Costumari Popular

Totes les masses fan mal!

Per Sant Blai és costum untar-se la gargamella.

Per Sant Blai és costum untar-se la gargamella. / s. s.

Felip Munar i Munar

Comença el febrer (dimecres)

El nom deriva del llatí "februarius", que vol dir mes de les purificacions. Era el desè mes dels romans, el mes dels morts i dels sacrificis expiatoris, un temps amb una influència considerada com a nefasta. Era un més tengut com a dolent i negatiu, per això els romans trobaren que amb vint-i-vuit dies ja n´hi havia prou, enguany vint-i-nou. Aquesta mala fama ha arribat fins avui, amb una mescla d´evidència climatològica -febrer sempre ha estat el temps de més hivern, gelades i fred- amb la superstició heretada del món antic. D´aquí la dita: "Febreret curt, més mal que el turc".

La Purificació o Candelera (dijous, 2)

Es commemora la Presentació de Maria al Temple o Purificació -a la quarantena de Nadal, preceptiva després del part-, la primera festa mariana de l´any. Fou introduïda a la litúrgia cristiana pel papa Gelasi, el 496, per contrarestar les paganes Parentalia, Lupercalia i Matronalia, festes romanes, tot i conservar-ne alguns rituals, com la benedicció de les candeles -d´on ve el nom-, bé que cristianitzats; les candeles es guardaven per encendre-les en cas de tempestes, perill de mort, agonia i parts. A l´ofici d´avui es reparteixen candeles que representen la llum i la claredat de Jesús i són fetes amb cera verge, per tal de simbolitzar la puresa de Maria. Hi havia llocs on al final de l´ofici s´organitzaven processons amb candeles enceses. Els cerers tenien per patrona la Mare de Déu de la Candelera. El cicle de Nadal s´obre amb la Puríssima (8 de desembre) i es clou amb la Candelera. Ja som a mig hivern, la Candelera és al bell mig de l´hivern; dels noranta dies que té l´estació, avui ja n´han transcorreguts quaranta-quatre. Per això es considera que a partir d´avui s´avança cap a la primavera i comencen els actes dirigits a l´exaltació de la fertilitat i al desvetllament de la natura; d´aquí la cristianització d´aquest despertar el dia de sant Valentí (14).

La Mare de Déu de la Llet (2)

Venerada en molts d´indrets, també se celebrava dia dos. Se la invocava perquè augmentàs el cabal de llet a les dones que criaven; les dides -avui ja, evidentment, desaparegudes- la tenien per patrona i advocada. Era creença estesa entre les mares que, per a ser bones lleteres, el dia d´avui havien de mostrar els pits a la Mare de Déu de la Llet. També avui es menjaven ametlles, avellanes i nous, i bevien molta d´aigua de fonoll, perquè segons deien això els feia augmentar el cabal de llet. Es podria establir un cert paral·lelisme entre aquesta advocació de la Mare de Déu i les festes romanes de les lupercàlies, celebrades cada any el 15 de febrer davant la gruta on s´havia trobat Ròmul i Rem amb la lloba que els alletava.

Sant Blai (divendres, 3)

"Mu mare em dugué a sant Blai/ perquè aprengués a xerrar,/ i ara m´hi vol tornar/ perquè diu que no call mai!" Advocat contra el mal de coll i de gargamella. Era costum dur a beneir caramels, però també fruites, i fins i tot menjar per al bestiar, per tal que no prenguessin cap mal, o també per curar el brom de l´aviram. Per la seua invocació amb el mal de gola, l´invocaven els cantaires, i tota classe de gent que per raó del seu ofici, hagués de cridar o xerrar molt. Es creia que les arengades i les figues seques afavorien la veu i, per això, també les duien a beneir. També el tenien per advocat del blat, per tal de poder tenir el pa assegurat; i protector dels alls, i era creença que els alls sembrats el dia d´avui eren els millors i els més coents -creença compartida amb dia 25 de gener-. Així mateix, també era invocat contra la pobresa i la fam. "Per sant Blai (s´allarga el dia) un pas de cavall"; ja hem traspassat la meitat de l´hivern i avançam cap a la primavera.

Lluna nova (28 de gener-3 de febrer)

Abans, per qualsevol activitat que s´havia de començar, es tenia en compte la lluna. Així, els cabells creixen manco si es tallen en lluna vella -quart minvant-, tot i que els cabells es reforcen. En canvi, tallats en lluna nova creixeran molt més. El fems s´han de treure de la bassa en lluna vella. La terra s´ha de cavar o llaurar en lluna vella, perquè en lluna nova la terra s´endureix i crivella. Les patates i les altres hortalisses i cereals se sembren en lluna vella. També s´hi ha d´exsecallar i empeltar. Si se sembra la civada en lluna nova surt blanca i en lluna vella surt negra. El vi es trasbalsa en lluna vella. Per fer llenya, perquè cremi millor, els arbres de fulla caduca es tallen en lluna nova i els de fulla perenne es tallen en lluna vella. Es fan els matalassos en lluna vella perquè no crien ni arnes ni puces. Si s´escura un pou, una bassa o una cisterna en lluna nova es perd l´aigua. Es pinta en lluna vella perquè no surtin teranyines. Feia molts d´anys que no plovia tant; per això la dita que encapçala el Costumari; tant es perd per saber massa com per saber massa poc

Suscríbete para seguir leyendo

Tracking Pixel Contents