Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Setembre sense saó, collita sense braó

Setembre sense saó, collita sense braó

Sant Mateu (21). Fou un dels dotze Apòstols i és l'autor d'un Evangeli ("L'Evangeli segons sant Mateu", de 28 capítols i 50 p.), escrit en arameu, la llengua de Jesús, però només en tenim la traducció grega, escrit uns quinze anys després de la mort del Mestre. És el patró dels banquers, comptables i de les forces de seguretat, duaners i recaptadors d'hisenda (també és el patró de La Rioja, perquè s'hi solia començar la verema). Es dedicava a la menyspreable tasca de recaptar impostos pels romans, però bastà una paraula de Jesús ("Segueix-me") perquè ho deixàs tot i el seguís; es va convertir en el cronista de la seva vida. El seu evangeli encapçala el conjunt de textos del Nou Testament. Sant Mateu és representat al costat d'un àngel en forma d'home, perquè el seu Evangeli comença fent un llistat dels avantpassats de Jesús i narrant l'aparició d'un àngel a sant Josep. La parròquia de Bunyola du el seu nom, i n'és el patró.

El mes de la verema. Sempre havíem sentit contar que es començava la verema per sant Mateu; això era abans, ara els bons vinaters mallorquins saben que depèn de la climatologia començar més prest o més tard, de dia o de nit. Els cellers són espais culturals i festius també, i la recol·lecció esdevé una posada de llarg per augurar una bona collita, amb la participació i compromís de moltes persones. "Fer vi és una religió", ens comenten, i tenen raó. El vi, semblant a la sang, a la vida que corre per les venes, té un procés paral·lel a les creences més profundes; la Bíblia ens en parla, i compara el poble amb els ceps i els sarments. El vi té una simbologia que va lligada a la història de la Humanitat i forma part dels seus orígens. Beure un tassó de vi de les nostres bodegues és un dels actes més saludables de què podem gaudir!

Equinocci de tardor (22). És un dels dos moments de l'any en què el sol creua l'equador celeste passant de l'hemisferi nord al sud, i la nit i el dia tenen la mateixa durada en tot el món, excepte en els pols. És un temps que convida al recolliment, ja que el dia s'escurça i la nit s'allarga, un ritme més asserenat, lluny dels enrenous estiuencs. Comença l'estació de les fulles seques i els tons marrons, que acabarà a mitjans desembre amb el solstici d'hivern. Antigament, la gent del camp tendia a organitzar la seva activitat i cicles productius en funció del temps que feia a la zona on vivien. Per això, durant la tardor recol·lectaven el màxim d'aliments possible (temps de caça i de la matança del porc, i es recullen les fruites per fer compotes), per preparar-se per l'hivern. Aquesta és una estació propensa per als follets, fades, encanteris, que culminarà el 31 d'octubre, quan té lloc la celebració de l'inici de l'any Wiccà, anomenat Samhain -i nosaltres celebram la Festa dels Morts-.

Santa Tecla (23). Nascuda a Icònium -Turquia- al s. I. Fou seguidora i deixebla de Pau de Tars. Segons els Fets (o Actes) de Pau i Tecla -text apòcrif- quan Pau feia un discurs sobre la virginitat ella se'n féu seguidora. Els seus pares volgueren cremar-los a una foguera però se'n salvaren miraculosament. Partiren cap a Pisídia i allà un noble va desitjar-la i ella se'n defensà, però fou acusada d'acatar un noble i sentenciada a ser menjada per bèsties salvatges; però aquestes no li varen fer cap mal, ans al contrari, la varen protegir dels seus botxins. És considerada la primera dona màrtir. Fins aquí la llegenda. És la patrona de Biniamar (municipi de Selva), i la parròquia du el seu nom. Al convent de la Concepció de Palma hi ha el retaule de la Verge de la Mercè, santa Bàrbara i santa Tecla, procedent del monestir del Puig de Pollença desmuntat a finals del s. XVI.

Sabíeu que...? Durant l'Edat Mitjana xerrar de "foc" equivalia a xerrar de "casa", "llar" o "domicili"; un foc era una vivenda que estava lligada a un senyor feudal, a través del "dret de fogatge". -La malvasia és un vi blanc, d'alta graduació, que envelleix durant quatre anys en bótes de roure; aquesta beguda, tan bona i exquisida de Banyalbufar, apareix unes quantes vegades a "Tirant lo Blanc", la novel·la de cavalleria més important de la literatura catalana. -"Cada fracàs ens ensenya alguna cosa que havíem d'aprendre" (Charles Dickens).

Recomanacions. Avui és sant Josep de Cupertino, patró dels viatgers d'avió, dels aviadors -Era anomenat el sant volador pels episodis de levitació que tenia mentre era en èxtasi-, dels discapacitats i dels estudiants que han de fer exàmens. Dimecres (21) és el Dia Mundial de l'Alzeimer; també el Dia Intern de la Pau. Dijous (22) és el Dia Europeu sense cotxes. Dissabte (24), és la Mare de Déu de la Mercè, patrona de les presons. Temps de móres: en podem fer xarops, compotes i confitures; colliu-les als marges dels camps i dels camins, en els esbatzers. Ha arribat el temps de sembrar els pensaments, perquè quan véngui el fred hagin configurat ja la planta, que florirà durant tot l'hivern.

Compartir el artículo

stats