Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

Passada la Mare de Déu, les violetes no fan olor

Comença la primavera. Diario de Mallorca

Avui és Sant Josep

Espòs de la Verge Maria i el pare legal -i putatiu- de Jesús. Un sant oblidat de la devoció cristiana fins que al s. XIII l´orde del Carmel va estendre´n el culte arreu d´Europa. La festivitat fou declarada oficial i solemne en el concili de Constança; i al s. XVII el papa Gregori XV la va fer obligatòria. Avui és el dia del pare; també era considerat el patró dels casats i, més recentment, es va establir el costum de commemorar-ne la casta paternitat i es va triar aquest dia per festejar tots els que són pares. És el patró dels fusters i per aquest motiu es feien fogueres de les restes de fusta; la tradició de les falles de València pot tenir aquest origen, a la qual s´hi ha afegit un aire carnavalesc amb la crema del "ninot" i el to satíric que tenen les falles. El llançament de petards i trons pot respondre a la idea d´allunyar els dimonis i mals esperits, a les portes d´un nou cicle que comença. També avui es tenia com un parèntesi dins de la dura Quaresma.

Equinocci de primavera

Es produeix al voltant del 21 de març, quan el Sol creu l´equador celeste, passant de l´hemisferi sud al nord. La declinació solar és zero i passa de negativa a positiva. A l´hemisferi nord marca l´inici de primavera. A partir d´ara la claror anirà guanyant temps a la nit, i popularment se sol dir: "Els dies es faran més llargs" o "el dia s´ha estirat", referint-se al temps de claror, ja que la durada del dia, evidentment, no varia. Avui, el dia i la nit tenen la mateixa durada en tot el món, excepte en els pols. La paraula equinocci fe del llatí i significa "nit igual". I amb la primavera el camp pren una altra forma, i els arbres també. Així com hi ha un Arbre de la vida, també hi ha un Arbre de la mort, aquest d´influència lunar. Es creu que les ànimes dels difunts vivifiquen o vigoritzen certs arbres -taronger, llimoner, pi-, especialment els que creixen damunt les tombes. Fins i tot salven els cossos de la corrupció; a la Xina és costum plantar arbres damunt les tombes dels difunts. La creença deriva de la convicció que, en morir, el cos torna a la pols, a la terra, de la qual germinen arbres, plantes, herbes, flors, formant part d´un únic cicle vital. L´ombra dels arbres pot tenir influència bona o dolenta: el vent, movent les fulles, pot parlar per ells. I les dites: "Els arbres són com els humans: dels uns en fan carbó, dels altres sants"; "D´un arbre caigut, tothom en fa llenya".

El març i el diable

El març és el mes dels bocs. Aquest mes entren en relació amb el diable i li procuren adeptes i seguidors. Ara tenen lloc les grans reunions presidides pel diable en forma de boc, on es donen cita totes les bruixes i bruixots de la rodalia. Aquest és el mes que el diable volta més per la terra i que es fa més perillós i temible: "Pel març, corre el diable per totes parts". Conten que, fa temps, les nits dels divendres de març hi havia reunions de bruixes i bruixots a certs llocs de Mallorca -sobretot en el "triangle màgic" format per tres pobles del Pla-, i allà s´explicaven totes les malifetes i les propostes que farien durant l´any.

L´Anunciació (25)

Avui l´Església commemora l´anunciació de l´encarnació del Senyor a la Mare de Déu per l´àngel Gabriel. Aquesta és una de les quatre festes marianes més importants de l´any i popularment se la coneix com "la Mare de Déu de Març". Avui es podia rompre el precepte quaresmal d´abstinència. Com que era considerat un pecat molt gros mantenir relacions carnals dins la Quaresma, quan es produïa un naixement al cap de nou mesos d´aquest període, la mare deia que l´infant havia estat concebut el dia de l´Encarnació, amb la qual cosa tot quedava arreglat. Per als molts devots que menyspreaven i es resistien a les temptacions de l´estómac i del sexe també hi havia la creença estesa que si volien obtenir ventura i benaurança per al cos i per a l´ànima només havien de dir, el dia d´avui, mil vegades Jesús. Per tal de no descomptar-se i que la invocació no els valgués, se´ls recomanava fer-ho en deu tongades de cent al llarg del dia. Si fa mal temps aquest dia -"si trona"-, diuen que l´hivern serà més llarg i la primavera es torbarà a entrar. Diuen que Déu va crear el món aquest dia, al voltant de l´equinocci de primavera: si Déu va crear el món separant la llum de les tenebres, vol dir que el dia i la nit tenen exactament la mateixa durada (12 hores), i això succeeix avui. D´aquí nou mesos celebrarem el Naixement, el Nadal.

Recomanacions

Els tres reculls de Joan Carles Palos "20 rutes en família per Mallorca", per la Serra de Tramuntana; tres reculls que incorporen la saviesa, l´estima i la passió d´un enamorat de la Serra en cada paraula i excursió. Enhorabona!

Dilluns (20) és el Dia Mundial del somni. Dimarts (21) és el Dia Internacional de la Poesia -aquest any, la Institució de les Lletres Catalanes, ha triat un poema de l´escriptora mallorquina Antònia Vicens per celebrar aquesta festa-, i el Dia de l´Eliminació de la Discriminació Racial. Dimecres (22) és el Dia Mundial de l´Aigua. Dijous (23) és el Dia Meteorològic Mundial. Divendres (24) és el Dia Mundial de la Tuberculosi. Dissabte (25) és el Dia europeu contra el tràfic d´éssers humans.

Compartir el artículo

stats