Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

Per fer possible una Cuba lliure

Estàtua de Juníper Serra en el Capitoli de Washington.

Crec que la santedat de Juníper Serra és una aplicació del Papa per fer possible una Cuba lliure, una Cuba independent. Si Cuba és independent bo serà en Juníper Serra. El motiu que té el Papa m´agrada, no perquè en Serra sigui sant, que és tan sant com jo o com tu o com qui siga, sinó perquè està usant un sant per fer possible la total independència de Cuba. L'estratègia és claríssima. Nord-amèrica no ha deixat mai Cuba. Des de l´any 1895, més o manco, Cuba ha estat en mans absolutes de Nord-amèrica. Espanya va vendre Cuba a Nord-amèrica. Quan era el moment de la independència total, Espanya va fer la traïció de no donar Cuba als cubans sinó vendre-la a Nord-amèrica, i la va cobrar a París. Espanya va cobrar Cuba a París. Espanya és una nació que va cap a la fallida i ven.

L´objectiu per jo és molt bo; per fer possible que Nord-amèrica amolli totalment a Cuba, deixi a Cuba independent total, la deixi totalment, el que va dir en Tomeu Penya de Cabrera, "no li faceu mal, és Cabrera", això ho podem dir de Cuba, "Nord-amèrica no li facis pus mal a Cuba, deixa-la!". I això és el que cerca el Papa, el Papa vol donar un caramel a Nord-amèrica, fer-li un sant i ajudar a Cuba. El Papa té en Juníper a la mà dient "vos pos un sant però amollau Cuba!".

Jo no crec en la santedat de Juníper Serra, de cap manera, perquè és un bon conqueridor, per tant Espanya li ha de fer un gran monument, molt bé. En Serra va fer molt de bé a Nord-amèrica; Nord-amèrica li ha de fer un monument, perfecte l´estàtua ja existent al Capitoli, etc. Ara d´això a passar a ser sant hi ha molts de kilòmetres!

Consider que ha estat un gran conqueridor, per tant li han de fer un monument a Madrid i un monument a Nord-amèrica, però l´Església no té perquè fer-li aquest monument. I a Petra saben que existeix en Serra per mor de Nord-amèrica i per mor d´Espanya. No crec que beneficiï en res a Mallorca el fet que sigui sant. Ningú li tendrà devoció. En aquest sentit, seria partidari que fessin santa a na Cativa de Costitx primer. A en Ramon Llull jo el deixaria fer tranquil.

Tots els mallorquins que viuen avui, tots són sants, i els que han mort també tots són sants. Per ser sants han d'haver nascut. Pel fet de néixer ja ets un sant.

El que passa és que historiadors, que són molt més bons que jo de molt, mai treuen la vertadera història den Serra. La història den Serra esta escrita pel Pare Palou que va viure al seu temps, al temps den Serra. El Pare Palou és un innocent que explica les coses com són. Explica que en Serra sempre anava amb l´exèrcit, era un capellà d´exèrcit. L´exèrcit espanyol matava tot el que es posava davant i el que quedava mig arruinat ho passaven a en Serra perquè ho adoctrinàs. I en Serra era un home que tenia l´obsessió de batiar, tenia una batiera infinita, cada dia havia de batiar qualcú, de tal manera que un dia que no havia batiat ningú, a l´horabaixa li varen dur un ninet, segons s´explica a aquest llibre -un incunable preciós-, perquè aquell home es desesperava de no haver batiat qualcú, i dos soldats espanyols feren de padrins d´aquella criatureta, ara tu imagina´t com és la cosa!, i son pare per davall del soldat li va pegar grapada al nin i el se´n va endur sense batiar. Això està escrit! Miquel Josep Serra Ferrer era un conqueridor, un colonitzador. El llibre den Palou, que jo l´he llegit a la Biblioteca de Catalunya i m´extranya molt perquè no ho publiquen sencer, explica i diu que en Serra va arribar a ser l´inquisidor general de Sud-amèrica. Paraules textuals, alertau aquí!

Perquè no el volen els indis? Perquè va anar contra ells. Aquest llibre també conta que hi havia uns sacerdots indígenes que tenien una estàtua d´una deessa que guardaven dins coves. I en Serra tenia una obsessió per aconseguir aquest ´trofeu´, i a través de dos indis que havia conquistat, que els havia batiat, va aconseguir que li diguessin on era aquest capellà dels indígenes i on era aquesta estàtua d´una deessa. La va aconseguir i la se´n va dur com un trofeu a Mèxic.

Ja quan el varen fer Beat em vaig manifestar en contra. El rector de Petra d´aleshores, en Joan Firella, que ja és mort, se´n va haver d'anar. No estava d'acord de cap manera que el fessin beat i el varen arribar a llevar de rector. A Nord-amèrica també hi va haver protestes, com ara. I perquè l´han de fer sant si els indígenes diuen que no ho és! O sigui, el fan sant pel bé que va fer als indis, i si els indis diuen que no és vera?

Un altre llibre que vaig llegir damunt això deia que segurament en Serra no va fer matar ningú com inquisidor, però era tan fanàtic que tots els llibres que arribaven d´Europa moderns, francesos i tal, els feia cremar. No cremava gent però cremava tots els llibres que poguessin modernitzar.

Estic d´acord amb el motiu del Papa, no amb la santedat den Serra. El motiu de fer possible una Cuba independent. Com haurien de fer possible una Catalunya independent. Quan ho sigui, Mallorca es posarà dempeus per fer possible pertànyer a Catalunya. Clar, amb el temps.

Respecte a la disminució de feels i de vocacions de capellans i monges, consider que falta fe dins el clergat, falta fe dins les monges. S´ha perdut l´entusiasme, la il·lusió, dels capellans en primer lloc. La gent segueix els capellans, la majoria no tenim fe, ni esperança ni caritat. Aquest Papa a mi m´agrada, a veure si els capellans deixen de ser hipòcrites, amagant davall un vestit tota una vida a l´inrevés del que prediquen. Jo crec que en tornaran a sortir, amb més entrega, més fe, més creença amb el poble.

*Nota: Aquesta opinió és fruit d´un extracte d´una entrevista realitzada arran de la imminent canonització del Pare Serra.

(*) Exrector de Son Macià, Maria de la Salut i Vilafranca i exmissioner a Perú i Cuba. Actual capellà de Ca ses Monges de Vilafranca.

Compartir el artículo

stats