Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Sant Pere juny darrera i Sant Pau tanca amb clau

Arriben les processons de Sant Pere. b. ramon

Sant Pere i Sant Pau (29). Es deia Simó i Jesús el va fer "pescador d'homes" i li va posar de motiu "Kefa" (pedra, en arameu: d'aquí Pere); donar un nom nou té un sentit de destinació, encomana una missió: la pedra o fonament de l'Església. Fou un dels deixebles predilectes i príncep dels apòstols, primer papa de Roma. Capaç de grans heroïcitats i grans covardies i mancaments; va negar tres vegades el Mestre i, com Jesús li ho havia predit, al punt va cantar el gall perquè se'n temés. Uns trets de la seva vida l'han fet popularment entranyable: el seu plor de penediment, la seva proverbial candidesa i espontaneïtat -llançar-se a caminar sobre les onades, com si fos Nostre Senyor, malgrat no haver pescat res, tornar a calar les xarxes fent cas al Mestre i treure-les plenes; no deixar-se rentar els peus per Jesús al Sant Sopar; tallar l'orella de Malcus, soldat romà, quan va anar a prendre Jesús; i la humilitat de demanar ser clavat cap per avall a la creu a què fou condemnat, no sentint-se mereixedor de ser igual que el Mestre. És conegut per moltes rondalles, acudits i moralitats de "quan Nostre Senyor i sant Pere anaven pel món". Se celebra sant Pere i sant Pau, apòstols, perquè la tradició situa el seu martiri el mateix dia; o per raons de lideratge eclesial, compartit i sovint enfrontat.

Costums i refranyer. "Sant Pere és a vint-i-nou/ i sant Marçal és a trenta,/ i l'endemà ja mos entra/ el primer de juliol". Així ens ho recorda el nostre cançoner. Sant Pere apòstol, patró dels pescadors, fan festa els pobles de vorera de mar: port d'Alcúdia, port d'Andratx, Colònia de sant Pere, s'Estanyol, port de Sóller, port de Pollença, però també a Esporles, Alaró, Escorca, Búger. "Pagant, sant Pere canta"; "Per sant Joan l'espiga segada, per sant Pere, a l'era"; "Tronades per sant Pere, molta pesca darrere"; "Sant Joan, un pas endavant, sant Pere, un pas endarrere" (el dia comença a minvar). Aquest dia no és bo pescar ni banyar-se, només banyar-se els peus: "Cada any, sant Pere un se'n queda" (es diu així als que gosen banyar-se o anar a pescar; sembla que és com un càstig o com un tribut per aplacar la divinitat).

Entra el juliol (divendres). L'amo del Sol, el mes de la calor, i juntament amb l'agost també és el més sec. Si plou acostuma a fer mal: "Trons pel juliol, treuen el dol", tot i que és un mes poc plujós. El Sol regna: per això fou dedicat a Juli Cèsar -julius- ja que el Sol és símbol imperial. Segueixen les tasques de les messes: batre a l'era i omplir els graners, o ensofradors, i la palla als pallers o dins els sostres. Temps de caçar la perdiu, quan el sol és fort. Viurem les festes patronals, i la Mare de Déu del Carme (16) amb les processons de les barques; també, al llarg d'aquest mes, la monja l'encedrà (santa Margalida, 20) i, més endavant, el frare l'apagarà (sant Bernat, 20 d'agost); i sant Jaume (25). Un mes considerat benigne, però també malèvol, sobretot el pleniluni -el "flament de juliol"- que duu malaventura: porcells i llocades que hi neixen, es moren.

Sabieu que...?. Quan les plantes d'interior tenen massa calç a l'aigua, fan unes taques blanques a les fulles. Cal que les reguem amb una mescla d'aigua i vinagre, a raó d'una cullerada sopera de vinagre per cada cinc litres. -Les llavors de síndria, torrades, són comestibles i els seus nutrients poden ser comparats als dels fruits secs. -Els eriçons de mar s'alimenten d'algues i altres vegetals marins incrustats a les roques; curiosament tenen la boca davall l'anus, a la part superior.

Recomanacions. .Avui és el Dia Internacional contra el Tràfic de Drogues; també és el Dia Internacional de les Víctimes de la Tortura. Dilluns (27) és Ntra Senyora del Perpetu Socors, patrona de Sanitat. Dimarts (28) és el Dia mundial de l'Arbre; també és el Dia de l'Orgull Gai. Dijous (30) és sant Marçal, patró dels forners. Avui se celebra la Fira del Segar i Batre, a s'Alqueria Blanca.

El llibre "Oh la rima, rima, rima...!" de Bernat Cifre; un altre joia de l'exquisitesa lingüística i creativa del doctor Cifre, amb els peus i ritmes clàssics aplicats a l'expressió i al domini de la llengua catalana, la font d'inspiració dels quals és sempre el gran Costa i Llobera. Enhorabona, mestre i amic!

El llibre "Noves gloses de Felip Alemany", de la col·lecció Es Cantet de Documenta Balear -i ja en són catorze volums!-; és el segon llibre de gloses de posat de Felip Alemany que presentarà divendres 8 de juliol al Club de la 3a Edat del Coll d'en Rabassa. Enhorabona!

Compartir el artículo

stats