Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Les bromes (o bogeries) dels darrers dies per Tots Sants surten a la llum

Avui és Diumenge de Carnaval. I és el dia més important del Carnaval, els Darrers Dies. El període de Carnaval o Carnestoltes va del Dijous Llarder al Dimecres de Cendra i té com a punt culminant el cap de setmana anterior a l´entrada de la Quaresma i es coneix amb el nom dels Darrers Dies, ja que el que se celebra en aquest període són, precisament, els darrers dies que podien menjar carn abans de la Quaresma. Ja ha passat el dijous dels compares, els de les comares i el llarder. Aquest temps de llicència en els fets quotidianis i d´amplíssima llibertat, han integrat costums i festes d´orígens molt remots i diversos, arrelats profundament en l´esperit de l´home. L´etnografia considera que són la pervivència de cerimònies i ritus de les religions més primitives de caire cinegètic, pastoril i agrari -les tres grans fases culturals de la nostra civilització abans de l´era industrial: caça, ramaderia i agricultura-, modificades per tal d´adaptar-se als corrents del moments, una vegada desapareguda la creença. El paper preeminent de les dones s´explica per la relació que es creia que hi havia entre la dona i la terra, entre la fecunditat femenina i la del sòl; és possible, idò, que la llicència en el xerrar i fer d´aquests dies es pensàs que podia influir en la fertilitat de la terra i fructificació de les llavors. L´enterrament de la sardina se celebrà per primera vegada a Mallorca l´any 1920, un costum d´influència castellana; era costum anar a berenar i enterrar la sardina o arengada al mateix lloc de l´any anterior; es fa a Llucmajor, i a Pòrtol, on la comitiva surt de ca les monges i, amb molta solemnitat, fa un recorregut pel centre del poble. No se sap ben bé el significat d´aquest acte, però no deixa de ser una representació més dels antagonismes i món a l´inrevés d´aquests dies.

Les menges dels Darrers Dies. Sobretot els embotits de porc i la greixera de peus de porc, la coca i ensaïmada amb tallades i sobrassada, les coques de llardons, la fava parada amb ossos de porc. Per l´enterrament de la sardina es fa una gran torrada de sardines i arengades, menjua a la qual s´havia d´avesar el cos. També el bullit d´ossos i tot aquell porquim que no podia aguantar quaranta dies al rebost. Les butlles eren uns documents que atorgava l´Església previ pagament per la falta o pecat que es podria cometre, i com sempre, només els rics en podien tenir! "Si cada dia fos festa/ i Nadal de mes en mes/ i Pasqua cada setmana i la Quaresma mai vengués!".

Comença la Quaresma. Amb el Dimecres de Cendra (10). Avui es confonen els costums austers propis del cicle que comença amb els alegres i bulliciosos del que acaba. La Quaresma és un període d´abstinència, d´una durada de quaranta dies, que precedeix la Pasqua, la joia i renovació. Quaresma deriva del llatí "quadragesima", que fa al·lusió al nombre de dies que dura. Moltes persones "feien quaresma" tot privant-se de qualque cosa al llarg d´aquests quaranta dies, recordant, d´aquesta manera, que era -i és- una època de privacions. Durant la Quaresma era prohibit menjar carn i només se´n podia menjar amb dispensa eclesiàstica; però això ja és una altra història.

Entra la lluna nova (8). Ara es poden sembrar tota casta d´herbes aromàtiques, i també la ceba blanca. Aquesta lluna és bona per esporgar l´olivera i el garrover, i també altres arbres de fulla perenne. Amb els fruiters és important fer-los un tractament d´hivern per reduir les plagues d´insectes i les malalties de fongs; en aquesta època és quan estan més desprotegits i s´han de tractar abans de treure la flor, encara que amb el temps que ha fet molts ja l´han treta. Per santa Eulàlia (12) es poden fer els planters d´hortalisses.

Recomanacions:

-La publicació Semilla. Bona Llavor, el full parroquial de Porreres, una bona manera de fer conèixer les activitats i les accions pastorals que emanen des de la institució eclesiàstica; una acció excel·lent per fer església i poble. Enhorabona!

-Avui és la Fira de Sant Blai, a Campos, i la Fira de l´Ametler a Son Servera; també és el Dia Internacional de l´Home. Dimarts (9) és santa Apol·lònia, patrona dels dentistes. Dimecres (10) a Santanyí se celebra santa Escolàstica, amb una missa a l´ermita de Consolació i la benedicció de les terres. Dijous (11) és la Mare de Déu de Lourdes, i a Santa Eugènia es fa la missa a la cova d´alt del Puig; a Sóller missa a Sant Felip Neri i l´horabaixa processó de les Torxes; també avui és el Dia del Malalt. Dissabte (13) és el Dia Mundial de la Ràdio.

Compartir el artículo

stats