Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

El maig comença amb una creu i qui si casa en te dues

El maig comença amb una creu i qui si casa en te dues

Avui, Diumenge de Pentecosta o Cinquagesma

També denominada Pasqua Granada, o Segona Pasqua. Avui es commemora la baixada de l’Esperit Sant sobre els deixebles. Pentacosta significa “cinquanta”, set setmanes, una setmana de setmanes, i fa referència als cinquanta dies que han passat des de la Pasqua de Resurrecció. La denominació de Pasqua Granada fa referència al fet que som al moment de l’any en què els vegetals comencen a granar. Es té per pecat greu menjar colomins aquest dia. També ho és matar un colom blanc quaranta dies abans i després d’aquesta Pasqua, ja que com tothom sap l’Esperit Sant estava encarnat en un colom d’aquest color. El fons històric d'aquesta celebració es basa a la festa setmanal jueva anomenada xavuot, durant la qual se celebra el cinquantè dia de l'aparició de Déu al mont del Sinaí. Per tant el dia de Pentecosta també se celebra el lliurament de la Llei (manaments) al poble d'Israel.

Avui és sant Bernadí de Siena

Va viure entre els segles XIV i XV. Fou un frare franciscà considerat el més gran orador del seu temps. Aquest sant va ser un gran predicador i va tenir un gran ascendent en tot el món cristià del seu temps. Es consagrà al servei dels malalts: va tenir un paper important en la seva cura durant la pesta que assolà l ciutat de Siena (Itàlia) el 1440. El varen compartir com a patró els vidriers i els esparters; però quan varen sorgir diferències entre tots dos oficis, els esparters el varen continuar venerant, mentre que els vidriers es varen encomanar a l’arcàngel Sant Miquel. També el tenien com a patró els fabricants de cartes de joc -i, com a conseqüència, els ludòpates- i els publicistes; el gremi dels paraires de Ciutadella tenia com a patró sant Bernardí de Siena. És copatró d’Itàlia.

La mel de maig

Aquest és el moment més florit de l’anyquan les flors són més plenes de nèctar. Les abelles ho saben i és quan treballen més i millor. La mel de maig és, sens dubte, la més bona de l’any i la més beneficiosa per a la nostra salut. Abans del sucre, la mel era el condiment endolcidor dels menjars. És símbol de la Terra Promesa “que regalima llet i mel”; per això les postres de mel i mató són un menjar paradisíac, d’àngels, semblant tal vegada a l’ambrosia de l’Olimp grec. La mel és expressió de dolç: “Dolç com la mel”; el primer temps de casats és la “lluna de mel”; menjar mel és un estímul amorós. És curiós, però, la mala fama que té casar-se durant aquest mes, tal i com encapçalam també el Costumari: ”Casament de maig, curta durada”; “De bodes del maig, fruit no en vindrà”. I ja sabeu aquella expressió que vol dir tantes coses: “Si a sa plaça baratessin creus tothom tornaria amb sa seva!”.

Recomanacions

Dilluns (21) és el Dia Mundial de la Diversitat Cultural. ?Dimarts (22) és el Dia de la Diversitat Biològica.

Dimecres (23) comença l Setmana Solidària amb els Pobles de territori no autònom.

Dijous (24) és el Dia Europeu de les Aus i Parcs Naturals.

Divendres (25) és el Dia de la solidaritat; també és el Dia de l’Àfrica; i el Dia de l’orgull friki. ?Dissabte (26) és sant Felip Neri, advocat dels malalts de cor.

Avui se celebra el Mercat Medieval de la localitat de Capdepera; també la Fira de maig de Sencelles; la Fira d’Entitats de Pòrtol; i a s’Horta, la Fira Cinquagesma.

Dimecres (23), impartirem una xerrada al casal de persones majors de Valldemossa, “Treballs i cançons del camp”.

Compartir el artículo

stats