Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

De Santa Catalina a Nadal, un mes cabal

Avui es celebra la Fira de l´Oliva de Caimari.

Demà (21) és la Presentació de Santa Maria, dimecres (23) sant Climent. A la primera meitat del segle II ja existia la creença que la Verge Maria fou presentada al Temple quan tenia 3 anys. Aquesta memòria, al segle VIII ja se celebrava a l´església bizantina. Sant Climent, segons la tradició, era marbrista i treballava la pedra amb els dits, sense necessitat de servir-se de cap eina. Per aquest motiu el tenien per patró els marbristes, entre els quals era costum, quan volien qualificar de meritòria una obra, de dir: "Sembla sortida dels dits de sant Climent". També diu la tradició que sant Climent havia estat mestre vaixeller; per això el veneren els vells mariners i els oficis relacionats amb la navegació, com armadors de vaixells, velers. Climent va ser el tercer papa a regir l´Església des de sant Pere, a finals del segle I. Se´l representa amb una àncora i un peix. Alguns cops també duu una mola de molí, una clau o un llibre. Relacionant-lo amb el mar, sovint se´l representa estirat resant en un temple al mar. També, s´anomena una creu com a Creu de Sant Climent (més coneguda com a Creu de Marina o Creu Ancorada). Va escriure una insigne carta als cristians de Corint per refermar la pau i la concòrdia entre ells.

Santa Cecília (22). Va viure al segle III, a Roma. El seu nom està associat a ´cel´ i ´assutzena´ -Cieli lilia-. És la protectora de músics, poetes i cantaires. Se la representa amb la túnica i els mantells romans. Fins al Renaixement el seu únic atribut era la corona de flors; des del segle XIV se la representa amb instruments musicals, principalment l´orgue, fet aquest que, segurament, deriva d´una errada de transcripció del text de la Passió en la litúrgia de la santa amb la triple repetició de canticus organis, que es refereix a la música de la festa del seu casori, que Cecília no escoltava, ja que estava disposada a oferir a Déu la seva virginitat.

Santa Catalina (25). D´Alexandria, ja que al nostre santoral també celebram santa Catalina de Sena (29 d´abril) i la nostra santa Catalina Tomàs (28 de juliol). El seu nom deriva del grec ´kataros´, que significa "pur". Se la representa com una al·lota jove, sovint amb una corona, una roda -instrument del seu martiri-, una palma -atribut de màrtir-, l´espasa -amb la qual fou decapitada-, l´anell del seu desposori místic, i un colom que li donà la inspiració en la seva discussió amb els filòsofs. Celebren la revetlla de santa Catalina a Son Valls de Felanitx, es Viver, Bunyola, Campos, sa Ràpita i ses Salines.

Origen llegendari. El seu origen és llegendari. Segons la Llegenda Daurada, era una al·lota molt bella, única filla del rei Costo, i que rebutjà casar-se amb l´emperador Majenci, ja que com a cristiana volia consagrar-se a Crist. Com que l´emperador no pogué convèncer-la, féu venir els filòsofs més savis -53- perquè la dissuadissin de la seva fe. Però Catalina va discutir tan bé que els va convèncer a ells; l´emperador els féu cremar, i ella condemnada a presó sense rebre cap tipus d´aliment -un colom li duia aliments-. L´emperador la torturà amb la roda dentada, però gràcies a la intervenció divina es va rompre; finalment fou decapitada, moment en què va brollar llet del seu coll.

Creences. Hi ha la creença que els qui neixen aquest dia tenen gravada davall el paladar la roda de santa Catalina i gaudeixen del do de guarir. Era la protectora dels oradors, filòsofs, notaris, sastres, modistes, dides. Era invocada per als lactants, els nàufrags i contra la migranya. La difusió del seu culte es remunta al segle IX quan es creu que els àngels traslladaren el seu cos damunt la muntanya Sinaí. A Mallorca era la patrona de les al·lotes fadrines i dels estudiants, i s´encenien foguerons, reminiscència de les grans fogueres que s´encenien en temps de les grans epidèmies per tal de purificar l´aire i conjurar el mal.

Recomanacions. Avui és la Fira de l´Oliva a Caimari; la Fira de la Mel a Llubí; i la Fira de Luthiers a sa Pobla, amb la gran trobada de xeremiers -grans Antoni Torrens i Albopàs!

Avui és el Dia Mundial de la Infància. Dilluns (21) és el Dia Mundial de la Televisió. Dimecres (23) és el Dia Europeu dels ´sense sostre´. Divendres (25) és el Dia per a l´Eliminació de la Violència contra les Dones.

Dissabte dia 26, se celebra la Festa del Vi Novell a Santa Maria, amb un programa farcit d´actes al voltant del vi santamarier i de la seva terra; el glosador Mateu Matas, Xurí, en farà el pregó.

Compartir el artículo

stats