Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

"Sa monja l'encèn i es frare l'apaga!"

"Sa monja l'encèn i es frare l'apaga!" guillem bosch

Santa Margalida (20). Verge i màrtir. Els seus atributs són un drac als peus, una creu a l'espatlla, una corona de perles al cap. És advocada de les dides, de les parteres i embarassades, i també dels pagesos. Sembla que era el súmmum de la bellesa i de la humilitat, i con que aquestes virtuts eren representades a l'Edat Mitjana per les perles (margaritae), tan brillants, tan petites, se la va conèixer a Occident més pel sobrenom que pel nom de pila; a Orient, però, és coneguda amb el nom de Marina.

La llegenda diu que el rei moro la va robar, la va fer esclava seva i se'n va enamorar, però la Santa se li resistia: ell li volia fer olorar una herba -anomenada, des de llavors, de santa Margalida- capaç d'enamorar, però ella va pregar per no sucumbir a la virtut d'aquella flaire i es va convertir en un nigul blanc que el vent es va endur a terra cristiana, on la Santa va recobrar la figura humana i es va dedicar a fer penitència. Se la representa com una al·lota pastora. Les notícies que en tenim procedeixen de llegendes de l'Edat Mitjana. El papa Gelasi (s. V) considerà apòcrifa la seva llegenda, però va reaparèixer en el s. IX en el Martirologi de Rabano Mauro i en la Llegenda Daurada.

La canícula. És el període de quatre a sis setmanes que va des de finals de juliol fins a finals d'agost, durant el qual fa molta calor. Es creu que comença per santa Margalida i acaba per sant Bernat de Claravall (20 d'agost).

Un lleó és el signe rector d'aquest tram, basant-se en una llegenda. Avui apareix al cel un lleó fet d'estels que encalça furiosament el Sol amb el propòsit de devorar-lo.

El Sol, per tal de defensar-se i evitar que s'acosti, redobla l'ardència dels seus raigs. El temps canicular és molt apropiat per fer pronòstics i profecies i per estudiar i iniciar-se en les arts del cel.

Sirius. L'alfa de la constel·lació del Ca Major, l'estrella més brillant -Sirius vol dir "molt lluminós"- de la celístia; també és anomenada "estrella del matí" o "de l'alba". Els romans ja l'anomenaven així: stella maris o bé stella matutina, qualificatius aplicats després a la Mare de Déu. També era conegut com a stella canicula -o del Ca-, que presidia l'estiu, el temps més pesat de l'any; aquí la denominació de "canícula" a aquesta temporada tan calorosa; es diu que encomana la ràbia als cans en aquesta època del calendari. Els egipcis es temeren que la crescuda del Nil coincidia amb l'aparició de Sírius -estrella d'Isis- per l'orient precedint el Sol matinal, com un Ca que lladra anunciant la vinguda del riu.

Malgrat ser l'esdeveniment principal de l'any, el calendari lunar no els servia per preveure'l, i van fundar un nou calendari en què l'aparició de Sírius establia el Nou Any, que coincidia amb el solstici d'estiu.

Santa Maria Magdalena (22). En una de les ocasions, els Evangelis fan esment de Maria Magdalena, i la presenten com una fidel servidora de Jesús, al qual unta els peus amb ungüent balsàmic i perfumat i els hi eixuga amb els seus cabells. Per això la varen triar per patrona els apotecaris, els perfumistes, els herbolaris i els barbers i perruqueres. Santa Maria Magdalena havia estat una dona complaent amb els homes i, en conèixer Jesús, es va penedir de la seva conducta. Hi ha teories que parlen de l'embogiment de Judes quan va veure la seva amistançada als peus del Mestre, i per això el va acusar perquè li fessin un escalivament. Quan veié les conseqüències de la seva malifeta va voler retornar les monedes i no va poder suportar la consciència, i es va penjar. Però, tanmateix -i segons el seu Evangeli-, tot ja estava escrit.

Recomanacions. Dilluns (18) és sant Federic, patró dels ferreters. Dimecres (20), santa Margalida, són les festes de Felanitx, amb els cavallets com a protagonistes; també són les festes d'estiu de Santa Margalida, sa Pobla i Santa Maria. Dijous (21) és santa Praxedis, les festes patronals de Petra; surten els dimonis amb les bengales.

Divendres (22) és la festa dels barbers i els perfumistes. S'ha demostrat que l'aigua de mar, rica en minerals, és molt bona per a la pell i per a la circulació de la sang; ajuda a eliminar toxines, relaxa els músculs i combat l'ansietat; és una bona teràpia. És molt positiu caminar per la platja, perquè la mescla d'aigua, arena, brisa i sol, és una gran font d'energia i salut per al cos. I tot això ho tenim aquí!

Compartir el artículo

stats