Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Bons amics i bons abrils, un d'entre mils

Demà toquen caragols.

Demà dilluns és sant Marc Evangelista.

Segons la tradició fou el primer bisbe d'Alexandria, nomenat per sant Pere. Durant la llarga caminada per arribar-hi, se li varen fer malbé les sandàlies, i el Sant va guarir un sabater la ferida que es va fer tot adobant-les-hi, amb saliva i una benedicció: d'aquí que els sabaters els tenguessin per patró. També l'invoquen els intèrprets. Al s. VI, amb motiu d'una plaga de llagostes que assolava els sembrats, el Papa Gregori el Gran va ordenar fer processons amb pregàries i cant de les lletanies dels sants, i la plaga va desaparèixer. Aquest ritu agrari de protecció, conjura o maledicció va popularitzar-se: són les processons "de les lletanies" o de les "lledànies", o també "de matar la cuca". Sant Marc és invocat contra les tempestes. Avui, també, s'han de menjar caragols si no voleu ser "tocats". És el patró de Sineu, festa celebrada des de 1645.

Anam cap al minvant.

Si hagués plogut un poc més les pastures estarien a la plena i les ovelles menjarien a voler; però no ha plogut així com tocava. es diu que la llet que produeixen és la millor de l'any, per mor de les pastures. Ara els brossats i els formatges són una veritable delícia. Antany -tampoc no fa tants d'anys!- quan un nin anava esquifit, li feien beure un tassó de llet de cabra acabada de munyir: era tebeta, i donava força i energia. I quan la bullien, es podia untar una llesca de pa just amb el tel que quedava damunt. Aquest mes s'enllestien els porcs matancers; i els indiots d'abril són de bon temps -són els millors per tenir per Nadal-. Dia 25 ha estat sant Marc, i ja sabeu el que diuen els sineuers referent a la pluja: "Per sant Marc, vuit dies ençà o vuit dies enllà, no ens pot fallar".

Sant Isidor (26).

De Sevilla, i n'és el patró; també té el patronatge, oficiós, de la xarxa d'Internet, i dels estudiants. Se'l representa amb un llibre, de vegades amb una espasa i damunt un cavall blanc, amb els hàbits de bisbe. És considerat com el darrer pensador filòsof cristià, i el darrer dels grans pares llatins de l'Església. L'any 1063, Ferran I de Lleó va aconseguir que el rei musulmà de Sevilla li donàs les restes mortals d'Isidor, que foren traslladades a Lleó on es construí la Basílica de Sant Isidor; encara avui se'n veneren les relíquies en una urna d'argent.

Fou canonitzat l'any 1598 pel papa Climent VIII i declarat Doctor de l'Església pel papa Innocenci XIII l'any 1722. L'any 2003 va ésser proposat com a sant patró d'Internet, perquè la seva obra, com ara les Etimologies, eren una mena de summa del saber del moment, com ho podia ésser la xarxa. No l'hem de confondre amb sant Isidre Llaurador o de Madrid, pagès del segle XIII, i que alguns pobles celebraven les fires de maig al seu honor.

Santa Catalina de Siena (29). Va néixer l'any 1347 a Siena -i hi va morir el 29 d'abril de 1380 als trenta-tres anys-. Ja és ben curiós que tenint santa Catalina Tomàs, l'única santa mallorquina, la majoria de persones celebren el santoral per santa Catalina d'Alexandria o bé per la de Siena, que és avui.

És la patrona d'Itàlia -d'ençà de 1940, juntament amb sant Francesc d'Assís- i Joan Pau II l'anomenà copatrona d'Europa (1999), juntament amb santa Brígida de Suècia i santa Teresa Beneta de la Creu; també es invocada per les infermeres i contra el foc. Se la representa amb l'hàbit dominicà, amb un lliri i un llibre, un crucifix, una calavera i un cor amb la mà; va coronada d'espines, anell de casada -amb Crist-, amb un vaixell que du les armes papals; és l'autora del Diàleg de la Divina Providència.

Recomanacions.

-Dissabte (30) i diumenge (1) se celebra la Fira i Festa del Jai, a Búger, un poble de rondalla com diu la batllessa, valorada i apreciada per tots els veïnats, Linu Siquier, tot i que al llarg de la setmana es fan actes al voltant d'aquesta festa (pregó del Josep Amengual Batle, presentació del llibre de Gabriel Ferrer..., amb l'esclafit del dinar des Jai al bosc de Binissatí). Enhorabona per ser un poble de rondalla!

-Avui és la Fira Agrícola i Ecològica de Santa Maria.

-Dilluns (25) és el Dia Mundial contra el Paludisme. Dimarts (26) és el Dia Mundial de la propietat intel·lectual. Dimecres (27) é el Dia Internacional del disseny gràfic. Divendres (29) és el Dia Mundial de la Dansa i el Dia Intern de les víctimes d'occident.

-Comprar bulbs és una bona inversió, ja que no només floreixen una vegada, sinó any rere any a la mateixa època, fins que s'esgoten; no han de tenir arrels ni estar brotant; si no s'han de plantar immediatament, s'hauran de guardar en un lloc fresc, sec i ventilat.

Compartir el artículo

stats