Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

El maig comença amb una creu, i qui es casa en té dues!

El maig comença amb una creu, i qui es casa en té dues!

Avui, Diumenge de la Santíssima Trinitat

La Santíssima Trinitat és Déu, d’acord amb els ensenyaments de les esglésies cristianes. Els descarregadors i pesadors portuaris tenien com a patrona la Santíssima Trinitat. Segons diuen, avui el sol, en sortir es desdobla en tres sols ben visibles que volen simbolitzar la Santíssima Trinitat. Si no se’ls veu a primer cop d’ull, s’ha d’agafar un mocador de seda vermell, fer-li set doblecs i mirar al seu través. També se’ls pot veure reflectits al fons d’una gibrella de terrissa verda, plena d’aigua, i posada allà on, en sortir, bat el sol. Per exemplificar la doctrina de la Santíssima Trinitat es va crear a l’Edat Mitjana un símbol que complia les regles de l’heràldica: l’Escut de la Trinitat. Consisteix en un cercle central, amb el nom de Déu, que s’enllaça amb tres cercles (Pare, Fill i Esperit Sant) amb barres on es pot llegir “és i no és”, per significar que són i no són la mateixa entitat. Aquests cercles formen un triangle, símbol tradicional de la divinitat. La Santíssima Trinitat és un dogma de Fe.

Avui és santa Rita

És una de les santes més populars de l’Església Catòlica. Va morir el 22 de maig de 1457. Fou beatificada per Urbà VIII l’any 1627 i canonitzada per Lleó XIII l’any 1900. És considerada la santa que aconsegueix coses impossibles i causes perdudes (juntament amb sant Judes Tadeu), així com la protectora de les dones víctimes de violència domèstica i dels problemes conjugals. Se la representa vestida amb l’hàbit dels agustins; una espina al front; unes roses i un eixam d’abelles. La tenien per patrona els treballadors de la carn i del peix. Era una dona obedient, massa: per obediència no va seguir la vocació religiosa i per obediència es va casar molt jove amb un canalla que la maltractava. Ella aguantava i callava, fins que en poc temps es va quedar sense pares, sense espòs i, encara, s’havia de quedar sense fills. Com que havia perdut tots els lligams amb el món, va entrar al monestir de les Agustines i allà va poder continuar fent el que més sabia: obeir. Fins que un dia, resant davant el crucifix, va sentir una fiblada al front, va tocar-se’l i era una espina de la corona de Crist que se li havia anat a clavar. Tot d’una una gran llaga purulenta i una fortor pestilent, fet que va provocar que fos segregada de els altres germanes fins a la mort. Una altra llegenda diu que feia dies que no menjava res i les seves germanes li demanaven què li venia de gust. Per tal de fer-les callar, va dir que només li agradaria olorar roses i menjar figues; era impossible complaure-la -era el mes de gener-, però, miraculosament, al jardí varen trobar els rosers florits i les figueres carregades de fruit. Per això, santa Rita, era venerada per les floristes; les dones fadrines, ja granadetes, que volien casar-se acudien a la santa com advocada dels impossibles i li deien: “Beneïda santa Rita, feis-me casar de seguida!” Eren altres temps. També és advocada dels malalts, les ferides, els problemes de matrimonis, els abusos, les mares. A Palma, l’església dels Socors guarda santa Rita i entre els actes religiosos d’avui hi ha la Solemne Novena dedicada a la santa.

Els ocells i la mel

El mes de maig comencen a arribar molts d’ocells que se n’havien anat a la tardor. Les orenetes arriben per aquest temps i les segueixen les falcies que, com les orenetes, fan els nius de fang a les parets. Després arriben les tórtores, que són tengudes en gran respecte, ja que se les creia enviades de l’amor i missatgeres dels esperits dels boscos. Ara també és el moment de caçar aloses i cotolius vora els sembrats. Com que és època de zel, tots els ocells canten, i els boscos s’omplen de refilets i de voladisses. També és el moment més florit de l’any i quan les flors són més plenes de nèctar. Les abelles ho saben i és quan treballen més i millor; la mel de maig és la més bona de l’any i la més beneficiosa per a la salut: “Maig corrent, la mel rossa com l’or, blanca com l’argent”.

Recomanacions:

-El llibre En Tià de sa Real. Notes per a l’estudi de la figura i l’obra de Sebastià Gelabert, de Tomàs Martínez Miró; un recull històric sobre la figura d’aquest gran personatge de rondalla, glosador, endevinador i moltes altres facetes que en Tomàs va descabdellant al llarg de l’estudi. Enhorabona.

-Avui és el Dia de la Diversitat Biològica; també fan festa els funcionaris de l’Administració Local. Dilluns comença la Setmana solidària amb els Pobles de territori no autònom. Dimarts, Dia europeu de les Aus i Parcs Naturals. Dimecres, Dia de la solidaritat, Dia de l’Àfrica i el Dia de l’orgull friqui. Dijous és sant Felip Neri, advocat dels malalts de cor; també el Corpus, encara que la festa se celebra el diumenge. Divendres és el Dia mundial de la societat de la informació.

Compartir el artículo

stats