Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Opinió

Les desenes 12 hores de glosat

La improvització com a mostra de la riquesa de la llengua catalana . d.m.

Artà viurà, dissabte dia 11 del mes onze de 2017, la desena trobada de les 12 hores de glosa. Es varen celebrar per primera vegada a Palma l’any 2007, organitzades per l’Associació Cultural Canonge de Santa Cirga amb la intenció de conèixer la improvisació en els altres territoris de parla catalana. En aquell any, vàrem dur a terme també la IX Mostra Internacional d’improvisadors amb la participació de glosadors de Mallorca i Menorca, payadors de Brasil, repentistes de Cuba i troveros de Múrcia. Aquella primera experiència de les 12 hores a Palma no va tenir l’empenta que tots desitjàvem ja que els glosadors estaven massa dispersos i els punts de trobada no eren gaire efectius. El següent any també es varen celebrar a Palma i, a partir d’aquest any, vàrem cercar llocs més reduïts, on la gent visqués les 12 hores amb més vitalitat i ganes. Aquestes 12 hores s’han celebrat a Menorca, a València i al Principat. Quan l’Associació Cultural Glosadors de Mallorca va organitzar les següents a Mallorca es dugueren a terme a Manacor, i fou un punt d’inflexió: a partir d’aquell any, tots els territoris varen agafar com a mostra aquelles 12 hores de Manacor. Es varen fer grups d’improvisadors en què hi havia principatins, valencians, menorquins i mallorquins en cada un, i anaven glosant a partir d’un itinerari establert, amb uns punts de trobada de tots els grups. Allà també vàrem proposar un protocol: una mostra conjunta amb tots els representants, una conferència o taula rodona, els dinars i sopars col·lectius... Perquè, en realitat, no són 12 hores, en són moltes més!

L’objectiu de les 12 hores de glosa és conèixer i reconèixer la paraula amb totes les connotacions possibles del territori: saber què és el cant d’estil o l’albada del País Valencià; conèixer les cançons de pandero, els garrotins, les corrandes, jotes de l’Ebre... del Principat; la glosa menorquina, amb el so de les porgueres; i que els mallorquins puguin sentir i aprendre formes noves, melodies, paraules que llavors repercutiran i enriquiran la glosa mallorquina; i, evidentment, també l’enriquiment que suposa per a tota la resta de participants.

La rebuda de dissabte dia 11 a les onze, es farà al Teatre d’Artà, per part de la presidenta de l’Associació Cultural Glosadors de Mallorca, Maribel Servera, i del batlle d’Artà, amb l’actuació, en una mostra, de tots els grups participants. A continuació una taula rodona per parlar sobre la improvisació, el futur, com influeixen les xarxes de comunicació amb la improvisació, etc., en què participaran Josep Vicent Frechina (coordinador de Caramella, revista de música i cultura popular, i autor d’estudis sobre el cant improvisat), Maria Dolors Sabater (glosadors i investigadora del cant improvisat, i batllessa de Badalona), Jaume Guiscafrè (professor de la UIB i investigador del folklore), i Miquel Truyol (glosador menorquí); serà conduïda pel glosador mallorquí i membre de la Junt Directiva de l’Associació, Mateu Matas, Xurí. A continuació el dinar al mercat Municipal, des d’on partiran els grups per tongades al bar Can Joan, al bar Pessics, al cafè del Teatre i al bar es Cantó.

A les 23 hores el sopar al Pas a Nivell, on les gloses, amb totes les melodies es podran viure fins que quedi un alè de veu. L’autor del disseny de les 12 hores a Artà és del jove manacorí Antoni Galmés, i el guanyador de l’eslògan que figura en la trobada és Pere Bueno (“fins que ens quedi un fil de veu”).

En aquestes 12 hores a Artà hi ha més d’un centenar de glosadors inscrits, i molts altres que vendran a gaudir d’una immersió absoluta en el cant improvisat. Hi participaran des d’Artà, na Butlera -la glosadora que fa l’Argument d’Artà-, la Batukada, els xeremiers i els ximbombers d’Artà, ell grup de ball i música “Artà canta i balla”,... i la col·laboració de l’Ajuntament d’Artà i del Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General de Política Lingüística. Segur que la paraula, les paraules, ens faran més lliures!.

* Secretari de l’Associació Cultural Glosadors de Mallorca

Compartir el artículo

stats