Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Més just que les balances de Sant Miquel

Més just que les balances de Sant Miquel

Sant Cosme i Sant Damià (26)

El nom de Cosme significa guarnit, ben presentat; Damià, domador. Aquests sants han estat, juntament amb sant Lluc, patrons dels metges catòlics. A l´Orient els anomenen "els no cobradors", perquè exercien la medicina sense cobrar res als pacients pobres. Eren germans bessons, nascuts a l´Aràbia al segle tercer. Van dedicar-se a la medicina i van arribar a ser metges de gran renom. La gent els estimava molt i eren considerats com a vertaders benefactors dels pobres. Lisies, governador de Cilícia, molest perquè aquests dos germans propagaven la religió de Jesús, tractà inútilment que deixassin de predicar, i com no ho va aconseguir, manà llançar-los al mar. Però una ona gegantina va tornar-los sans i estalvis a la riba. Manà, llavors, cremar-los vius, però les flames no van tocar-los sinó que van cremar els botxins pagans que els volien turmentar. Finalment, el mandatari manà que els tallassin el cap. I succeí llavors que al costat de la tomba de Cosme i Damià, van començar a obrar-se curacions miraculoses. L´emperador Justinià de Constantinopla, en una gravíssima malaltia, va encomanar-se a aquests dos sants màrtirs i va ser guarit inexplicablement.

A Constantinopla, van aixecar dos grans temples en honor d'aquests famosos màrtirs, i a Roma els van construir una basílica amb bells mosaics. Són els patrons de Pina.

Sant Miquel, Gabriel i Rafel (29)

La festa de sant Miquel se celebrava el 8 de maig i el 29 de setembre: són dues dates cabdals en el calendari pagès, l´inici i el final dels treballs de l´estiu. Avui es commemora l´aparició de l´arcàngel a Mont-Saint-Michel (Normandia). Aquesta data és molt propera a l´equinocci de tardor, moment important per la pagesia (les veremes, el començament de la sembra...). Fa poc que l´estiu ha acabat i ha entrat la tardor. La milícia medieval tenia sant Miquel per patró, per això, el dia d´avui havia estat dia de pau i treva, si hi havia guerra. En al·lusió a la condició de pesador d´ànimes, sovint és representat amb dues balances a la mà; per aquesta raó el tenien per patró els balancers i romanillers -d´aquí la dita del Costumari-; també és el patró dels radiòlegs; sant Gabriel de les telecomunicacions i sant Rafel dels emigrants. És representat vestit amb cuirassa i armat d´espasa i escut; per aquest motiu el veneraven els mestres cuirassers, llancers, ferrers de talls i altres oficis relacionats amb les armes i les armadures.

Sant Jeroni (30)

Diu la llegenda que mentre sant Jeroni feia vida eremítica, un corb li duia cada dia un bocí de pa; per això aquest sant era tengut pel patró dels corbs i la gent el reclamava per deslliurar-se´n. També el tenien per patró els filòsofs, dels bibliotecaris i gent d´estudi en general. En constituir-se el gremi dels llibreters, també el prengueren com a advocat.

Les figueres de moro i el rosari

Rafel Perelló ens conta aquesta curiosa creença. Es deia que les figueres de moro sembrades arran de la casa flocaven esponeroses en sentir passar el rosari. El vespre, sota el gropellut escalfanpanxes provist de l´empotrat cossi de la bugada, l'amo encetava el res del rosari o de la corona dient els misteris i la lletania, i els missatges deien un desena perhom, seguit d´un floquet de jaculatòries; o bé es deia el saltiri (rosari complet) amb coroneta d'or (certes súpliques). Per Tots Sants es deien dos rosaris, un d'ells en sufragi de les ànimes del difunts. Joana María "de Son Crespí" (Son Carrió, 1920) recorda quan el seu veïnat, Martí Alcover i Sureda, germà de Mossèn Alcover, feia els solcs amb l´arada d´orelles i rella perbocada, i la seva esposa donava les faves darrera-darrera, solc buit, solc ple, mentre deien el rosari seguit-seguit perquè així els goixos de les faveres granarien amb força. Per acabar recordam que l´expressió metafòrica "passar el rosari"" és sinònim de menjar raïm, tot comparant les llàgrimes del rosari amb els grans del singló del raïm.

Recomanacions

El llibre Els gegants de Llucmajor, un per un, de Pau Tomàs Ramis; la persona que més ha estudiat els gegants a Mallorca ens regala aquest esplèndid treball, amb unes fotografies excel·lents (Coloma Julià, Sergi Navas, Emilio Puga i el mateix Pau tomàs); hi surten la Fada Morgana, en Barba-rossa, la Bruixa Tavèn, en Pere Taleca, na Joanota, etc. amb un apèndix sobre la festa. Enhorabona!

El llibre Voleu sopes? de Maria Contestí i Antoni Contestí; el subtitulen Homenatge des de la intimitat; és un llibre per gaudir, per provar amb tots els sentits perquè amara una part de la història de tots els mallorquins: les sopes en tots els seus vessants culinaris i culturals; una manera de fer sopes de cap a cap d´any. Un llibre sorprenent! Enhorabona!

Avui (24) és la Mare de Déu de la Mercè, patrona de les presons. Dimarts (26) és el Dia Europeu de les Llengües. Dimecres (27) és el Dia Mundial del Turisme. Dijous (28) és el Dia Mundial de la Ràbia.

Compartir el artículo

stats