Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Sant Nicolau obre les festes amb clau

Avui és sant Nicolau. Avui comença el cicle nadalenc. És venerat com a sant a tota la cristiandat. Va néixer a Turquia i morí el 6 de desembre de l'any 343; les seves relíquies es traslladaren a Bari (Itàlia) i per això se'l coneix com sant Nicolau de Bari. Quedà orfe de ben petit a causa de la pesta i heretà un gran patrimoni que dedicà a l'ajuda als necessitats. Diu la llegenda que un home es va arruïnar i va pensar, per guanyar doblers, dedicar les seves tres filles a la prostitució, ja que no podia casar-les amb ningú. Nicolau, prenent una bona quantitat de doblers, els embolicà en un drap i, a la nit, els llençà dins la casa de l'home. Va fer el mateix durant tres nits seguides, de manera que les filles podien tenir dot i casar-se sense haver de prostituir-se. Nicolau, ja bisbe, va passar per una fonda; l'amo era un mal home que havia mort tres nins i els havia posat a macerar per a fer-los servir com a carn als àpats. Nicolau els ressuscità i castigà el posader. Per això era considerat protector dels nins. Sobre l'advocació a sant Nicolau en cas de temporal, es coneix el costum de dur un pa anomenat "pa de sant Nicolau" que es llançava a la mar en cas de temporal a fi d'apaivagar-lo. A l'Edat Mitjana fou patró dels navegants, juntament amb sant Elm, sant Antoni Abat i santa Clara, com es recull en el pròleg del Llibre del Consolat de Mar. A Palma, encara té dedicada una de les quatre esglésies parroquials medievals; tengué capella a la Seu i a diferents esglésies, i es conserven tres retaules medievals més del sant, amb escenes de la seva biografia. Avui, sobretot els nins que anaven a escola, feien una festa molt significada, en la qual es disfressaven -o es vestien- de bisbe, simulant sant Nicolau.

Simbolisme . Es creu que sant Nicolau és el paral·lelisme cristià d'un de tants personatges mítics europeus que cap a la darreria i el començament de l'any acostumen a dur els dons de l'any nou com a signe d'abundància. Els obsequis van dirigits sobretot als nins, que són els que encarnen el començament d'una nova vida i la continuïtat de l'espècie.

La Puríssima Concepció de Maria (8). Avui l'Església celebra la puresa de la Mare de Déu, concebuda lliure del pecat original, sense cap màcula -immaculada-. La gent també anomena aquesta festivitat dia de la Immaculada. Abans de la declaració del dogma de la puresa de la Mare de Déu -s. XIV- aquesta diada ja havia estat d'una gran solemnitat. Juntament amb sant Antoni de Pàdua, era tenguda com a patrona dels botiguers, i també dels forners, pastissers, fideuers i adroguers. Les puntaires també la tenien com a advocada i, per això guarnien l'altar amb tovalles de randa ben rica i vistosa. Avui era la primera gran festa del cicle nadalenc.

Comença el cicle nadalenc. És l'Advent, el mes de Nadal: el cicle nadalenc comença amb sant Nicolau (6) i la Puríssima (8); i continua amb santa Llúcia (13) i sant Tomàs (21). La Nit de Nadal (24), Nadal (25), sant Esteve (26) i sant Joan Apòstol i Evangelista (27), els Sants Innocents (28) i Cap d'Any (31). Hi ha la creença que la fi del món serà un 31 de desembre; temps de pronòstics i estrenes per al nou any.

Ha entrat el minvant. Es pot continuar exsecallant figueres, oliveres i garrofers. És temps d'eixermar, cavar soques i arreplegar llenya per fer foc a la xemeneia. Aquesta tardor no ha plogut gaire, però si fa qualque saó és molt bona per les pastures. Si vàreu collir olives per salar i les teníeu en remull amb aigua clara, la lluna vella de desembre és la millor per posar-les amb aigua-sal. Es poden preparar els planters, en un lloc arrecerat, de les hortalisses que trasplantarem el mes de març.

Recomanacions. .Avui és la Fira de la Perdiu de Montuïri

-Dimarts (8), a les 18 h, impartirem una xerrada a la Gent Gran Campanera: "Amb vi i bona companyia es passa millor el dia".

-Dijous (10), Festa de Nostra Senyora de Loreto, patrona de Lloret de Vistalegre. L'Ajuntament ha organitzat un molt bon programa d'activitats, entre d'altres, la taula rodona d'avui sobre "Festes de la Mare de Déu, orígens. D'on venim i cap a on anam", amb tres exbatlles (Joan Jaume, Arnau Mateu i Miquel Coll), el batlle actual (Antoni Bennàssar) i dos experts en cultura i festes.

Compartir el artículo

stats