Diario de Mallorca

Diario de Mallorca

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Costumari popular

Per sant Bartomeu, tronades arreu!

Sant Bartomeu (24). Festa gran a Capdepera, Consell, Montuïri, ses Salines i Sóller. Surten els cossiers a Montuïri amb la flaire de l'alfabeguera, i en Banyeta Verda amb la llendera. Sant Bartomeu va ser un dels apòstols de Crist. Va fer molts de viatges per predicar la nova religió; fins i tot hi ha qui el situa a l'Índia. Segons sembla va sofrir l'espellament a Armènia. Otó III va dur les seves relíquies a Roma a les darreries del segle X. D'origen hebreu, el seu nom significa "fill de Ptolomeu". És el protector dels sastres, pelleters, enquadernadors, carnissers, fabricants de guants. El seu atribut és el ganivet amb què fou esquarterat viu; moltes vegades du la seva pell damunt el braç. El Bartomeu dels evangelis sinòptics era probablement el patronímic de Natanael, nomenat així únicament en l'Evangeli de Sant Joan. Natanael, per tant Bartomeu, va conèixer Jesús gràcies a Felip; en veure'l, Jesús digué: "Vet aquí un veritable israelita on no hi ha falsedat". De la seva vida, després de la Pentacosta, no se'n sap res. Segons la tradició va morir decapitat.

El foc i el fum. Element comú a totes les festes majors és el castell de focs artificials que posa fi als actes o que n'assenyala el moment més destacat. També són cada vegada més freqüents les irrupcions de grups de diables o dimonis sembrant confusió amb espurnes i espetecs. Des dels temps més remots l'home ha utilitzat el foc com a signe cultural i gairebé en totes les seves cerimònies, ritus i celebracions festives hi té un paper reservat. Foc i fum allunyen els esperits malèfics i afavoreixen la creació d'un clima d'excitació propícia a la manifestació festiva en el que té de caòtica i catàrquica.

Sant Agustí (28). Era originari de Tagaste, Numídia. La gran fe de la seva mare, santa Mònica (27), li va fer abandonar la vida llicenciosa que duia de jove. Home de gran intel·ligència, va convertir-se en un dels més grans pensadors i defensors de la fe cristiana. El seu nom significa "consagrat pels bons auguris". És el protector dels impressors i dels teòlegs. En els països de llengua alemanya se'l considerava guaridor de les malalties dels ulls, per assonància amb Augen (ull), errònia arrel del nom d'Agustí. Era representat com a bisbe, i a partir del s. XV el seu atribut és un cor en flames, o traspassat per fletxes; també se'l representa amb un calze o amb un nin. El papa Innocenci IV, al s. XIII, va fundà l'orde religiós de Sant Agustí per la necessitat d'unificar una sèrie de comunitats de monjos a la Toscana (Itàlia) que seguien les directrius conegudes com la Regla de Sant Agustí.

Sant Joan Baptista (29). El seu origen hebreu, Yohanam, significa "el Senyor és misericordiós". Va predicar la penitència batejant amb aigua, com va fer amb Crist. És el protector dels hotelers, passatgers, sastres i curtidors. Els Evangelis diuen que Joan era fill de Zacaries i d'Isabel, cosina de Maria i que va néixer uns sis mesos abans que Jesús. Segons la tradició apòcrifa, Maria el va tenir en braços; de la seva infància els Evangelis no diuen res. Fou precursor de Jesús, va viure com un asceta, predicà la conversió y batejà al riu Jordà. Va morir decapitat per ordre d'Herodes, que el va fer empresonar perquè li reprovà la conducta (Herodes vivia amb Herodies, l'esposa del seu germà). El rei, per orgull, cedí al desig de Salomé, filla d'Herodies, que durant el banquet va ballar tan bé que podia demanar el que volgués i, instigada per sa mare, demanà el cap de Joan en una safata de plata.

Sant Joan dels ulls de polls . Sant Joan Degollat. En commemoració que a sant Joan li varen tallar el cap, es creu que els vegetals que són tallats avui no tornen a brotar. És el pitjor dia per a podar o exsecallar arbres o arbusts. En canvi és el millor dia per arrencar herbes dolentes. Avui la gent es guardava molt d'anar al barber o a la perruqueria i, en canvi, aprofitava per anar al callista i treure's els ulls de poll i les durícies; per això també es coneix aquesta diada com sant Joan dels ulls de poll.

Recomanacions. Demà (24), a les 18 h., jornada de portes obertes a la possessió de Es Calderers (Sant Joan); hi impartirem una xerrada sobre el món de les possessions, juntament amb el senyor, Xavier. Es podran visitar totes les estàncies i el museu.

Compartir el artículo

stats