Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Sant Antoni del Porquet, a les velles fa carasses i a les joves, l'ullet

Avui entra la lluna nova. Segueixen les calmes de gener. I continuen les feines de poda i plantada dels fruiters; i a l'hort cebes, cols, enciams, escaroles...

"És una veritable festa popular, sentida com a pròpia per tots els pobles". guillem bosch

Avui entra la lluna nova. Segueixen les calmes de gener. I continuen les feines de poda i plantada dels fruiters; i a l'hort cebes, cols, enciams, escaroles, bròquils i bledes, espinacs i julivert, i a finals de mes -per sant Pau- alls, pèsols i faves tardanes, i les patates primerenques. És convenient que els trossos de terra que quedin inactius es llaurin, per tal que el fred destrueixi els ous i les larves dels paràsits. S'ha detectat una nova amenaça pels fruiters i les oliveres, anomenada l'Èbola de les Oliveres, ja que ni és un virus ni és específica de les oliveres; és un bacteri desconegut fins fa poc a Europa que poc causar importants danys.

És originari del continent americà. En el focus detectat a Itàlia les oliveres assecaven les fulles, les branques i fins i tot arbres sencers, talment com fa uns anys passa als nostres ametllers per mor del fong que l'ataca.

La fauna estel·lar. Una antiga llegenda grega suposava el cel poblat per nombrosos animals, dels quals encara trobam uns quants representats pels seus corresponents estels. L'Àguila va ser convertida en estel i condemnada a viure al cel perquè es vola menjar tots els ocells de la terra. Segons la gent de la mar, el Lleó, quan llampurneja molt, vol dir que està furiós i avalota la mar; és perillós navegar en aquestes circumstàncies. En canvi, quan està pàl·lid, és signe de bonança. La Serp és un estel d'estiu que es creu que posa el verí a les serps; per això, quan brilla molt, les serps es poden tocar sense perill.

Hi ha moltes més constel·lacions al nostre hemisferi que tenen noms d'animals: Moltó -Àries-, Cigne -Cygnus-, les Ósses -Major i Menor-, els Cans -Major i Menor-, etc.; gairebé totes han originat nombroses creences i supersticions, recollides pel nostre amic Lluc Mas i els seus col·laboradors.

Dimecres (13) és sant Hilari. Aquest sant havia estat invocat per la gent del camp contra les serps. Hi ha la creença estesa que, en orinar al camp, les dones corrien el risc que els entràs una serp al cos, i se'ls inflàs el ventre fins al punt de semblar que estaven gràvides. Per això, les dones que es trobaven en la necessitat d'orinar entre les herbes recitaven una oració per allunyar les serps, la qual deia així: "Serp, serpònia, vés a la terra de Babilònia; si no te'n vas et rebentaràs". El sant va ensenyar a matar les serps de dues maneres: l'una, agafar la serp pel cap i sacsejar-la; l'altra, colpejar-la amb una canya verda. Tal dia com avui tengué lloc el baptisme de Jesús.

La setmana dels barbuts. Comença amb sant Maure (15), segueix amb sant Antoni (17) i acaba amb sant Sebastià (20). La vigília de sant Antoni, tot Mallorca és un fogueró: cançons, vi, simbombades, calentor devora el foc... tot ajuda a crear un nit única i màgica en tots els pobles. És una veritable festa popular, sentida com a pròpia per tots els pobles, i on no s'hi val badocar, sinó que és necessària la participació, la voluntat d'esdevenir actants i protagonistes d'un espai i un temps determinats; vet aquí el referent més clar d'una festa popular.

La simbomba és l'instrument fàl·lic per antonomàsia, i això se li mesclen les cançons pujades de to, i les herbes o el vi a dojo... en temps remots, acabava amb una veritable orgia; ara, però, no passa d'una pujada de to. Són, també, la representació simbòlica de la vella lluita del bé contra el mal, la mort, l'hivern... La crema en una foguera de tot allò que convé deixar endarrera i el ritu que propicia la salut i la fecunditat dels animals, peça clau de la supervivència. Manacor, Artà, sa Pobla, Pollença, Alcúdia, Muro, Campos, Santa Margalida, Algaida, Sant Llorenç, etc. tot un cau on pellucar una vetlada inoblidable!

Recomanacions. Dilluns (11), a les 20 h, combat de picat al centre sociocultural de Manacor, amb Sunyer, Pipiu, Carnisser, Foraster, Servereta, i Xurí. Divendres (15), a les 20 h, combat de picat al centre sociocultural d'Inca, amb Noto, Rierol, Barrotes, Artiller, Mostel i Xurí.

Dijous (14), al Museu Can Planas de sa Pobla, presentació del llibre "La festa de Sant Antoni a sa Pobla" de Manuel Crespí, coordinat per Antoni Torrens i editat per l'Associació Cultural Albopàs. Dissabte (16), se celebren els foguerons i la revetlla de sant Antoni; però també, a Algaida, el divendres (15) se celebra la revetlla de la festa del seu patró d'hivern, sant Honorat, amb bulla, gloses, torrades i un ambient fascinant a la plaça i a les portasses de les cases particulars.

Compartir el artículo

stats