Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Maig calent i plujós fa l'any ric i abundós

Les fires estan relacionades amb els cultes agraris. M. v. c.

Avui se celebra l'Ascensió. Tot i que va ser dijous passat. És una festa cristiana que celebra el misteri de la pujada de Jesús al Cel, que s'escau trenta-nou dies després de la Pasqua Florida, o el dia que fa quaranta després de Pasqua. Déu dies després de l'Ascensió té lloc la Pasqua Granada o Pentacosta, que en termes cristians celebra la vinguda de l'Esperit Sant sobre els Apòstols. La data de la celebració de l'Ascensió és sempre variable i depèn del moment en què escaigui la Pasqua. La tradició jueva mantenia el símbol que el cel era com la morada de Déu, simbologia que fou adoptada pel cristianisme. L'Ascensió al Cel és el símbol com mentre Jesús és investit de la divinitat de Déu. Hi ha refranys sobre aquesta data: "Si plou per l'Ascensió, es perd la ceba i el meló"; o també: "Quan plou per l'Ascensió, plouen quaranta dies més: un dia sí, un dia no".

Els cultes agraris. Les fires, els balls, les celebracions d'aquest mes constituïen veritables cerimònies rituals de cultes agraris relacionats amb la fertilitat, la fecundació de la terra i la reproducció de llavors. Ja hem viscut la bona fira de Santa Maria, la de Sineu, i avui la de Lloret, Sencelles, Felanitx, Sóller, Campos, Campanet... És molt possible que en temps reculats hagués figurat com un dels ritus d'aquests cultes l'aparellament carnal dels celebrants. Amb el cristianisme, aquest acte es va substituir pel més simbòlic del ball; la dona sempre duia la doma, ja que en els cultes primitius es creia que elles, per raó del sexe, afavorien la germinació de les llavors. En segons quins indrets s'encenien fogueres amb les males herbes del camp creient que d'aquesta manera s'allunyaven els mals esperits que podien fer malbé les collites. Les pluges de maig són decisives per a les collites i desperten la inquietud de l'home del camp si no n'hi ha. Però a més del caràcter benefactor per al camp, hi ha la creença que l'aigua de maig té certes virtuts. Es creu que beure aigua de maig comporta salut, que rentar-s'hi la cara afavoreix la bellesa i que banyar-s'hi els cabells els enforteix i fa créixer: "Aigua de maig, fa créixer el cabell un raig". També es creia que qui es banyava nuu sota la pluja de maig cobrava energia i potència física i mental extraordinàries.

Un any de mil dimonis. Aquest és el títol de l'exposició itinerant organitzada per la Casa Museu Pare Ginard -amb les fotografies de "Poti"- del Consell de Mallorca, amb conferències de diversos estudiosos sobre el tema. El professor Gabriel Genovart encetà aquesta celebració amb una extraordinària conferència a La Misericòrdia. El professor Gabriel Janer Manila, col·laborador de Diario de Mallorca, és un dels grans coneixedors dels dimonis de l'illa, i de molts altres dimonis també. Vàrem coordinar una obra seva exemplar: "Hem d'enganyar el dimoni. Fantasia còmica i literatura de tradició oral" (Documenta Balear, 2008); paga la pena llegir-lo per tal de veure la fisonomia dimoníaca de les Illes i que hauríem de saber gaudir durant aquest any dedicat als dimonis. Al llarg d'aquests mesos podreu gaudir d'altres savis i especialistes que ens recontaran les velles històries d'aquest ésser lligat a la fesomia nostrada.

Sant Pancraç (12). Sant invocat per qui necessita doblers, treball o un canvi de fortuna. Molts de comerços i botigues -i particular- n'exhibeixen una imatge, devora la qual col·loquen un ram de julivert, velers o estampetes, perquè proporcioni sort. Durant les persecucions de Dioclecià (s. IV), Pancraç, fill d'una família molt rica, fou cridat a oferir sacrificis als déus romans, i en negar-s'hi, el condemnaren a ser decapitat. Executat vora el temple de Janus, a la Via Aurèlia, el seu cos fou recollit i enterrat a les catacumbes. Al lloc del martiri hi ha una inscripció antiga que diu: "Aquí fou degollat sant Pancraç". Tenia catorze anys. "Sant Pancraç ve amb un pa davall el braç"; "Sant Pancraç, donau-mos feina pel nostre braç".

Recomanacions. .Divendres (13) al vespre presentarem els llibres 'Vi i cultura popular' i 'Glosadors de Mallorca' al Casal de Cultura de Sencelles, organitzat per l'OCB i Sa Sella.

El llibre 'Calendari de festes amb aigua', de Manel Carrera i Escudé, a la mateixa col·lecció del 'Calendari de festes amb foc'; un extraordinari recull de festes on l'aigua és l'element protagonista: marededéus, fonts, l'aigua de sant Domingo... un extraordinari recull. Enhorabona!

La glosapoesia i el combat de picat que se celebrarà a Lloret diumenge (8) per la Fira: Xurí, Campaner, Servereta, Mostel, Artiller, Màgic, Pomer...

Avui és la Mare de Déu del Toro, i sant Miquel, patró dels exiliats i presoners; també és la Festa de la gent del circ. Dilluns (9) és el Dia Mundia del Rècord de les Víctimes de la II Guerra Mundial; també avui és el Dia d'Europa. Dimarts (10) és el Dia Mundial de les Aus Migratòries. Dijous (12) és sant Domènec de la Calçada, patró dels Enginyers de Camins, Canals i Ports. Divendres (13) és el dia Internacional de la Infermeria. Dissabte (14) és el Dia Mundial de l'Objecció de Consciència.

Compartir el artículo

stats