Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari Popular

Pel febrer, crits de lloca i bons cants al galliner

El creixent és bon temps per sembrar figueres. S. Sansó

Avui és santa Àgueda

Patrona de les floristes. Aquest nom en grec significa "bona", tal vegada per assimilació a la divinitat pagana Agathé Thea, la Bona Deessa llatina, venerada a Enna com a deessa de la fecunditat. La santa visqué al s. III, a Sicília. Havia estat patrona de les dones, fet aquest que recorda temps llunyans de matriarcat. Aquest dia eren les dones les que manaven i podien provocar qualsevol home, i eren elles les que duien la iniciativa en tot. Aquesta festivitat s´integra dins el cicle de Carnaval en el qual la inversió de poder és una de les seves principals característiques. Santa Àgueda és invocada per tot allò que tengui a veure amb els pits i la lactància dels infants, també contra els incendis i els perills de foc. Això fa referència al turment que va patir: amb unes tenalles roents li varen arrancar els pits. El dia d´avui hi havia el costum entre les dones de posar-se brots d´alfabeguera al pit i entre els cabells. La creença popular diu que l´alfàbrega cura el mal de cor, fa minvar les penes i crida al goig i l´alegria; segons on i com es posaven els brots insinuaven diferents maneres de demanar o oferir el seu amor. És la patrona de Sencelles; s´hi conserva un relicari de la Santa en una capella del s. XVIII.

Santa Apol·lònia (9)

El nom d´Apol·lònia està vinculat al culte del déu Apol·lo. En una carta escrita pel bisbe Fabià d´Antioquia es descriu les persecucions contra els cristians quan manava l´emperador Filippo l´Àrab: a Apol·lònia li arrabassaren les dents i li romperen la mandíbula; la tragueren de la ciutat i l´obligaren a pronunciar frases blasfemes, sota l´amenaça de cremar-la viva. Ella demanà un moment de reflexió, s´alliberà de les cordes i es tirà al foc. Era invocada contra els mals de dents i queixals, per raons òbvies; la llegenda diu que abans de morir va prometre ajudar a tothom que patís de mal a la boca. És la patrona de les dones maltractades.

Ha entrat el creixent (4-11 de febrer)

Aquest mes és un parèntesi dins l´any agrícola: tot està sembrat, a punt de créixer -bé, enguany no sabem si creixerà res perquè l´aigua podrirà moltes arrels i llavors-, i és temps de fer netes les voreres -abans eren els animals que s´encarregaven de dur-les netes-, de llevar herbei; a la vinya és el temps d´empeltar i de cavar, i podar els ceps, ja que no fa cap fredorada. També es bon temps per sembrar figueres -el bon amic, i expert en el tema, Montserrat Pons, diu que se´n poden sembrar tot l´any, si es fa un bon clot-; diuen que, perquè suri bé, la figuera jove no ha de veure la figuera mare. També en aquesta lluna podeu plantar llorers, heures i murtes; trasplantar les vinyes de dos o tres anys de planter, tarongers, llimoneres. Cavau la vinya entre mitjan gener i mitjan febrer i així es complirà l´adagi: "Si mon senyor me poda de desembre o de gener i me cava de febrer, vergonya serà si no li umpl el celler". Es poden empeltar les pereres, pomeres, pruneres, cirerers i codonyers, i es poden començar a fer els planters d´hortalissa i guardar-los a lloc arrecerat i assolellat.

La Mare de Déu de Lourdes (11)

Avui l´Església commemora l´aparició de la Mare de Déu a la jove Bernardette Soubirous, a la cova de Masabièla, prop de la vila gascona de Lorda. Aquestes aparicions, reconegudes per les autoritats eclesiàstiques franceses i per les del Vaticà, varen convertir aquesta petita població del departament dels Alts Pirineus en un centre de pelegrinatge mundial, que anualment visiten milers de persones, moltes d´elles malaltes i que cerquen el guariment dels seus mals.

Els miracles

Vénen a ser infraccions de les lleis naturals per part d´una divinitat per tal d´afavorir un adepte seu. En una situació difícil, especialment relativa a la salut, quan tot sembla perdut, el fidel acut a la divinitat i li demana el seu guariment o la d´un ésser estimat. La sol·licitud del miracle se sol acompanyar d´un petit obsequi -un ciri, una almoina, una prometença-, per tal d´animar el sant o la Mare de Déu a fer-lo.

Els exvots

Si la divinitat escolta el prec i es produeix el miracle, el fidel n´acostuma a deixar testimoni, com a mostra del seu agraïment. Una de les maneres més comunes de mostrar-se agraït és fer pública la seva acció miraculosa mitjançant l´ofrena d´exvots. Cames de cera, orelles, caps, braços, mans, cors, són parts del cos que acostumen a trobar-se penjades a les capelles de les imatges amb forma de miracleres; també s´hi solen trobar retaulons, petits vaixells, vestits, fotografies, aparells ortopèdics i molts altres objectes amb un valor d´ofrena ritual.

Compartir el artículo

stats