles. És el mes de les cireres, prunes, albercocs, préssecs, peres de sant Joan, i d'empeltar els fruiters. "D'empelts de juny, fruita com el puny". Juny és el mes de sant Joan Baptista (24), i acaba amb sant Pere i sant Pau (29), quan ja envolten la figuera. Maig i juny són l'"estació de l'amor".

Les fonts

Era creença que els mesos de maig i juny, en què les fonts rajaven a pler, les nimfes s'hi reunien i ballaven fent una rotllana al seu voltant -d'aquí molts de jocs en rotlle que l'al·lota solia jugar- per tal de comunicar gràcia i virtut a les aigües i assegurar-ne la continuïtat.

Moltes persones tenen un gran respecte per l'aigua de les fonts. Es creu que qui escup o orina en una font es condemna; i que qui es renta els peus o les parts íntimes en una font considerada com a remeiera no tan sols no es guareix, sinó que li surt mal a les parts banyades.

També es creu que els estimats que es fan una besada davant una font, no s'arriben a casar; i que a certes fonts, que se les té per portadores de ventura, cal tirar-hi una pedreta o una moneda després de beure'n l'aigua perquè aquesta tengui els efectes propiciatoris desitjats.

Fer el cul de gallina

Rafel Perelló ens conta aquesta anècdota. Molts infants collien oliva a les possessions. La gran folklorista de Son Servera i preservadora del nostre llegat cultural, Margalida Vives Nebot 'Massaneta', ens contà que els nins i nines partien cap a l'olivar amb fosca negre portant 'reïnots' (forma de fer llum consistent en encendre vencills de càrritx amarats de reïna). El fred era tan intens que per poder fer el cul de gallina (ajuntar els dits per recollir l'oliva) encalentien les mans amb pedretes que posaven dins un foquet. La jovenea era comandada per una dona o 'manadora' que 'donava tasca', és a dir, cada dia s'havia d'omplir un determinat nombre de paners. La manadora enguinxava als seus cabells un brot de mata amb tantes fulles com paners s'havien d'omplir i per cada paner ple llevava una fulla del brot, fins acabar la tasca. El dia de les verges era costum a les possessions donar bunyols als jornalers, per això en anar a arreplegar l'oliva, la patuleia cridava pel camí: "Sopes? Bunyols que són més bons!".

Recomanacions

Avui és la Fira d'Artesania a Algaida. A Binissalem, la Fira de la Pedra. A Can Picafort la Fira dels Esports nàutics i el calamar.

A Marratxí, la Fira del Motor retro. A Puigpunyent, la Fira Ecològica. A Manacor, la Fira Agrícola, Ramadera i Indústria.

Compartir el artículo

stats